Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gofry

Grupy

Szukaj w grupach

 

gofry

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-05-31 13:00:03

Temat: gofry
Od: "Kasia" <k...@z...polsl.gliwice.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej,
jak zrobic dobre ciasto na gofry?


--
Pozdrawiam
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-06-01 10:11:19

Temat: Re: gofry
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kasia wrote:
> jak zrobic dobre ciasto na gofry?
>

poszukaj w archiwach - z miesiąc temu była cała dyskusja o gofrach.

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-01 14:07:45

Temat: Re: gofry
Od: "Goshia" <g...@e...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Kasia <k...@z...polsl.gliwice.pl> wrote in message
news:8h32ip$t22$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Hej,
> jak zrobic dobre ciasto na gofry?
>

Było jakiś czas temu na grupie, ale co mi tam - mogę wysłać jeszcze raz.
Acha - jak ktoś tutaj słusznie zauważył - dla kilku osób spokojnie wystarczy
połowa składników.


50 dag mąki przesiać, dodać 4 jaja, 15 dag masła (rozpuszczone, ale zimne),
szczyptę soli, 2 dag
wyrośniętych drożdży (w ciepłym mleku) i aromat: wanilię, rum, skórkę startą
z cytryny itp. Dobrze wymieszać, np. w malakserze lub mikserze lub ubić
trzepaczką do sosów, dolewając mleka po troszku tyle, aby powstało ciasto
jak na naleśniki, ale nieco gęstsze. Po ubiciu zostawić ciasto w spokoju na
1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Do smażenia jest potrzebny olej oraz pędzel, ale nie nylonowy, bo się spali
w kontakcie z gorącą patelnią. Gdy gofiarka będzie rozgrzana, gorąca z obu
jej stron, trzeba ją nasmarować olejem - właśnie tym pędzlem. Szybko nalać
ciasta (około 3 łyżek), zamknąć gofiarkę, poruszyć tak, aby ciasto oblało
ładnie wnętrze [moja jest za ciężka do takich manipulacji, po prostu wlewam
na środek i zamykam] i smażyć 3 do 5 minut. Podawać gofry posypane cukrem
pudrem lub polane miodem czy konfiturą.


Gosia

PS. A tak z innej beczki - czy są jeszcze inne rodzaje ciast poza
drożdżowymi, biszkoptami i ptysiami, które dobrze wychodzą bez proszków do
pieczenia?






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-01 15:33:34

Temat: Odp: gofry
Od: "Kasia" <k...@z...polsl.gliwice.pl> szukaj wiadomości tego autora

> PS. A tak z innej beczki - czy są jeszcze inne rodzaje ciast poza
> drożdżowymi, biszkoptami i ptysiami, które dobrze wychodzą bez proszków do
> pieczenia?

A czy moze byc na sodzie? Jak np. murzynek? czy to tez zalicza sie jako
proszek do pieczenia?

Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-02 09:15:25

Temat: Proszki do pieczenia, było Re: gofry
Od: "Goshia" <g...@e...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > PS. A tak z innej beczki - czy są jeszcze inne rodzaje ciast poza
> > drożdżowymi, biszkoptami i ptysiami, które dobrze wychodzą bez proszków
> > do pieczenia?
>
> A czy moze byc na sodzie? Jak np. murzynek? czy to tez zalicza sie jako
> proszek do pieczenia?

IMHO też się zalicza. Chociaż pewnie murzynka by się nie dało upiec bez
proszku. Słyszał ktoś o drożdżowym murzynku :) albo ptysiowym :)))) ?

Gosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-08 16:44:56

Temat: Re: gofry
Od: "BJ" <b...@d...pg.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


> PS. A tak z innej beczki - czy są jeszcze inne rodzaje ciast poza
> drożdżowymi, biszkoptami i ptysiami, które dobrze wychodzą bez proszków
do
> pieczenia?
>
>


Dawno, dawno temu dzielilam sie z Grupa przepisem na ciasto z lyzeczka
sody, ktore moglo udawac (w zaleznosci od dodatkow) szarlotke, murzynek
albo babke. I - co wazne - zawsze wychodzi!

Pozdrawiam - Basia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

żmijówka
Re: Biszkopt Magdaleny B.
Meble kuchenne
botwinka
RE: Nareszcie!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »