Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: jablko-ile procent wody
Date: Mon, 3 Apr 2006 14:23:36 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 61
Message-ID: <e0r44l$c6s$1@news.onet.pl>
References: <e0jkvs$26i6$1@node3.news.atman.pl> <e0k5u9$hqp$1@inews.gazeta.pl>
<e0kav6$7v5$1@inews.gazeta.pl> <e0kf74$jo6$1@inews.gazeta.pl>
<e0mt48$bao$1@news.onet.pl> <e0oepf$175$1@news.onet.pl>
<e0og5b$h25$1@inews.gazeta.pl> <e0oj9m$rtv$1@inews.gazeta.pl>
<e0peke$gcr$1@news.onet.pl> <e0qpo0$201$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e0qvpo$h49$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl>
NNTP-Posting-Host: sub212-42.elpos.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1144067029 12508 85.193.212.42 (3 Apr 2006 12:23:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Apr 2006 12:23:49 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: ehBHpj7QnaKSwuMef1IOk26e5+RAtrvS
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:51154
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał w
wiadomości news:e0qvpo$h49$1@inews.gazeta.pl...
> jangr pisze:
>
>> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl> napisał w
>> wiadomości news:e0peke$gcr$1@news.onet.pl...
>>
>>>A w temacie zawartości jabłek, to moje pytanie zignorujesz?
>>>Czy obliczono je z pestkami czy bez? W końcu to dość istotne. Nie uważasz?
>
> Nie, nie uwazam.
Z czego by wynikało, że widoczne w tabelkach (ze skórką i bez) nasycone i
nienasycone kwasy tłuszczowe są obecne w miąższu jabłek (?), czy tak? Jak
myślisz?
A swoją drogą, dlaczego nie ma gdzie znaleźć odpowiedzi na takie, zdawałoby
się, proste pytanie?
Hej, szanowni czytacze. Może wśród was są jacyś eksperci od żywności, którzy te
szczegóły znają?
> Jestes jakas szczegolna milosniczka pestek z jablek?
1. Jako ziarnojad doskonale wiesz, że najwartościowsze składniki odżywcze
roślina kumuluje w nasionach, dlatego nie zjadasz łodyg roślin strączkowych,
prawda?
I sądzę też, że dlatego polecenie Jahwe (Ks. Rodz. 1,26 Cyt: "Oto dałem wam
wszelkie ziele, rodzące nasienie na ziemi i wszystkie drzewa, które same w sobie
mają nasienie rodzaju swego, aby wam były za pokarm; i wszystkim zwierzętom
ziemi, i wszystkiemu ptactwu powietrznemu i wszystkiemu, co się rusza na
ziemi...") Nic nie mówi o owocach, ale o nasionach zawartych we wszelkich
roślinach na ziemi.
2. I właśnie dlatego, że przeciętni zjadacze dużych ilości jabłek nie zjadają
z nich pestek - bardzo istotna jest informacja, czy tabelki uwzględniają
zawartość pestek, czy też nie (?) Bo zdaje się, wysublimowaną manipulacją
wprowadzają amatorów jabłek w błąd... 8[
> Skoro ludzie zazwyczaj nie zjadaja jablek razem z pestkami, to sila rzeczy
> baza danych wartosci odzywczych produktow spozywczych nie zawiera danych dla
> jablek calych, wraz z ogryzkiem, pestkami i ogonkiem.
No właśnie. Czyli w miąższu są te wszystkie kw. tłuszczowe (patrz. tabelka)?
Hej, żywieniowcy po studiach, może ktoś z was to wyjaśni?
Czy
> nastepne pytanie bedzie dotyczylo ewentualnego ujecia w obliczeniach robakow?
Nie zjeżdżaj z tematu jabłek.
> PS: ciezko mi odpowiadac na pytania, ktorych nie widze. W tym przypadku mozesz
> podziekowac koledze jangrowi.
I po co te uniki? Znowu zakryłeś oczka na moje niewygodne pytania? ;)
Nie ściemniaj, mimo K-Fa dobrze wiemy, że w każdej chwili wszystko hurtem
możesz przeczytać tu:
http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,48200.html?group=pl
.misc.dieta
A Twoje milczenie w dalszej dyskusji NA TEMAT uznam za Twoją dezercję... ;P
Krystyna
|