« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-06-02 11:13:43
Temat: Re: gotowanie warzyw a ich kolor
eM eL wrote:
> A. Za dlugo gotowales
> B. Do gotowania zielonych jarzyn (zpinak, zielone szparagi, brokuly, etc.) nalezy
> dodac ok pol lyzeczki sody kaustycznej na przecietny garnek wody. (To jest czesto
> stosowane w kuchniach orientalnych.) Kolorek zielony wychodzi oczojebny :-)))
rozumiem, ze masz na mysli sode oczyszczana.
czy nie jest jednak tak, ze dodatek sody skutcznie wytlucze w warzywach
jakiekowliek witaminy? tak mi sie kiedys obilo.
pozdrawiam
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-06-02 16:35:46
Temat: Re: gotowanie warzyw a ich kolor"Edyta Jaczewska" <e...@p...onet.pl> wrote in message
news:d7mq7s$f2f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> czy nie jest jednak tak, ze dodatek sody skutcznie wytlucze w warzywach
> jakiekowliek witaminy? tak mi sie kiedys obilo.
Jeli tak, to pewnie mniej niz sam process gotowania.
W kuchniach orientalnych robi sie to nagminnie.
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-06-03 17:13:45
Temat: Re: gotowanie warzyw a ich kolor
Użytkownik "Jacek" <y...@t...pl> napisał w wiadomości
news:0b1e.000007eb.429db991@newsgate.onet.pl...
> Ostatnio gotowałem piękne szparagi jednakże po jakims czasie straciły swoj
> zielony kolor. Co zrobic by temu przeciwdzialac? Podobną sytuacje miałem
gdy
> gotowałem brokuły...
Ludzie gadaja :
- doslodzic wode
- sol, cukier i zielone wrzucic jednoczesnie na goraca wode
- dodac proszku do pieczenia troche
testowalam wszelkie pomysly z ciekawosci i nie narzekam na kolor...wrzucenie
takich szparagow zielonych np. natychmiast w lod (proponowane przez Krysie)
...tez ma sens...
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |