Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: jajecznica

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jajecznica

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-01-27 18:17:44

Temat: Re: jajecznica
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora



Przemysław Kranz napisał(a):

> Słuchajcie!
> Może nikt jeszcze nie zadał tego pytania!
>
> Jak zrobic jajecznice?
> Ale jakaś specjalną!

Ach, są tysiące możliwości.
Można zrobić na skwarkach, na podsmażonej cebulce (koniecznie doprawić
pieprzem!), na kiełbasie, z pomidorami, z grzybami...
To warianty najprostsze. Można jajka rozbełtać z łyżeczką musztardy i
fru! na patelnię. Można jajka rozbełtać z drobno pokrojoną marynowaną
papryką. Można jajka wbić na patelnię na podsmażone pomidory z cebulką,
czosnkiem i posiekaną papryką (świeżą) i dodać starty wędzony ser
(wersja bałkańska). Można do masy jajecznej po prostu dodać tarty żółty
ser.
Poza tym proponuję jeszcze jajecznicę po diabelsku i po lyońsku.

Jajecznica po diabelsku

Roztarty czosnek i posiekaną cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać
przecier pomidorowy i ostry ketchup, sól, pieprz i tymianek. Ciągle
mieszając, smażyć jeszcze kwadrans. Wbić jajka, lekko zamieszać i
zostawić na minimalnym ogniu pod przykryciem jeszcze kilka minut
(zresztą zależy od tego, jak kto mocno lubi ściętą, ja nie przepadam,
gdy jajecznica jest "śliska"). Dodać tarty żółty, lekko zamieszać.

Jajecznica po lyońsku

Kromki pszennego pieczywa (w Krakowie takie podłużne bułki nazywamy
wekami) pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni na maśle. Jajka
rozbełtać w miseczce z dodatkiem mleka, startego żółtego sera, doprawić
solą, pieprzem i tartą gałką muszkatałową. Na ostatku dodać grzanki,
wlać na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć powoli, mieszając.

Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-01-27 18:20:23

Temat: Re: jajecznica
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora



Joanna Sereinig napisał(a):

>
>
> Jajecznica po diabelsku
>
> <...> Dodać tarty żółty, lekko zamieszać.
>

Najwyraźniej zgłodniałam, pisząc te receptury, i zjadłam ser. :)))))))
Bo miało być, oczywiście, "Dodać tarty żółty ser", sorry.

Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: jajecznica
Ciekawa zupka
Przyprawy do kebaba.
Zamrazanie
Cienkie blaty do pizzy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »