« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-04-07 20:09:03
Temat: Re: gdzie te warzywa ?
"Barbara Miącz" <s...@i...te.ria.pl> wrote in message
news:e16gfb$68f$1@inews.gazeta.pl...
Topinambur jako przystawka (Według Indian Cherokee) (6 -8 porcji)
Składniki:
0,5 kg bulw topinambura ( słonecznik bulwiasty )
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Umyć bulwy i skruszyć w lodowatej wodzie. Posypać solą i pieprzem do smaku.
Jeść biorąc do ręki jak rzodkiewki.
Zupa z topinambura (Według Indian Cherokee) (6 -8 porcji)
Składniki:
0,5 kg bulw karczochów ostrożnie umytych
2 pory umyte i pokrajane w plasterki
2 (5,4 grama) paczki rosołu kurzego
6 szklanek wody
2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
2 jajka lekko ubite
Wykonanie:
Podgotować bulwy przez 20 - 25 minut do zmiękczenia i pokroić na plasterki.
Obrać ze skórki i uformować małe, kuliste porcje. Ugniatać je aż do
gładkości.
Złożyć uformowane bulwy topinambura, pory, rosoły kurze, sól, pieprz wraz z
wodą w dużej brytfannie i gotować razem na wolnym ogniu przez 15 minut.
Wlać trochę gorącej zupy do ubitych jajek i razem mocno utrzeć, po czym
przecierkę wlać do zupy. Mieszać około minuty i natychmiast podać.
Topinambur pieczony w gorącym popiele (6 porcji)
Składniki:
1/2 kg bulw topinambura
masło, sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Umyć dobrze bulwy topinambura i każdą z osobna owinąć oddzielnie folią
aluminiową.
Włożyć w żarzące się węgle. Piec przez 8 minut, obrócić i piec dalsze 8
minut.
Podawać gorące w zastępstwie ziemniaków, z dużą ilością masła, soli i
pieprzu.
Topinambur smażony na oliwie z winogronami (6 porcji)
Składniki:
1/2 kg bulw topinambura
1/2 szklanki oliwki sałatkowej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1/4 szklanki winogron
Wykonanie:
Umyć bulwy i podgotować przez 20 minut. Osączyć.
Włożyć bulwy do dużego, grubego garnka wraz z oliwką m szczypiorkiem i
koperkiem.
Przyprawić solą i pierzem. Smaży, mieszając, przez 15 minut.
Dodać winogrona i gotować powoli przez 15 minut. Podawać jako gorącą
sałatkę.
Sałatka z bulw topinambura (6 porcji)
Składniki:
1/2 kg bulw topinambura, umytych i pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki oliwki
1/3 szklanki wina gronowego
1 łyżka posiekanej pory
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Włożyć bulwy do dużej, drewnianej miski.
Wymieszać oliwkę z winem, porą, miodem, solą i pieprzem i przybrać tym bulwy
topinambura.
Wymieszać i zostawić marynatę na okres 1 godziny w temperaturze pokojowej.
Ponownie wymieszać i podawać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-04-07 20:12:45
Temat: Re: gdzie te warzywa ?
"Barbara Miącz" <s...@i...te.ria.pl> wrote in message
news:e16gfb$68f$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Panslavista napisał:
>>
>>> Masz jakiś przepis na zupę z topinamburu ?
>
>>
>> Zjadam "z wody" wyciskając ze skórki jak z tubki... Ale w necie przepisy
>> są.
>
> Dzięki. To wystarczy. Jak złapię smak ,
> będę wiedziała, co mi do tego pasuje :-)
>
> Barbara
Jako zamiennik cytryny do herbaty...
http://www.cukrzycanadwaga.iq.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-04-07 20:30:30
Temat: Re: gdzie te warzywa ?> Polecają w bardzo zimnej wodzie pomoczyć, a później jeść jak rzodkiewkę.
No dobra, już się nie pastwcie nadludźmi. Od kogo mogę wysepić to cudo
bo chce mi się jeść ;-)
Od kogo i za co wymiennego ?
Serdecznie Miłka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-04-07 22:32:43
Temat: Re: gdzie te warzywa ?Użytkownik "Miłka" <m...@t...pl> napisał w wiadomości news:e16i9a$eq8
> No dobra, już się nie pastwcie nadludźmi. Od kogo mogę wysepić to cudo
> bo chce mi się jeść ;-)
> Od kogo i za co wymiennego ?
Ja moge garsc bulwek odstapic:)
Pozdrawiam,
Michal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-04-08 07:47:11
Temat: Re: gdzie te warzywa ?
Użytkownik "Miłka" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:e16i9a$eq8$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Polecają w bardzo zimnej wodzie pomoczyć, a później jeść jak
rzodkiewkę.
>
>
> No dobra, już się nie pastwcie nadludźmi. Od kogo mogę wysepić
to cudo
> bo chce mi się jeść ;-)
> Od kogo i za co wymiennego ?
>
> Serdecznie Miłka
>
Chyba przyjadą z innym (wiadomym) zielskiem.
:-))
Pozdrawiam pogodnie
skryba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-04-08 07:52:10
Temat: Re: gdzie te warzywa ?
"Miłka" <m...@t...pl> wrote in message
news:e16i9a$eq8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Polecają w bardzo zimnej wodzie pomoczyć, a później jeść jak rzodkiewkę.
>
>
> No dobra, już się nie pastwcie nadludźmi. Od kogo mogę wysepić to cudo
> bo chce mi się jeść ;-)
> Od kogo i za co wymiennego ?
>
> Serdecznie Miłka
Mam biały i czerwony (skórka)...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-04-08 07:58:14
Temat: Re: gdzie te warzywa ?Użytkownik "Panslavista"
> Mam biały i czerwony (skórka)...
A smakowo jak wygląda ?
Skuszona jestem tym porównaniem do rzodkiewki ... uwielbiam rzodkiewkę mniam
mniam z białym serem na śniadanie :-)
Serdecznie Miłka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-04-08 08:23:23
Temat: Re: gdzie te warzywa ?
"Miłka" <m...@t...pl> wrote in message
news:e17qjs$psc$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista"
>> Mam biały i czerwony (skórka)...
>
> A smakowo jak wygląda ?
> Skuszona jestem tym porównaniem do rzodkiewki ... uwielbiam rzodkiewkę
> mniam
> mniam z białym serem na śniadanie :-)
>
> Serdecznie Miłka
Wrzuć na maila adres, to poślę małe na rozsadę i jezeli znajdę duże to parę
do ganka...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-04-08 17:18:36
Temat: Re: gdzie te warzywa ?Użytkownik Panslavista napisał:
>> Jak topinambur
Odpowiem jednym na Twoje posty:
- super lekturę mi podesłałeś :-)
- herbata raczej mi nie smakuje, zupy bardzo
-gdyby Ci zbywało szczeniaczków topinambura uprawnego,
rzuć kilka w moją stronę, chętnie posadzę :-)
Pozdrawiam, Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |