| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-15 20:29:20
Temat: indyjszczyzna czesc druga wegansko/wegetarianskieNo to dołożę indyjszczyzny
Navratan Korma
3 filiżanki (te z drugiej półki po lewej stronie) mieszanych warzyw. Jeden
Brahma wie, jakich. Ja to robiłem z fasolą zieloną, bakłażanem, cukinią,
marchewką i rzodkwią, bo się akurat zależała w koszu.
Duża cebula, drobno pokrojona, 3 zęby czosnku (jak mamooth garlic, to jeden
ząbek wystarczy ;-)) pokrojone drobno. 2 łyżeczki imbiru, posiekanego, 2
łyżeczki zmielonej kolendry, 1.5 łyżeczki garam masala, filiżanka śmietany
(ja dałem trochę mniej, dla nie-mlekowców, chyba mleczko kokosowe by
pasowało), 4 pomidory bezskórne, 0.5 łyżeczki kurkumy.
Olej do smażenia (3 łyżki stołowe).
Rozgrzać i zeszklić cebulę. Dodać imbir i czosnek, drobno pokrojone
pomidory, przyprawy i sól. Jak pomidory się zdezintegrowały (fajnie to
brzmi), dodać warzywa i śmietanę. Dusić 7-8 minut, aż się przegryzie.
===============
wcinać można z bułką, albo z:
cytrynowym ryżem, pasuje też do innych rzeczy
1.5 filiżanek (tych samych) ryżu Basmati.
0.5 filiżanki fistaszków podsmażonych (ja wziąłem te aldikowe w puszce,
solone), 5 zielonych chili, drobno pokrojonych. Łyżeczka ziaren czarnej
gorczycy, sok z cytryny (1-2 sztuk), 0.5 łyżeczki kurkumy, 1.5 łyżeczki
soli.
ugotować ryż w 3 filiżankach wody (zagotować, potem ma pyrkać jakieś 15-20
minut pod przykryciem). Odcedzić i wysypać na płaski talerz, aby przestygło.
Olej do smażenia (3 łyżki stołowe) rozgrzać w patelni, dodać gorczycę. Jak
zacznie eksplodować, dodać chili, kurkumę i orzechy. Smażyć parę minut,
dodać ryż, sól i sok cytrynowy. Ostrożnie wymieszać (ryż basmati ma
delikatne ziarenka, można łatwo zrobić kit do okien, jak nie uważasz).
Zostawić do przegryzienia na następny dzień. Jeść solo/z czymkolwiek
gorące/ciepłe lub w temp. pokojowej
Oba przepisy wypróbowane i dobre!
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-15 22:46:58
Temat: Re: indyjszczyzna czesc druga wegansko/wegetarianskie
waldemar z domu wrote in message <9t18in$q04$07$1@news.t-online.com>...
No to dołożę indyjszczyzny
bardzo mi sie podoba przepis na ryz, niewatpliwie wyprobuje, dziekuje.
katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-16 09:55:12
Temat: Re: indyjszczyzna czesc druga wegansko/wegetarianskieDzieki wielkie Waldemarze....
I .... prosba o dlasze roziwjanie watku.
Indyk po pendzabsku stal sie juz przedmiotem westchnien mojego lubie i pyta,
kiedy znowu zrobie....
Generalnie - po paru probach bardzo mi sie spodobaly smaki kuchni
indyjskiej.... Sa zupelnie inne od tego, co gotowalam do tej pory i baaaaardzo
mi odpowiadaja.
Z pewnoscia zrobie i to danie i zloze relacje (pewnie w poniedzialek)
Jeszcze raz prosze o wiecej
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-16 17:21:54
Temat: Re: indyjszczyzna czesc druga wegansko/wegetarianskieMonisiatko wrote:
>
> Dzieki wielkie Waldemarze....
> I .... prosba o dlasze roziwjanie watku.
>
> Indyk po pendzabsku stal sie juz przedmiotem westchnien mojego lubie i pyta,
> kiedy znowu zrobie....
> Generalnie - po paru probach bardzo mi sie spodobaly smaki kuchni
> indyjskiej.... Sa zupelnie inne od tego, co gotowalam do tej pory i baaaaardzo
> mi odpowiadaja.
>
> Z pewnoscia zrobie i to danie i zloze relacje (pewnie w poniedzialek)
>
będzie więcej, ale dopiero po przerwie urlopowej. Nie wiem, czy się
jutro zamelduję. Przyjeżdża kolega z Opola. Mamy jutro i pojutrze biźnes
do zrobienia, a w niedzielę lub poniedziałek spadam do Opola/Wrocławia.
Internetu ze sobą nie biorę, możliwe, że obejrzę sobie emaila w jakieś
internetowej knajpie.
Chętnie się z kimkolwiek spotkam. Jakby co, to proszę o email na
w...@t...de
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |