Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia golonka z indyka

Grupy

Szukaj w grupach

 

golonka z indyka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-15 14:59:42

Temat: golonka z indyka
Od: "Wiesława" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

mam 3 golonki z indyka. co można z nimi zrobic? są jakieś pomysły?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-15 17:35:53

Temat: Re: golonka z indyka
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wiesława wrote:
> mam 3 golonki z indyka. co można z nimi zrobic? są jakieś pomysły?
===
Nie wiedziałem, że indyk ma golonki i to aż trzy.

Jeśli to tylne golonki, to bym z nich zrobił schabowe, a jeśli przednie -
karpia w galarecie.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-09-15 19:59:54

Temat: Re: golonka z indyka
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wiesława" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:eeef50$na$1@news.onet.pl...
> mam 3 golonki z indyka. co można z nimi zrobic? są jakieś pomysły?
>
Mozna je ugotowac, z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego. I
zjesc.
Kiedys kupowalem golonki z indyka, takie w siateczce, chociaz uwazam, ze to
profanacja, bo golonka jak sama nazwa wskazuje jest to dolna czesc szynki
lub lopatki wieprzowej. Ale, co sie nie robi dla klientow, golonki z indyka.
Pozdr
maf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-09-16 07:24:27

Temat: Re: golonka z indyka
Od: "walkie!" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

waldek napisał(a):
> Wiesława wrote:
>> mam 3 golonki z indyka. co można z nimi zrobic? są jakieś pomysły?
> ===
> Nie wiedziałem, że indyk ma golonki i to aż trzy.
>
> Jeśli to tylne golonki, to bym z nich zrobił schabowe, a jeśli przednie -
> karpia w galarecie.
>
> waldek
> ===
>
>
ROTFL :))))))))))

--
Justyna/walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
mail: w...@m...wroclaw.net.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-09-18 00:07:55

Temat: Re: golonka z indyka
Od: "Barbara" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "maf" <m...@n...alpha.pl> napisał w wiadomości
news:eef0nk$38l$1@atlantis.news.tpi.pl...

[...]
bo golonka jak sama nazwa wskazuje jest to dolna czesc szynki
| lub lopatki wieprzowej. [...]
| Pozdr
| maf

Czy Tobie sie aby cosik nie pozajaczkowalo ??? :)
Barbara

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-09-18 08:29:58

Temat: Re: golonka z indyka
Od: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara <b...@o...pl> napisał(a):

> Użytkownik "maf" <m...@n...alpha.pl>

> bo golonka jak sama nazwa wskazuje jest to dolna czesc szynki
> | lub lopatki wieprzowej. [...]

> Czy Tobie sie aby cosik nie pozajaczkowalo ??? :)

Tak na chłopski rozum - golonka przednia przechodzi w łopatkę, tylna - w
szynkę. Wydaje się, że nie jest to bez sensu...

Golonka - od "goleń", a nie "golenie".

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-09-18 17:59:39

Temat: Re: golonka z indyka
Od: " " <j...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wiesława <w...@o...pl> napisał(a):

> mam 3 golonki z indyka. co można z nimi zrobic? są jakieś pomysły?
>
>
Uwielbiamy golonki z indyka. Ja marynuję je 1 dobę. Daję czosnek, cytrynę,
swoją przyprawę warzywną, bo nie używam vegety, sos sojowy, trochę soli,
pieprz, lubczyk, bazylię, tymianek, oregano(uwielbiamy te zioła), trochę
papryki i kurkumy. Do tego wszyskiego daję olej kujawski, mieszam, wkładam
golonki i do lodówki. Na drugi dzień, golonki wycieram z zalewy, obsmażam na
suchej, gorącej patelni. Do szybkowara wlewam zalewę, wkładam golonki i
gotuję 15 minut. Można też piec je w piekarniku. Pychotka

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-09-18 19:01:01

Temat: Re: golonka z indyka
Od: "Wiesława" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

o dzięki, to może byc niezłe. napewno spróbuję. Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam



> Uwielbiamy golonki z indyka. Ja marynuję je 1 dobę. Daję czosnek, cytrynę,
> swoją przyprawę warzywną, bo nie używam vegety, sos sojowy, trochę soli,
> pieprz, lubczyk, bazylię, tymianek, oregano(uwielbiamy te zioła), trochę
> papryki i kurkumy. Do tego wszyskiego daję olej kujawski, mieszam, wkładam
> golonki i do lodówki. Na drugi dzień, golonki wycieram z zalewy, obsmażam
na
> suchej, gorącej patelni. Do szybkowara wlewam zalewę, wkładam golonki i
> gotuję 15 minut. Można też piec je w piekarniku. Pychotka
>
> --
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Witam wszystkich
Zawijaniec z coca-coli
Jestem podwójnym dziadkiem!
jaka salatka do sledzi ??
szampan

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »