« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-31 13:00:03
Temat: gofryHej,
jak zrobic dobre ciasto na gofry?
--
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-01 10:11:19
Temat: Re: gofryKasia wrote:
> jak zrobic dobre ciasto na gofry?
>
poszukaj w archiwach - z miesiąc temu była cała dyskusja o gofrach.
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-01 14:07:45
Temat: Re: gofry
Kasia <k...@z...polsl.gliwice.pl> wrote in message
news:8h32ip$t22$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Hej,
> jak zrobic dobre ciasto na gofry?
>
Było jakiś czas temu na grupie, ale co mi tam - mogę wysłać jeszcze raz.
Acha - jak ktoś tutaj słusznie zauważył - dla kilku osób spokojnie wystarczy
połowa składników.
50 dag mąki przesiać, dodać 4 jaja, 15 dag masła (rozpuszczone, ale zimne),
szczyptę soli, 2 dag
wyrośniętych drożdży (w ciepłym mleku) i aromat: wanilię, rum, skórkę startą
z cytryny itp. Dobrze wymieszać, np. w malakserze lub mikserze lub ubić
trzepaczką do sosów, dolewając mleka po troszku tyle, aby powstało ciasto
jak na naleśniki, ale nieco gęstsze. Po ubiciu zostawić ciasto w spokoju na
1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Do smażenia jest potrzebny olej oraz pędzel, ale nie nylonowy, bo się spali
w kontakcie z gorącą patelnią. Gdy gofiarka będzie rozgrzana, gorąca z obu
jej stron, trzeba ją nasmarować olejem - właśnie tym pędzlem. Szybko nalać
ciasta (około 3 łyżek), zamknąć gofiarkę, poruszyć tak, aby ciasto oblało
ładnie wnętrze [moja jest za ciężka do takich manipulacji, po prostu wlewam
na środek i zamykam] i smażyć 3 do 5 minut. Podawać gofry posypane cukrem
pudrem lub polane miodem czy konfiturą.
Gosia
PS. A tak z innej beczki - czy są jeszcze inne rodzaje ciast poza
drożdżowymi, biszkoptami i ptysiami, które dobrze wychodzą bez proszków do
pieczenia?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-01 15:33:34
Temat: Odp: gofry> PS. A tak z innej beczki - czy są jeszcze inne rodzaje ciast poza
> drożdżowymi, biszkoptami i ptysiami, które dobrze wychodzą bez proszków do
> pieczenia?
A czy moze byc na sodzie? Jak np. murzynek? czy to tez zalicza sie jako
proszek do pieczenia?
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-02 09:15:25
Temat: Proszki do pieczenia, było Re: gofry> > PS. A tak z innej beczki - czy są jeszcze inne rodzaje ciast poza
> > drożdżowymi, biszkoptami i ptysiami, które dobrze wychodzą bez proszków
> > do pieczenia?
>
> A czy moze byc na sodzie? Jak np. murzynek? czy to tez zalicza sie jako
> proszek do pieczenia?
IMHO też się zalicza. Chociaż pewnie murzynka by się nie dało upiec bez
proszku. Słyszał ktoś o drożdżowym murzynku :) albo ptysiowym :)))) ?
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-08 16:44:56
Temat: Re: gofry
> PS. A tak z innej beczki - czy są jeszcze inne rodzaje ciast poza
> drożdżowymi, biszkoptami i ptysiami, które dobrze wychodzą bez proszków
do
> pieczenia?
>
>
Dawno, dawno temu dzielilam sie z Grupa przepisem na ciasto z lyzeczka
sody, ktore moglo udawac (w zaleznosci od dodatkow) szarlotke, murzynek
albo babke. I - co wazne - zawsze wychodzi!
Pozdrawiam - Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |