« poprzedni wątek | następny wątek » |
61. Data: 2010-10-09 16:10:35
Temat: Re: grill wędzarniakogutek wrote:
> Nie ma żadnej tajemnicy. I tak nie da się powtórzyć tej konstrukcji.
Dzięks. Zachowam sobie ten opis na czas, jak Pomysłowy Dobromir znajdzie
czas na zabawę w Konstruktora ;-). W końcu jak dał rade skonstuować
piekarnik (w czasach, kiedy nie było internetu), to i wędzarnię da radę.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
62. Data: 2010-10-09 19:05:00
Temat: Re: grill wędzarnia> kogutek wrote:
>
> > Nie ma żadnej tajemnicy. I tak nie da się powtórzyć tej konstrukcji.
>
> Dzięks. Zachowam sobie ten opis na czas, jak Pomysłowy Dobromir znajdzie
> czas na zabawę w Konstruktora ;-). W końcu jak dał rade skonstuować
> piekarnik (w czasach, kiedy nie było internetu), to i wędzarnię da radę.
> J.
>
nie idzie o konstrukcję tylko o idee. Zacząłem od szafki z aluminium i kuchenki
elektrycznej. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć ze jak się nauczyłem z
kuchenką to te wędzonki co teraz robię nic nie są gorsze ani lepsze. Resztę
bajerów dorobiłem dla własnej wygody. Były i niewypały. Czujnik gęstości dymu
był takim niewypałem. Dla mnie wędzenie i poprawianie wędzarni to rodzaj hobby.
Na początku ważniejsze było dojście do wprawy z wędzeniem. Teraz bawi mnie
poprawianie konstrukcji. Znajomy jak zobaczył moją wędzarnię. A miał już swoją
murowaną. To wstawił do garażu kuchenkę ze złomu i wędzi w tej kuchence
wykorzystując kuchenkę elektryczną jako generator dymu. Tamtej w ogrodzie w
życiu już nie odpali. Tak powiedział. Żeby zrobić użyteczną wędzarnię należy
najpierw zapomnieć że mogą istnieć wędzarnie tradycyjne. Takie z paleniskami i
kanałami dymowymi.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
63. Data: 2010-10-10 04:49:41
Temat: Re: grill wędzarniaPrzestało być istotne czy masz rację, czy nie. Z powodu braku klultury
wypowiedzi nie chce się ciebie czytać i tyle.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
64. Data: 2010-10-10 11:13:46
Temat: Re: grill wędzarnia> Przestało być istotne czy masz rację, czy nie. Z powodu braku klultury
> wypowiedzi nie chce się ciebie czytać i tyle.
przymusu nie ma.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
65. Data: 2010-10-11 05:54:47
Temat: Re: grill wędzarnia
Użytkownik "Mateusz piąty" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1fgshir3i0ecz$.8xj700dchusv$.dlg@40tude.net...
> Przestało być istotne czy masz rację, czy nie. Z powodu braku klultury
> wypowiedzi nie chce się ciebie czytać i tyle.
nie wyciagajcie mi tego (piii) z KF-a...
Niech dalej truje sie zwiazkami aluminium. Im wiecej tym lepiej :-)
I niech uzywa sobie do wedzenia czego chce :-) Nawet starych detek :-) Im
szybciej zniknie z tego padolu tym lepiej. I najlepiej by bylo jakby po
sobie potomkow nie zostawil, bo po co ma ktos cierpiec przez niego hehehe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
66. Data: 2010-10-17 16:26:09
Temat: Re: grill wędzarniaW dniu 2010-10-07 20:48, konieczko pisze:
> W dniu 2010-10-07 20:34, kogutek pisze:
>>
>>>
>> A to co napisałeś to sobie z palca wyssałeś. Statystyki w medycynie są
>> prowadzone od niedawna. Ludzie na nowotwory chorowali i umierali
>> zawsze. Tylko
>> wtedy to bolaki mięli. Wiele nowotworów nie było rozpoznanych. Bo kto
>> miał by to
>> robić, może babki od ziół? Wiele z nowotworów nie zdążyło się
>> rozwinąć. Bo
>> rozwjają się dziesiątki lat, a maksymalna długość życia w czasach na
>> które się
>> powołujesz wynosiła 40 lat. Średnia na oko około 10 lat albo i mniej.
[...]
> Chlopie z jakiej ty sie choinki urwales ?
[...]
> A dluzgosc zycia to juest cos o czyms nie masz zielonego pojecia, moja
> prababka zyla 110lat baranie.
Odrób lekcje:
http://www.bryk.pl/teksty/liceum/geografia/geografia
_spo%C5%82eczno_ekonomiczna/11190-europa_ludno%C5%9B
%C4%87_i_j%C4%99zyki.html
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
67. Data: 2010-10-17 16:41:28
Temat: Re: grill wędzarniaW dniu 2010-10-07 23:01, kogutek pisze:
>> Dnia Thu, 7 Oct 2010 16:59:02 +0200, Bożena napisał(a):
>>
>>> Chodzi o to, że gdy drewno spala się w zbyt wysokiej temperaturze, to
>>> powstają związki rakotwórcze
>>
>> Dlatego nie ma się ono spalać płomieniem, lecz żarzyć, tlić.
>>
> Jak coś świeci to ma więcej niż 600 stopni dyletantko. Czerwony żar ma grubo
> ponad 600 stopni.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?ur
i=OJ:C:2010:035:0009:0012:PL:PDF
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
68. Data: 2010-10-17 16:56:15
Temat: Re: grill wędzarniaDnia Sun, 17 Oct 2010 18:41:28 +0200, JerzyN napisał(a):
> W dniu 2010-10-07 23:01, kogutek pisze:
>>> Dnia Thu, 7 Oct 2010 16:59:02 +0200, Bożena napisał(a):
>>>
>>>> Chodzi o to, że gdy drewno spala się w zbyt wysokiej temperaturze, to
>>>> powstają związki rakotwórcze
>>>
>>> Dlatego nie ma się ono spalać płomieniem, lecz żarzyć, tlić.
>>>
>> Jak coś świeci to ma więcej niż 600 stopni dyletantko. Czerwony żar ma grubo
>> ponad 600 stopni.
>
> http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?ur
i=OJ:C:2010:035:0009:0012:PL:PDF
Dzięki. Moze coś z tego zrozumie.
Tzn konkretnie z tego:
"Charakterystyczną cechą wyrobu jest ciemna barwa powstała wskutek
wędzenia, a także niepowtarzalny,
intensywny smak wędzenia oraz aromat drewna dębowego. Powyższe właściwości
są uzyskiwane
poprzez wędzenie produktu w wędzarni kominowej, w której wykorzystuje się
spalanie polegające
na tleniu się dolnej warstwy trocin w kilku fazach, przy jednoczesnej
zmianie wilgotności
powietrza i gęstości dymu, a także krótkotrwałym wzroście temperatury do
110 °C. Poprzez odpowiednie
sterowanie temperaturą tlenia w wędzarni uwalniane są substancje tworzące
kolor i smak,
które mają decydujące znaczenie dla smaku i ciemnej barwy"
"Wędzenie na gorąco odbywa się przy średnich temperaturach wędzenia
wynoszących 60-70 °C,
utrzymujących się przez okres 40-50 minut. W wyniku bezpośredniego opalania
komory wędzarniczej
temperatura w wędzarni kominowej jest regulowana w taki sposób, iż
następuje cykliczny wzrost
temperatury do poziomu ponad 110 °C, w związku z czym odpowiednio i stale
obniża się również
wilgotność powietrza. Wytwarzanie i cyrkulacja dymu odbywają się w
zamkniętej przestrzeni,
w związku z czym zachodzi w tym przypadku proces pirolizy.
Do wytwarzania dymu wykorzystuje się wióry dębowe oraz mieszankę trocin w
proporcji 70 % do
30 %, przy wilgotności 52 %. Jest to warunek osiągnięcia takiego sterowania
temperaturą w procesie
wędzenia, które zapewnia uzyskanie wystarczającej ilości wszystkich
pożądanych składników dymu na
powierzchni osłonki kiełbasy. Odpowiednia regulacja temperatury dymu
tworzącego się podczas tlenia
wiór i trocin zapewnia uwolnienie substancji dających kolor i smak
produktu."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
69. Data: 2010-10-17 17:49:15
Temat: Re: grill wędzarniaW dniu 2010-10-09 17:28, konieczko pisze:
> Obawiam sie ze temperatura dymu w takim wynalazku nie przekracza 90
> stopni a ty chcesz wedzin w dymie papierosowym wedliny.
Wędzenie zimne (wędliny trwałe) temperatura dymu w zakresie 16-22*C;
dym gęsty i wilgotny; czas - 2 godz. dziennie przez 3-14 dni a czasem i
dłużej.
Wędzenie w dymie ciepłym (półtrwałe):
- 23-45*C; rzadki lub gęsty; 4-48h
Wędzenie w dymie gorącym
- trzy fazy [...]; 40-30-80*C; 10-40min., 30-90min., 10-20min.;
parzenie 80*C -20-30min.
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |