« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-22 07:56:09
Temat: golonkiWitam.Mam dwie piekne duze golonki wieprzowe.Niestety nigdy nie robilam
golonek. Nie mam w domu przepisów. Moze ktos podpowie co z nich
zrobic.Slyszalam ze pieczone sa dobre. zreszta chyba wolalabym pieczone niz
gotowane
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-22 10:13:33
Temat: Re: golonkiWitaj :)
Napiszę, jak ja robię golonki w domu i swoim klientom.
Robię zawsze na szybko.
Najpierw przyprawiam - w zależności od tego czy będę wykorzystywać wywar z
nich czy nie,
albo sól, pieprz i jarzynka, albo przyprawy grillowe.
Odstawiam na godzinę lub dwie.
Ponieważ uwielbiam golonkę i nie lubię na nią czekać - do gotowania używam
szybkowaru.
Oczywiście zalewam wrzątkiem i po zagotowaniu i zamknięciu się gara - gotuję
na małym palniku
około 40 minut. Goloneczka wychodzi miękka.
Następnie - to dla siebie - smaruję miodem skórę i wstawiam do piekarnika,
tak, aby skórka stała
się chrupiąca.
Smacznego :))
Przemek
"cateringowiec"
Hmm, a może znowu golonkę sobie zrobić ?? ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 10:18:02
Temat: Re: golonkiUżytkownik "pusiak" <p...@b...pl>
> Witam.Mam dwie piekne duze golonki wieprzowe.Niestety nigdy nie
robilam
> golonek. Nie mam w domu przepisów. Moze ktos podpowie co z nich
> zrobic.Slyszalam ze pieczone sa dobre. zreszta chyba wolalabym
pieczone niz
> gotowane
Natrzyj kucharkiem lub vegetą, włóż na blachę, podlej wodą i piecz do
miękkości.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 10:22:26
Temat: Re: golonkiUżytkownik "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> napisał w wiadomości
news:cst9g6$9pb$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "pusiak" <p...@b...pl>
>> Witam.Mam dwie piekne duze golonki wieprzowe.Niestety nigdy nie
> robilam
>> golonek. Nie mam w domu przepisów. Moze ktos podpowie co z nich
>> zrobic.Slyszalam ze pieczone sa dobre. zreszta chyba wolalabym
> pieczone niz
>> gotowane
>
> Natrzyj kucharkiem lub vegetą, włóż na blachę, podlej wodą i piecz do
> miękkości.
NIenienienie nigdy w życiu!
Obgotuj do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela
angielskiego i np. estragonu (dobrze, gdyby w postaci łodyżki)
Potem możesz ewentualnie podpiec, choć ja nieprzytomnie wielbię gotowaną.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 10:29:01
Temat: Jerzy - Vagietą Roku,Re: golonki
Użytkownik "JerzyN" <N0,007
o to to to - zgłoś się !
>SPAM@megapolice.pl> napisał w wiadomości news:cst9g6>
> Natrzyj kucharkiem
Chyba kucharkie... coś się Wam modbija
> lub vegetą, włóż na blachę, podlej wodą i piecz do
> miękkości.
>
Wicie ... przyznajemy Wam tytuł Vagiety Roku za ten przepis.
Tylko rozumicie tam powinno było pisać "lej na blachę". No, jakże tam Was
uczono?
dzudzu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 10:29:37
Temat: Re: golonki
Użytkownik "dinio" <d...@p...fm> napisał w wiadomości
news:cst91a$lpp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witaj :)
> Napiszę, jak ja robię golonki w domu i swoim klientom.
> Robię zawsze na szybko.
I są zadowoleni?
d.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 10:34:37
Temat: Re: golonkiZawsze :))
Do tego stopnia, że często zamawiają ponownie :)
Aha - wożąc do klientów często podaję w kapuście.
P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 10:42:43
Temat: Re: golonkiA ja ostatnio zrobilem SUPER mieka i delikatna, z chrupiaca skorka troche
inaczej: nie chcialo mi sie jej gotowac, wiec poprostu zapieklem w torebkach
do pieczenia (oczywiscie wczesniej ja przyprawilem). Dolalem ok. 50-70 ml
wody. Ostatnie 5 min. wlaczylem funkcje Grill zeby skorke podrumienic!
WYszlo IDEALNIE!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 10:56:34
Temat: Re: golonkiIn article <cst9g6$9pb$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote:
> Użytkownik "pusiak" <p...@b...pl>
> > Witam.Mam dwie piekne duze golonki wieprzowe.Niestety nigdy nie
> robilam
> > golonek. Nie mam w domu przepisów. Moze ktos podpowie co z nich
> > zrobic.Slyszalam ze pieczone sa dobre. zreszta chyba wolalabym
> pieczone niz
> > gotowane
>
> Natrzyj kucharkiem lub vegetą, włóż na blachę, podlej wodą i piecz do
> miękkości.
Jerzy, ty tak poważnie?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 11:00:01
Temat: Re: golonkiA ja kiedyś oglądałem na Discovery fantastyczny program pt Kuchenna Chemia
gdzie pewien gościu przekładał na nasze wszystkie procesy zachodzące w
kuchni. I pokazał jak robi się najlepszą na świecie goloneczkę. A gościu zna
się na rzeczy bo prowadzi podobno najlepszą knajpę w Anglii a ma ich tam
kilka.
Otóż cały pic polega na dobraniu odpowiedzniej temperatury pieczenia.
Podobno w golonce są jakieś wiązania czegośtam (chodzi o te wszystkie
błonki, ścięgna i inne niedobre rzeczy) które w za wysokiej temperaturze
robią się twarde i łykowate.
Tak więc podobno do robienia glolonki nalepsza jest temperatura 65`C. Fakt
że golonka siedzi wtedy w piecu kilka godzin ale rzeczywiście wychodzi
PYCHOTA !!!! Żeby otrzymać chrupiącą skórkę facet przed włożeniem do pieca
opalał ją palnikiem na gaz. Ja osobiście najpierw opiekałem na termoobiegu a
potem do pieca. Podobnie robi się żeberka.
I sam mogę potwierdzić że obie potrawy wychodzą naprawdę nieziemsko.
pozdrawiam
Sławek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |