Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tortille/wrapsy odcinek 2

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tortille/wrapsy odcinek 2

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-03-07 00:21:53

Temat: Tortille/wrapsy odcinek 2
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Zgodnie z obietnicą dzielę się dalszymi doświadczeniami.
Wykorzystałam przepis na
http://justmydelicious.blogspot.com/2010/08/kebab-w-
sonecznej-tortilli-z-sosem.html
z tym, że mąki dałam niecałe 30 dkg plus trochę na podsypanie każdej
kulki, którą potem traktowałam wałkiem. Ciasto w całości, przykryte
ściereczką, jeszcze troszkę się kleiło, dopiero na stolnicy, po
dosypaniu mąki, uzyskiwało docelową konsystencję (za pierwszym razem
zrobiłam chyba trochę za twarde). Wyszły żółciutkie, miękkie i pyszne,
zapakowałam je do garnka pod przykrywkę i postawiłam na ciepłym jeszcze
palniku. Niezjedzone powędrowały w garnku do lodówki.
Do tego guacamole w modyfikacji własnej: cebula, czosnek, awokado,
czerwona papryka, chilli w proszku, sok z cytryny i przecier pomidorowy
100% z kartonu.

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-03-07 07:27:17

Temat: Re: Tortille/wrapsy odcinek 2
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-03-07 01:21, Aicha pisze:
> Zgodnie z obietnicą dzielę się dalszymi doświadczeniami.
> Wykorzystałam przepis na
> http://justmydelicious.blogspot.com/2010/08/kebab-w-
sonecznej-tortilli-z-sosem.html
>

Ten przepis wygląda lepiej - mniej mąki i trochę proszku do pieczenia
dają nadzieję na miękkość i puszystość. ;)

> (za pierwszym razem zrobiłam chyba trochę za twarde).

Dokładnie. Mimo że rozwałkowałam na grubość nawet poniżej 1 mm,
wychodziły twarde jak diabli. Rodzinka się męczyła przy jedzeniu i nie
dała się przekonać, że takie są lepsze od kupnych. ;)

>Do tego guacamole w modyfikacji własnej: cebula, czosnek, awokado,
czerwona papryka, chilli w proszku, sok z cytryny i przecier pomidorowy
100% z kartonu.

Ja zawsze dodaję cuś mięsnego, najczęściej kurczaka albo indyka. Muszę
spróbować raz po wegetariańsku.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-03-07 08:39:13

Temat: Re: Tortille/wrapsy odcinek 2
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 7 Mar, 01:21, Aicha wrote:
> Zgodnie z obietnic dziel si dalszymi do wiadczeniami.
> [...]

Nie liczy się! Nie ma zdjęcia!
;)
A tak na poważnie, to najważniejsza jest praktyka;p
I wtedy same ręce rozpoznają stan ciasta.

--
Pozdrawiam :)
Włada
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

olej czy smalec?
Ikselko, pamiętasz?
Smaki i zapachy Wołynia
Robot kuchenny?
zamarzniete piwo

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »