« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-12 17:06:47
Temat: faworkiwitam
czy mogłabym uzyskać przepis na faworki, chrupiące z bąblami i
rozpływające
sie w ustach??:))
Googlałam już, ale tych przepisów jest ogrom - a ja bym chciała
sprawdzony
jakiś przez wiele osób.
Mam taki
"Na każde 20 dag mąki daję trzy zółtka,3-4 łyzki smietany i łyzkę
spirytusu"
ale tu nie ma np cukru i masła.
Czy musi być?
jeszcze zdobyłam przepis Magdy B i jest zupełnie innny od powyższego.
nie wiem który wybrać, a może są lepsze:)
Z góry dziękuje
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-02-12 18:21:13
Temat: Re: faworkiOn 12 Lut, 18:06, m...@p...onet.pl wrote:
> czy mogłabym uzyskać przepis na faworki, chrupiące z bąblami i
> rozpływające
> sie w ustach??:))
> Googlałam już, ale tych przepisów jest ogrom - a ja bym chciała
> sprawdzony
> jakiś przez wiele osób.
Ja też wygooglałam tu na kuchni :)
Moje ciasto na faworki jest gęste (a nie rzadkie), wyrabia się je na
gładką jedwabistą w dotyku masę i formuję w kulę. Za diabła nie dałoby
się tego zrobić za pomocą miksera:) w dodatku składniki dodaje się do
mąki, a nie odwrotnie. Faworki wychodzą rewelacyjne - kruche i
'bąbelkowate". W dodatku nie wymagają żadnego walenia wałkiem. Jedyny
wysiłek to porządne (cieniutkie) rozwałkowanie ciasta.
Dla zainteresowanych podaję proporcje:
2 szkl mąki
1 łyżka masła
3 żółtka
7 łyżek śmietany
1 łyżka octu
http://groups.google.com/group/pl.rec.kuchnia/browse
_frm/thread/d6b0e5da9f520128/5b4f6fc9544bd342?lnk=gs
t&q=faworki&rnum=9&hl=pl#5b4f6fc9544bd342
> Mam taki
> "Na każde 20 dag mąki daję trzy zółtka,3-4 łyzki smietany i łyzkę
> spirytusu"
> ale tu nie ma np cukru i masła.
> Czy musi być?
> jeszcze zdobyłam przepis Magdy B i jest zupełnie innny od powyższego.
> nie wiem który wybrać, a może są lepsze:)
Są różne przepisy i małe niuanse w smaku:)
Najważniejsze, że smakują:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-02-12 19:16:18
Temat: Re: faworki
Podłącze się do wątku, ale szukam przepisu na faworki kruche, pieczone. Mam
jeden, ale z waleniem wałkiem. Może ktoś ma bez i mnie poratuje?
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-02-12 20:41:51
Temat: Re: faworkijandulka napisał(a):
> Podłącze się do wątku, ale szukam przepisu na faworki kruche, pieczone. Mam
> jeden, ale z waleniem wałkiem. Może ktoś ma bez i mnie poratuje?
> J.
>
>
0,5 kg mąki
4 żółtka
śmietna
wódka
Połączyć składniki (bez żadnej ingerencji w postaci walenia wałkiem:) ),
włożyć na godzinę do lodówki (dla niecierpliwych wystarczy 15 minut w
zamrażalniku). Cienko rozwałkować, uformować faworki i usmażyć.
Smacznego
--
Patrycja
"Mechanika kwantowa to kobieta, która naprawia kwanty" Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-02-14 07:20:45
Temat: Re: faworkiOn 12 Lut, 21:41, Patrycja <p...@p...onet.pl> wrote:
> Cienko rozwałkować, uformować faworki i usmażyć.
Patrycjo, podałaś przepis na faworki smażone, a nie pieczone.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-02-14 08:27:12
Temat: Re: faworki
Użytkownik "Goska" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1171437645.923550.93310@v33g2000cwv.googlegroup
s.com...
On 12 Lut, 21:41, Patrycja <p...@p...onet.pl> wrote:
> Cienko rozwałkować, uformować faworki i usmażyć.
Patrycjo, podałaś przepis na faworki smażone, a nie pieczone.
Bo faworków się nie piecze tylko smaży. Jeśli się piecze to są to jakieś
ciasteczka a nie faworki
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-02-14 17:43:22
Temat: Re: faworkijandulka wrote:
> Podłącze się do wątku, ale szukam przepisu na faworki kruche, pieczone. Mam
> jeden, ale z waleniem wałkiem. Może ktoś ma bez i mnie poratuje?
> J.
>
>
Faworki pieczone? to dla mnie nowosc. Czy ktos ma przepis? Trudno sobie
wyobrazic, jak by wyszly bez smazenia, ale kto wie?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-02-14 19:11:49
Temat: Re: faworkiMagdalena Bassett napisał(a):
> Faworki pieczone? to dla mnie nowosc. Czy ktos ma przepis? Trudno sobie
> wyobrazic, jak by wyszly bez smazenia, ale kto wie?
Ciasto makaronowe pieczone na blasze?
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-02-15 05:42:42
Temat: Re: faworkiPodawałam ten przepis dwa lata temu:
składniki:
- 3 żółtka
- 1 szklanka (250 ml) mąki tortowej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka octu
- szcypta soli
Z wszystkich składników oprócz octu zagnieść ciasto. Do wyrobionego
dodać ocet i wyrobić ponownie, po czym dobrze (wielokrotnie) wybić
wałkiem. Włożyć na godzine do zamrażalnika.
Po wyjęciu wałkować, wykrawać itd. Piec na mocno złoty kolor (jasne
nie są tak smaczne). . Zwykle piekę ok. 150 stopni. Tradycyjną blachę
smaruję masłem, choć to nie konieczne na teflonowej. Na gorące sypać
dużo cukru - pudru. Układać na pólmisku warstwami naprzemiennie
Smacznego - Gośka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-02-15 08:52:07
Temat: Re: faworki
Uýytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisa¸ w
wiadomoćci news:12t6ihuarhheec0@corp.supernews.com...
> Faworki pieczone? to dla mnie nowosc. Czy ktos ma przepis? Trudno sobie
> wyobrazic, jak by wyszly bez smazenia,
wychodza i nawet niezle smakuja, choc to raczej "faworki", niz faworki :-)
Czeskie ciastka winne, przepis Rozarki z cincin.cc
25dkg mas¸a lub margaryny
28dkg mki tortowej
6 ¸yýek bia¸ego wina , koniecznie s¸odkiego
cukier puder do posypania
zagniećc ciasto i w¸oýy na ok. 15-20min do lodwki. ciasto wywa¸kowa dosy
cienko i rade¸kiem wykrawa faworki.
Pieczemy w temp. ok 180 C ciasteczka maj jasny kolorek i s bardzo kruche.
Nie rosna bardzo, wiec nie musza miec duzo miejsca wok¸ siebie.
Piecze siŤ ok 30 min , z termoobiegiem krcej ( trzeba sprawdza ). sypiemy
obficie cukrem pudrem .
Sprawdzone, Dobre, jesli nie lubisz bardzo s¸odkich ciastek.
pozdrowienia
IDa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |