« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-03-09 18:44:47
Temat: Re: gałka muszkatołowa
Użytkownik "Aha" <t...@s...com> napisał w wiadomości
news:il88c9$i9g$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-03-09 16:07, tomjas pisze:
>> On Wed, 09 Mar 2011 10:20:16 +0100, Aha wrote:
>>>
>>> Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.
>>> Smak korzenny, w duzych ilosciach halucynogenna.
>>>
>> Dodaje w calkiem sporych ilosciach i nie zauwazylem dzialania
>> halucynogennego. Mi calkiem dobrze pasuje do gulaszu lub innego miesa
>> w sosie typu gulaszowego. Dodaje podczas obsmazania miesa - sciram na
>> tarce o drobnych otworach.
>
>
> Bo musialbys tych galek z 4-7 uzyc
> :):):):)
Do kotletów mielonych. Pół startej gałki na kilogram mięsa.
Generalnie wszędzie tam, gdzie wieprzowina.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-03-09 18:46:09
Temat: Re: gałka muszkatołowa
Użytkownik "Aha" <t...@s...com> napisał w wiadomości
news:il88c9$i9g$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-03-09 16:07, tomjas pisze:
>> On Wed, 09 Mar 2011 10:20:16 +0100, Aha wrote:
>>>
>>> Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.
>>> Smak korzenny, w duzych ilosciach halucynogenna.
>>>
>> Dodaje w calkiem sporych ilosciach i nie zauwazylem dzialania
>> halucynogennego. Mi calkiem dobrze pasuje do gulaszu lub innego miesa
>> w sosie typu gulaszowego. Dodaje podczas obsmazania miesa - sciram na
>> tarce o drobnych otworach.
>
>
> Bo musialbys tych galek z 4-7 uzyc
> :):):):)
Do zupy cebulowej.
Pół startej gałki na dwa litry zupy.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-03-09 19:17:04
Temat: Re: gałka muszkatołowa
"Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> wrote in message
news:il8htm$3v2$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Aha" <t...@s...com> napisał w wiadomości
> news:il88c9$i9g$1@news.onet.pl...
>>W dniu 2011-03-09 16:07, tomjas pisze:
>>> On Wed, 09 Mar 2011 10:20:16 +0100, Aha wrote:
>>>>
>>>> Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.
>>>> Smak korzenny, w duzych ilosciach halucynogenna.
>>>>
>>> Dodaje w calkiem sporych ilosciach i nie zauwazylem dzialania
>>> halucynogennego. Mi calkiem dobrze pasuje do gulaszu lub innego miesa
>>> w sosie typu gulaszowego. Dodaje podczas obsmazania miesa - sciram na
>>> tarce o drobnych otworach.
>>
>>
>> Bo musialbys tych galek z 4-7 uzyc
>> :):):):)
>
> Do zupy cebulowej.
> Pół startej gałki na dwa litry zupy.
>
> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Albo z tych, no ... kwiatu muszkatołowego...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-03-09 19:57:06
Temat: Re: gałka muszkatołowa Do Pasztetu
Pasztet bez gałki muszkatołowej to nie pasztet.
I czasem do piernika.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-03-20 14:56:09
Temat: Re: gałka muszkatołowaOn 9 Mar, 09:38, "jagr" <j...@W...fm> wrote:
> Czy ktoś z Was tego używa?
> Jeszcze nigdy nie dodawałem.
> Do czego służy, dodaje się dla smaku, zapachu?
Pasztet - duuużo gałki.
Flaki - umiarkowanie.
Nadzienie mięsne do pierogów i krokietów - troszkę.
Sosy mięsne - umiarkowanie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-03-21 00:08:21
Temat: Re: gałka muszkatołowaDnia Wed, 9 Mar 2011 09:38:42 +0100, jagr napisał(a):
> Czy ktoś z Was tego używa?
> Jeszcze nigdy nie dodawałem.
> Do czego służy, dodaje się dla smaku, zapachu?
> Pozdr.
> jagr
>
Oprócz potraw, które zostały już tutaj wymienione (czyli głównie potrawy
mięsne), gałkę muszkatołową dodaję do śledzi korzennych, piernika,
niektórych ciast, ciasteczek i deserów, no i do grzańca :)
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-03-21 09:35:03
Temat: Re: gałka muszkatołowa [OT do Ikselki]Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:5b79fece-1bc9-448c-999e-fd72603a11a7@x13g2000vb
e.googlegroups.com...
Teraz OT:
Pytanie odnośnie Twojej nowej chłodziarki:
czy po pewnym okresie użytkowania nowej chłodziarki
http://www.neonet.pl/chlodziarka-gorenje-r-60398-hw.
html?gclid=CKvBztKD6KYCFUYifAodSEDh5w
nie zauważasz uciążliwości związanej z tak dużymi
drzwiami? Może jakieś inne uwagi?
Przewoźnik wniósł Ci ją do domu?
Pozdrawiam,
jagr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-03-21 13:33:37
Temat: Re: gałka muszkatołowa [OT do Ikselki]Dnia Mon, 21 Mar 2011 10:35:03 +0100, jagr napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:5b79fece-1bc9-448c-999e-fd72603a11a7@x13g2000vb
e.googlegroups.com...
> Teraz OT:
> Pytanie odnośnie Twojej nowej chłodziarki:
> czy po pewnym okresie użytkowania nowej chłodziarki
> http://www.neonet.pl/chlodziarka-gorenje-r-60398-hw.
html?gclid=CKvBztKD6KYCFUYifAodSEDh5w
> nie zauważasz uciążliwości związanej z tak dużymi
> drzwiami?
Nie, żadnych. W momencie zakupu liczyłam się z tym, że zgodnie z zasadami
fizyki duże drzwi muszą się nieco ciężej otwierać, niż małe. Tzn ciężko
jest zrobić to jedną ręką - trzeba lewą przytrzymać brzeg lodówki i prawą
ciągnąć drzwi - bardzo dobrze przylegają uszczelki, ale to wg mnie zaleta.
> Może jakieś inne uwagi?
Wszystko OK. Fajna chłodziarka. Duuużo miejsca - o to mi chodziło.Półki w
drzwiach są dosyć szerokie (tzn dużo jest w nich miejsca) i to też jest
fajne.
> Przewoźnik wniósł Ci ją do domu?
Tak - 20 złotych to kosztuje, stardardowo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |