« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-06-01 13:35:14
Temat: gotowanie warzyw a ich kolorOstatnio gotowałem piękne szparagi jednakże po jakims czasie straciły swoj
zielony kolor. Co zrobic by temu przeciwdzialac? Podobną sytuacje miałem gdy
gotowałem brokuły...
pozdr
J
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-06-01 13:41:42
Temat: Re: gotowanie warzyw a ich kolor
Użytkownik "Jacek" <y...@t...pl> napisał w wiadomości
news:0b1e.000007eb.429db991@newsgate.onet.pl...
> Ostatnio gotowałem piękne szparagi jednakże po jakims czasie straciły swoj
> zielony kolor. Co zrobic by temu przeciwdzialac? Podobną sytuacje miałem
> gdy
> gotowałem brokuły...
Gotować krócej.
A brokuły, to najlepiej w ogóle na parze.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-06-01 15:09:38
Temat: Re: gotowanie warzyw a ich kolorOn Wed, 1 Jun 2005 15:41:42 +0200, "Margola"
<m...@s...precz.kafeteria.pl> wrote:
>
>U?ytkownik "Jacek" <y...@t...pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:0b1e.000007eb.429db991@newsgate.onet.pl...
>> Ostatnio gotowa?em pi?kne szparagi jednak?e po jakims czasie straci?y swoj
>> zielony kolor. Co zrobic by temu przeciwdzialac? Podobn? sytuacje mia?em
>> gdy
>> gotowa?em broku?y...
>
>Gotowa? krócej.
>A broku?y, to najlepiej w ogóle na parze.
>
>Margola
>
a po gotowaniu chlusnac zimna woda
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-06-01 18:04:12
Temat: Re: gotowanie warzyw a ich kolor> Gotować krócej.
> A brokuły, to najlepiej w ogóle na parze.
a nie pomaga dodanie do wody odrobiny cukru?
--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-06-01 18:32:16
Temat: Re: gotowanie warzyw a ich kolor"Jacek" <y...@t...pl> wrote in message
news:0b1e.000007eb.429db991@newsgate.onet.pl...
> Ostatnio gotowałem piękne szparagi jednakże po jakims czasie straciły swoj
> zielony kolor. Co zrobic by temu przeciwdzialac? Podobną sytuacje miałem gdy
> gotowałem brokuły...
A. Za dlugo gotowales
B. Do gotowania zielonych jarzyn (zpinak, zielone szparagi, brokuly, etc.) nalezy
dodac ok pol lyzeczki sody kaustycznej na przecietny garnek wody. (To jest czesto
stosowane w kuchniach orientalnych.) Kolorek zielony wychodzi oczojebny :-)))
--
><Uklony><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-06-01 18:49:54
Temat: Re: gotowanie warzyw a ich koloreM eL wrote:
> B. Do gotowania zielonych jarzyn (zpinak, zielone szparagi, brokuly, etc.) nalezy
> dodac ok pol lyzeczki sody kaustycznej na przecietny garnek wody. (To jest czesto
^^^^^^^^^^^^^^^^
Jakby ktoś nie wiedział, gdzie dostać, można użyc "Kreta"
Przy zlewaniu wody z warzyw przy okazji przepcha się kanaliza :)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-06-01 18:54:32
Temat: Re: gotowanie warzyw a ich kolorOn Wed, 01 Jun 2005 18:32:16 GMT, "eM eL"
<badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> wrote:
>"Jacek" <y...@t...pl> wrote in message
>news:0b1e.000007eb.429db991@newsgate.onet.pl...
>> Ostatnio gotowa?em pi?kne szparagi jednak?e po jakims czasie straci?y swoj
>> zielony kolor. Co zrobic by temu przeciwdzialac? Podobn? sytuacje mia?em gdy
>> gotowa?em broku?y...
>
>A. Za dlugo gotowales
>B. Do gotowania zielonych jarzyn (zpinak, zielone szparagi, brokuly, etc.) nalezy
>dodac ok pol lyzeczki sody kaustycznej na przecietny garnek wody. (To jest czesto
>stosowane w kuchniach orientalnych.) Kolorek zielony wychodzi oczojebny :-)))
a taka kaustyczna nie przezre i garnka na wylot???
Pierz, co do grochu suchego dodaje sody, ale takiej do pieczenia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-06-01 19:09:50
Temat: Re: gotowanie warzyw a ich kolor
Le mercredi 1 juin 2005 ? 20:32:16, dans <Qanne.9975$615.9301@trnddc08> vous écriviez
:
> "Jacek" <y...@t...pl> wrote in message
> news:0b1e.000007eb.429db991@newsgate.onet.pl...
>> Ostatnio gotowa?em pi?kne szparagi jednak?e po jakims czasie straci?y swoj
>> zielony kolor. Co zrobic by temu przeciwdzialac? Podobn? sytuacje mia?em gdy
>> gotowa?em broku?y...
> A. Za dlugo gotowales
> B. Do gotowania zielonych jarzyn (zpinak, zielone szparagi, brokuly, etc.) nalezy
> dodac ok pol lyzeczki sody kaustycznej na przecietny garnek wody. (To jest czesto
> stosowane w kuchniach orientalnych.) Kolorek zielony wychodzi oczojebny :-)))
Bez sody kaustycznej : wystarczy wlozyc warzywa do wrzacej wody i
gotowac pod przykyciem. Co do A. to pawnie masz racje.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-06-01 21:06:23
Temat: Re: gotowanie warzyw a ich kolorJacek napisał(a):
> Ostatnio gotowałem piękne szparagi jednakże po jakims czasie straciły swoj
> zielony kolor. Co zrobic by temu przeciwdzialac? Podobną sytuacje miałem gdy
> gotowałem brokuły...
Jeśli chodzi o brokuły, to polecam gotowanie na parze, ich kolor wręcz
intensywnieje :-). Co do szparagów, to nie wiem, czy można je na parze
ugotować.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-06-02 08:37:46
Temat: Re: gotowanie warzyw a ich kolorUżytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl>
> eM eL wrote:
>
>> B. Do gotowania zielonych jarzyn (zpinak, zielone szparagi, brokuly,
>> etc.) nalezy
>> dodac ok pol lyzeczki sody kaustycznej na przecietny garnek wody.
>> (To jest czesto
> ^^^^^^^^^^^^^^^^
>
> Jakby ktoś nie wiedział, gdzie dostać, można użyc "Kreta"
> Przy zlewaniu wody z warzyw przy okazji przepcha się kanaliza :)
>
> sadyl
Zasługujesz sobie na swój nick.
:-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |