Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia golonka po bawarsku

Grupy

Szukaj w grupach

 

golonka po bawarsku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 34


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-07-24 07:10:20

Temat: golonka po bawarsku
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tak sobie przeglądam archiwum grupy w poszukiwaniu przepisu na golonkę po
bawarsku, ale większość przepisów jest bez warzyw, ale z dodatkiem piwa. Nie
wiem, jak wygląda typowa golonka po bawarsku, ale raz zdarzyło mi się taką
jeśc w restauracji i były tam zdaje się jakieś warzywa typu marchew
pokrojona w paseczki i coś jeszcze. Niestety nie jestem w stanie odtworzyć
tego przepisu.
Mógłby się ktoś podzielić przepisem?

Dziękuję i pozdrawiam
Barbara i Maleńka (~11.10.2006)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-07-24 07:43:08

Temat: Re: golonka po bawarsku
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ea1ro7$qn9$1@opal.icpnet.pl>,
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote:

> Tak sobie przeglądam archiwum grupy w poszukiwaniu przepisu na golonkę po
> bawarsku, ale większość przepisów jest bez warzyw, ale z dodatkiem piwa. Nie
> wiem, jak wygląda typowa golonka po bawarsku, ale raz zdarzyło mi się taką
> jeśc w restauracji i były tam zdaje się jakieś warzywa typu marchew
> pokrojona w paseczki i coś jeszcze.

Jedynym warzywem, które dostawałem w Bawarii do golonki była
kartoffelsalat.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-07-24 07:56:11

Temat: Re: golonka po bawarsku
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Wladyslaw Los wrote:

>> Tak sobie przeglądam archiwum grupy w poszukiwaniu przepisu na
>> golonkę po bawarsku, ale większość przepisów jest bez warzyw, ale z
>> dodatkiem piwa. Nie wiem, jak wygląda typowa golonka po bawarsku,
>> ale raz zdarzyło mi się taką jeśc w restauracji i były tam zdaje
>> się jakieś warzywa typu marchew pokrojona w paseczki i coś jeszcze.

> Jedynym warzywem, które dostawałem w Bawarii do golonki była
> kartoffelsalat.

Nie wiem czy po bawarsku ale do golonki bardzo mi pasuje cieniutko
pokrojona w talarki (albo spirala wycięta specjalnym narzędziem) biała
rzepa z odrobiną soli.

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-07-24 09:51:51

Temat: Re: golonka po bawarsku
Od: "aga-chello" <j...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora


Barbara K. napisał(a):
> Tak sobie przeglądam archiwum grupy w poszukiwaniu przepisu na golonkę po
> bawarsku, ale większość przepisów jest bez warzyw, ale z dodatkiem piwa. Nie
> wiem, jak wygląda typowa golonka po bawarsku, ale raz zdarzyło mi się taką
> jeśc w restauracji i były tam zdaje się jakieś warzywa typu marchew
> pokrojona w paseczki i coś jeszcze. Niestety nie jestem w stanie odtworzyć
> tego przepisu.
> Mógłby się ktoś podzielić przepisem?

Ugotuj w krotkiej wodzie golonke na pol miekko z dodatkami:
listek, ziele angielskie,czosnek,cebula,marchew pokrojona w talarki lub
paski.
Sol ( lub vegeta jak kto lubi),pieprz.
Po ugotowaniu wloz do goracego piekarnika (odlej nadmiar wody) ze
wszystkimi
dodatkami na 200 st. i podlej piwem, az do zrumienienia skorki.
Nie przykrywaj , aby nadmiar wody odparowal. Kleistosc golonki
spowoduje, ze
bedzie naturalnie kleisty sos. To moj sposob.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-07-24 10:02:37

Temat: Re: golonka po bawarsku
Od: "Sławomir Lewandowski" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>Ugotuj w krotkiej wodzie golonke .......


Różne cuda już widziałem ale krótkiej wody jeszcze nie :-)))) Długiej
zresztą też nie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-07-24 10:14:07

Temat: Re: golonka po bawarsku
Od: "aga-ch" <j...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora


Sławomir Lewandowski napisał(a):
> >Ugotuj w krotkiej wodzie golonke .......
>
>
> Różne cuda już widziałem ale krótkiej wody jeszcze nie :-)))) Długiej
> z
resztą też nie.

Przyjete w kuchennym zargonie nazywac tak niewielka ilosc wody.
Pozdrawiam aga-ch

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-07-24 11:51:50

Temat: Re: golonka po bawarsku
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Jedynym warzywem, które dostawałem w Bawarii do golonki była
>> kartoffelsalat.
>
> Nie wiem czy po bawarsku ale do golonki bardzo mi pasuje cieniutko
> pokrojona w talarki (albo spirala wycięta specjalnym narzędziem) biała
> rzepa z odrobiną soli.

Faktycznie dobry pomysł, ale to już chyba bardziej jako dodatek...
Nie wiem, czy ta golonka, którą jadłam była faktycznie po bawarsku (taką
nazwę podali), ale bardzo mi smakowała i chciałabym powtórzyć coś takiego w
domu...

Pozdrawiam
Barbara i Maleńka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-07-24 11:53:17

Temat: Re: golonka po bawarsku
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ugotuj w krotkiej wodzie golonke na pol miekko z dodatkami:

Dzięki bardzo za pomysł. A ile dajesz piwa?
Kupiłam dwie golonki peklowane (w sumie około 1 kg). Mam nadzieję, ze takie
tez się nadadzą.

Pozdrawiam
Barbara i Maleńka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-07-24 12:15:07

Temat: Re: golonka po bawarsku
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Barbara K. wrote:

>>> Jedynym warzywem, które dostawałem w Bawarii do golonki była
>>> kartoffelsalat.

>> Nie wiem czy po bawarsku ale do golonki bardzo mi pasuje cieniutko
>> pokrojona w talarki (albo spirala wycięta specjalnym narzędziem)
>> biała rzepa z odrobiną soli.

> Faktycznie dobry pomysł, ale to już chyba bardziej jako dodatek...
> Nie wiem, czy ta golonka, którą jadłam była faktycznie po bawarsku
> (taką nazwę podali), ale bardzo mi smakowała i chciałabym powtórzyć
> coś takiego w domu...

Nie wiem dokładnie jak ma wyglądać golonka po bawarsku ale najlepszą
golonkę jaką jadłem w życiu to jadłem w Wiedniu na Praterze
(Schweizerhaus) - http://www.schweizerhaus.at/1024/index.html.

W sumie to zwykła golona z rożna, do tego właśnie podają albo
wspomnianą rzepę, albo prostą sałatkę z kiszonej kapusty (z kminkiem).

Podczas wizyty w Wiedniu obowiązkowo polecam. Tylko nie zróbcie tego
błędu co ja i zamawiajcie *jedną* golonkę na 3 góra 2 osoby... Są duże.

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-07-24 12:18:55

Temat: Re: golonka po bawarsku
Od: "aga-ch" <j...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora


Barbara K. napisał(a):
> > Ugotuj w krotkiej wodzie golonke na pol miekko z dodatkami:
>
> Dzięki bardzo za pomysł. A ile dajesz piwa?
> Kupiłam dwie golonki peklowane (w sumie około 1 kg). Mam nadzieję, ze takie
> tez się nadadzą.

Jezeli peklowane to musisz koniecznie podgotowac, bo moga byc twarde.
Najlepsze jak golonka jest swieza, bo wychodzi miekka.
Z 1/2 butelki. Mozna zaeksperymentowac i dac troche piwa karmelowego,
zmieszanego z odrobina musztardy (wszystko jedno jakiej dla
uproszczenia).
Zmieszac wiec sos z gotowania, piwo, musztarda i zalac golonka i
podpiec.
Niektorzy dodaja troche miodu z musztarda. Widzisz wiec, ze mozna
eksperymentowac na rozne sposoby.
Uzyskac taki slodko ostrawy smaczek.
Dobra goloneczke mozna zrobic w sposob zwyczajny. To znaczy.
Ugotowac ja z dodatkami jak na poczatku podalam bez zapiekania. Prosto
z wody. Ja dodaje do tego jeszcze na koniec majeranek. Podac z chrzanem
i pieczonymi ziemniakami. Lub chlebem razowym.
Pozdrawiam - aga -ch.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wiśniówka
pytanie o lodówkę Samsung
smażenie ciśnieniowe
CHINY
Okra

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »