Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gałka muszkatołowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

gałka muszkatołowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 18


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2011-03-09 18:44:47

Temat: Re: gałka muszkatołowa
Od: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aha" <t...@s...com> napisał w wiadomości
news:il88c9$i9g$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-03-09 16:07, tomjas pisze:
>> On Wed, 09 Mar 2011 10:20:16 +0100, Aha wrote:
>>>
>>> Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.
>>> Smak korzenny, w duzych ilosciach halucynogenna.
>>>
>> Dodaje w calkiem sporych ilosciach i nie zauwazylem dzialania
>> halucynogennego. Mi calkiem dobrze pasuje do gulaszu lub innego miesa
>> w sosie typu gulaszowego. Dodaje podczas obsmazania miesa - sciram na
>> tarce o drobnych otworach.
>
>
> Bo musialbys tych galek z 4-7 uzyc
> :):):):)

Do kotletów mielonych. Pół startej gałki na kilogram mięsa.
Generalnie wszędzie tam, gdzie wieprzowina.

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2011-03-09 18:46:09

Temat: Re: gałka muszkatołowa
Od: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aha" <t...@s...com> napisał w wiadomości
news:il88c9$i9g$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-03-09 16:07, tomjas pisze:
>> On Wed, 09 Mar 2011 10:20:16 +0100, Aha wrote:
>>>
>>> Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.
>>> Smak korzenny, w duzych ilosciach halucynogenna.
>>>
>> Dodaje w calkiem sporych ilosciach i nie zauwazylem dzialania
>> halucynogennego. Mi calkiem dobrze pasuje do gulaszu lub innego miesa
>> w sosie typu gulaszowego. Dodaje podczas obsmazania miesa - sciram na
>> tarce o drobnych otworach.
>
>
> Bo musialbys tych galek z 4-7 uzyc
> :):):):)

Do zupy cebulowej.
Pół startej gałki na dwa litry zupy.

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2011-03-09 19:17:04

Temat: Re: gałka muszkatołowa
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> wrote in message
news:il8htm$3v2$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Aha" <t...@s...com> napisał w wiadomości
> news:il88c9$i9g$1@news.onet.pl...
>>W dniu 2011-03-09 16:07, tomjas pisze:
>>> On Wed, 09 Mar 2011 10:20:16 +0100, Aha wrote:
>>>>
>>>> Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.
>>>> Smak korzenny, w duzych ilosciach halucynogenna.
>>>>
>>> Dodaje w calkiem sporych ilosciach i nie zauwazylem dzialania
>>> halucynogennego. Mi calkiem dobrze pasuje do gulaszu lub innego miesa
>>> w sosie typu gulaszowego. Dodaje podczas obsmazania miesa - sciram na
>>> tarce o drobnych otworach.
>>
>>
>> Bo musialbys tych galek z 4-7 uzyc
>> :):):):)
>
> Do zupy cebulowej.
> Pół startej gałki na dwa litry zupy.
>
> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

Albo z tych, no ... kwiatu muszkatołowego...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2011-03-09 19:57:06

Temat: Re: gałka muszkatołowa Do Pasztetu
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Pasztet bez gałki muszkatołowej to nie pasztet.
I czasem do piernika.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2011-03-20 14:56:09

Temat: Re: gałka muszkatołowa
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 9 Mar, 09:38, "jagr" <j...@W...fm> wrote:
> Czy ktoś z Was tego używa?
> Jeszcze nigdy nie dodawałem.
> Do czego służy, dodaje się dla smaku, zapachu?

Pasztet - duuużo gałki.
Flaki - umiarkowanie.
Nadzienie mięsne do pierogów i krokietów - troszkę.
Sosy mięsne - umiarkowanie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2011-03-21 00:08:21

Temat: Re: gałka muszkatołowa
Od: Fragile <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 9 Mar 2011 09:38:42 +0100, jagr napisał(a):

> Czy ktoś z Was tego używa?
> Jeszcze nigdy nie dodawałem.
> Do czego służy, dodaje się dla smaku, zapachu?
> Pozdr.
> jagr
>
Oprócz potraw, które zostały już tutaj wymienione (czyli głównie potrawy
mięsne), gałkę muszkatołową dodaję do śledzi korzennych, piernika,
niektórych ciast, ciasteczek i deserów, no i do grzańca :)

Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2011-03-21 09:35:03

Temat: Re: gałka muszkatołowa [OT do Ikselki]
Od: "jagr" <j...@W...fm> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:5b79fece-1bc9-448c-999e-fd72603a11a7@x13g2000vb
e.googlegroups.com...
Teraz OT:
Pytanie odnośnie Twojej nowej chłodziarki:
czy po pewnym okresie użytkowania nowej chłodziarki
http://www.neonet.pl/chlodziarka-gorenje-r-60398-hw.
html?gclid=CKvBztKD6KYCFUYifAodSEDh5w
nie zauważasz uciążliwości związanej z tak dużymi
drzwiami? Może jakieś inne uwagi?
Przewoźnik wniósł Ci ją do domu?
Pozdrawiam,
jagr



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2011-03-21 13:33:37

Temat: Re: gałka muszkatołowa [OT do Ikselki]
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 21 Mar 2011 10:35:03 +0100, jagr napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:5b79fece-1bc9-448c-999e-fd72603a11a7@x13g2000vb
e.googlegroups.com...
> Teraz OT:
> Pytanie odnośnie Twojej nowej chłodziarki:
> czy po pewnym okresie użytkowania nowej chłodziarki
> http://www.neonet.pl/chlodziarka-gorenje-r-60398-hw.
html?gclid=CKvBztKD6KYCFUYifAodSEDh5w
> nie zauważasz uciążliwości związanej z tak dużymi
> drzwiami?

Nie, żadnych. W momencie zakupu liczyłam się z tym, że zgodnie z zasadami
fizyki duże drzwi muszą się nieco ciężej otwierać, niż małe. Tzn ciężko
jest zrobić to jedną ręką - trzeba lewą przytrzymać brzeg lodówki i prawą
ciągnąć drzwi - bardzo dobrze przylegają uszczelki, ale to wg mnie zaleta.

> Może jakieś inne uwagi?

Wszystko OK. Fajna chłodziarka. Duuużo miejsca - o to mi chodziło.Półki w
drzwiach są dosyć szerokie (tzn dużo jest w nich miejsca) i to też jest
fajne.

> Przewoźnik wniósł Ci ją do domu?

Tak - 20 złotych to kosztuje, stardardowo.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Tortille/wrapsy odcinek 2
olej czy smalec?
Ikselko, pamiętasz?
Smaki i zapachy Wołynia
Robot kuchenny?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »