« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-22 14:41:33
Temat: grillSzukam jakiegoś fajnego przepisu na grillowanie
chciałbym po prostu , błysnąć czymś nowym w niedzielę - jak ktoś coś ma pod
ręką to dajcie znać
lampart
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-22 16:31:40
Temat: Re: grillvip wystukał:
> Szukam jakiegoś fajnego przepisu na grillowanie
> chciałbym po prostu , błysnąć czymś nowym w niedzielę - jak ktoś coś ma pod
> ręką to dajcie znać
Smakowo raczej nic nowego, ale wizualnie może zrobić furorę.
Kupić polędwiczki wieprzowe, dobrze, żeby były jednakowej długości i jak
najbardziej równe w przekroju.
Przygotować kilka (od 3 do 5) różnych marynat wedle gustu - ważne, żeby
sie ze sobą nie gryzły smakowo. Dobrze, jeśli są między nimi różnice
kolorystyczne.
Pokroić wzdłuż na cienkie paski (w grubości, w szerokości mogą być grubsze
;)), postarać się aby wynikowych liczba otrzymanych pasków była
wielokrotnością liczby marynat.
Paski dzielimy na równe grupy, wkładamy do marynat, marynujemy ile należy.
Przed wrzuceniem na grill należy z zestawów "po jednym pasku z każdej
marynaty" wykonać plecionki (z trzech warkocz, z czterech czy pięciu coś
bardziej skomplikowanego), Można zabezpieczyć końce przez rozplataniem się
(dzisiaj smażyłam coś podobnego na patelni, użyłam wykałaczek , ale
drewnane na grillu mogą się zapalić).
Otrzymane plecionki grillujemy.
Smacznego.
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Możemy cię zrybować"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 16:43:44
Temat: Re: grill>> Smakowo raczej nic nowego, ale wizualnie może zrobić furorę.
>
> Kupić polędwiczki wieprzowe, dobrze, żeby były jednakowej długości i jak
> najbardziej równe w przekroju.
>
> Przygotować kilka (od 3 do 5) różnych marynat wedle gustu - ważne, żeby
> sie ze sobą nie gryzły smakowo. Dobrze, jeśli są między nimi różnice
> kolorystyczne.
>
> Pokroić wzdłuż na cienkie paski (w grubości, w szerokości mogą być grubsze
> ;)), postarać się aby wynikowych liczba otrzymanych pasków była
> wielokrotnością liczby marynat.[CIACH]
no prosze całkiem ciekawa koncepcja , niczego jeszcze nie splatałem na
grillu to daje do myslenia przecie można spleść np trzy rózne gatunki mięsa
oczywiście o podobnym czasie wysmarzania ,
taka inna forma szaszłyku
lampart
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 17:33:14
Temat: Re: grillvip wystukała:
> no prosze całkiem ciekawa koncepcja , niczego jeszcze nie splatałem na
> grillu to daje do myslenia przecie można spleść np trzy rózne gatunki mięsa
> oczywiście o podobnym czasie wysmarzania ,
> taka inna forma szaszłyku
Można i różne gatunki, tylko wtedy jest problem z dobraniem długości.
Polędwiczki ten problem zmniejszają ;)
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Gra o Tran"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 18:33:19
Temat: Re: grill"vip" <k...@m...com.pl> napisał w wiadomości
news:bainj3$sdn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Szukam jakiegoś fajnego przepisu na grillowanie
> chciałbym po prostu , błysnąć czymś nowym w niedzielę
mi udaje sie "szaszlykami wieprzowymi słodko-kwasnymi" :)
http://www.e-book.com.pl/grill.php
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 18:56:57
Temat: Re: grillA czy takie marynaty się kupuje czy robi? Podpowiedzcie jakie mogą być?
----- Original Message -----
From: "Jo'Asia" <j...@r...art.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, May 22, 2003 6:31 PM
Subject: Re: grill
> vip wystukał:
>
> > Szukam jakiegoś fajnego przepisu na grillowanie
> > chciałbym po prostu , błysnąć czymś nowym w niedzielę - jak ktoś coś ma
pod
> > ręką to dajcie znać
>
> Smakowo raczej nic nowego, ale wizualnie może zrobić furorę.
>
> Kupić polędwiczki wieprzowe, dobrze, żeby były jednakowej długości i jak
> najbardziej równe w przekroju.
>
> Przygotować kilka (od 3 do 5) różnych marynat wedle gustu - ważne, żeby
> sie ze sobą nie gryzły smakowo. Dobrze, jeśli są między nimi różnice
> kolorystyczne.
>
> Pokroić wzdłuż na cienkie paski (w grubości, w szerokości mogą być grubsze
> ;)), postarać się aby wynikowych liczba otrzymanych pasków była
> wielokrotnością liczby marynat.
>
> Paski dzielimy na równe grupy, wkładamy do marynat, marynujemy ile należy.
>
> Przed wrzuceniem na grill należy z zestawów "po jednym pasku z każdej
> marynaty" wykonać plecionki (z trzech warkocz, z czterech czy pięciu coś
> bardziej skomplikowanego), Można zabezpieczyć końce przez rozplataniem się
> (dzisiaj smażyłam coś podobnego na patelni, użyłam wykałaczek , ale
> drewnane na grillu mogą się zapalić).
>
> Otrzymane plecionki grillujemy.
>
> Smacznego.
>
> Jo'Asia
>
> --
> __.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl
.-=-.__
> --<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/
<()>--
> .__.'| ....................................................
..
|'.__.
> Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Możemy cię zrybować"
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 19:00:09
Temat: Re: grill
> no prosze całkiem ciekawa koncepcja , niczego jeszcze nie splatałem na
> grillu to daje do myslenia przecie można spleść np trzy rózne gatunki
mięsa
> oczywiście o podobnym czasie wysmarzania ,
> taka inna forma szaszłyku
N+1 lat temu w przekroju byla rubryka Jan Kalkowski ???? (kurcze nie
pamietam) poleca
i byla tam tzw warkoczowka, czyli splecione ze soba paski miesa
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |