Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia fasolka z szybkowaru?

Grupy

Szukaj w grupach

 

fasolka z szybkowaru?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 25


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-02-23 09:34:29

Temat: fasolka z szybkowaru?
Od: "fatima" <f...@m...eu> szukaj wiadomości tego autora

czy faloska ("Jaś", na 'po bretońsku' czy podobnie) z szybkowaru się
sprawdza? Jest gorsza / lepsza?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-02-23 09:51:52

Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"fatima" <f...@m...eu> wrote in message
news:ik2kb3$s9i$1@node2.news.atman.pl...
> czy faloska ("Jaś", na 'po bretońsku' czy podobnie) z szybkowaru się
> sprawdza? Jest gorsza / lepsza?

A ma być z wody? My tylko w szybkowarze gotujemy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-02-23 09:56:12

Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: "fatima" <f...@m...eu> szukaj wiadomości tego autora

"Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
news:4d64d8b9$0$2446$65785112@news.neostrada.pl...
> A ma być z wody? My tylko w szybkowarze gotujemy.

bez wody? :p aż tak awangarodwej fasolki ne przewidywałam.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-02-23 10:05:28

Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"fatima" <f...@m...eu> wrote in message
news:ik2ljp$tsm$1@node2.news.atman.pl...
> "Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
> news:4d64d8b9$0$2446$65785112@news.neostrada.pl...
>> A ma być z wody? My tylko w szybkowarze gotujemy.
>
> bez wody? :p aż tak awangarodwej fasolki ne przewidywałam.

Chyba nie umiesz gotować. Trzeba dzień wcześniej fasolę namoczyć, na drugi
dzień odlać wodę, nalać świeżej i zagotować. Następnie odlać tę wodę i
fasolkę przełożyć do szybkowara do wrzątku lub bulionu (na fasolkę po
bretońsku zalać dwa cm ponad poziom fasoli, na zupę tyle, ile tej zupy ma
być.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2011-02-23 13:24:57

Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-02-23 11:05, Panslavista pisze:
> Chyba nie umiesz gotować. Trzeba dzień wcześniej fasolę namoczyć, na drugi
> dzień odlać wodę, nalać świeżej i zagotować. Następnie odlać tę wodę i
> fasolkę przełożyć do szybkowara do wrzątku lub bulionu (na fasolkę po
> bretońsku zalać dwa cm ponad poziom fasoli, na zupę tyle, ile tej zupy ma
> być.

Ja moczę przez noc (ok 12 godzin) w letniej wodzie w ciepłym miejscu, następnie
odlewam wodę i
gotuję na wolnym ogniu w bulionie do czasu gdy będzie al'dente, potem dodaję resztę
składników i
gotuję powoli do miękkości, gdy fasolka jest już odpowiednia to ewentualnie
zagęszczam.

Bulionu natomiast dodaję dwa razy tyle ile jest fasoli, część i tak odparuje, a część
zostanie
wchłonięta przez samą fasolkę podczas gotowania, a poza tym nie lubię gdy fasolki
jest zbyt dużo,
wolę umiarkowaną ilość

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2011-02-23 15:43:54

Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: "fatima" <f...@m...eu> szukaj wiadomości tego autora

"Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
news:4d64dbe9$0$2448$65785112@news.neostrada.pl...
> Chyba nie umiesz gotować. Trzeba dzień wcześniej fasolę namoczyć, na drugi
> dzień odlać wodę, nalać świeżej i zagotować. Następnie odlać tę wodę i
> fasolkę przełożyć do szybkowara do wrzątku lub bulionu (na fasolkę po
> bretońsku zalać dwa cm ponad poziom fasoli, na zupę tyle, ile tej zupy ma

i w tym co piszesz nie ma wody? :O LOL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2011-02-23 15:50:45

Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: "fatima" <f...@m...eu> szukaj wiadomości tego autora

"Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
news:4d64dbe9$0$2448$65785112@news.neostrada.pl...
> dzień wcześniej fasolę namoczyć, na drugi dzień odlać wodę, nalać świeżej
> i zagotować. Następnie odlać tę wodę i fasolkę przełożyć do szybkowara do
> wrzątku lub bulionu (na fasolkę po bretońsku zalać dwa cm ponad poziom
> fasoli,

he, jakieś 15 minut po moim pościee fasolka była ugotowana!!! (nie mówię że
gotowa -> przepis:
12h moczenia w wodzie
15 minut w szybkowarze (z przyprawami)
pół godziny odstawiona (bez otwarcia szybkowaru) - czyli tak zobie stygła (i
pewnie wciągała resztki wody (nie wiem ile bo nie otwierałam w
międzyczasie)) - po otwarciu nie było grama wody, choć nie była sucha -
wręcz przeciwnie

wynik: miałka 'głaciutka' w smaku, mięciutka fasolka.


A nie żadne tam garnki - przekładanki. Ja jestem gospodynią (pracującą poza
tym) - gpospodaruję nie tylko posiłkiem ale i czasem. Amen

ps: nie wiem jaki bulin macie na myśli mam nadziejęże nie w kostce :pppppp
Oczywiście jak dla mnie.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2011-02-23 18:55:12

Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: czeremcha <c...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Fasolką po bretońsku zajmuje się u nas wyłącznie mój mąż. Gotuje
fasolę w szybkowarze bez wcześniejszego moczenia.

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2011-02-23 21:26:13

Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: "fatima" <f...@m...eu> szukaj wiadomości tego autora

"czeremcha" <c...@t...pl> wrote in message
news:caa779ff-8efa-40b6-a9f0-1e522624b422@a28g2000vb
o.googlegroups.com...
> fasolę w szybkowarze bez wcześniejszego moczenia.

na jaki czas? (i na jakim ogniu/palniku). Ja ustawiam szybkowar na maxa (10)
na indukcji - jest to mega power.

ciakawe jaka jest różnica, ogranoleptycznie
jak dla mnie takie rzeczy jak ryż czy fasola powinny móc nabrać wody - a
przynajmniej ja tradycjnie i 'po babcinemu' przy tym pozostanę.

Tak dywaguję też, że może mieć to drobny wpływ na strawność/trawienie tegoż
czegoś..
(im więcej wody najdzie do środka (fasola puchnie - dużo wody wciąga) i
podczas gotownia ta woda co jest w środku wrze)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2011-02-24 00:04:10

Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: malgorzata <m...@p...onet.eu> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-02-23 10:34, fatima pisze:
> czy faloska ("Jaś", na 'po bretońsku' czy podobnie) z szybkowaru się
> sprawdza? Jest gorsza / lepsza?
Strączkowych, kapust, kalafiorów, grzybów, nie gotuje się pod
przykryciem. Więc szybkowar odpada.

pozdrawiam
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jakiś serwis do oceny produktów żywnościowych?
Ciasto jogurtowe
co z ikselki i pansrawisty
SE ZANABYŁEM...
Tortille/wrapsy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »