| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-27 18:17:44
Temat: Re: jajecznica
Przemysław Kranz napisał(a):
> Słuchajcie!
> Może nikt jeszcze nie zadał tego pytania!
>
> Jak zrobic jajecznice?
> Ale jakaś specjalną!
Ach, są tysiące możliwości.
Można zrobić na skwarkach, na podsmażonej cebulce (koniecznie doprawić
pieprzem!), na kiełbasie, z pomidorami, z grzybami...
To warianty najprostsze. Można jajka rozbełtać z łyżeczką musztardy i
fru! na patelnię. Można jajka rozbełtać z drobno pokrojoną marynowaną
papryką. Można jajka wbić na patelnię na podsmażone pomidory z cebulką,
czosnkiem i posiekaną papryką (świeżą) i dodać starty wędzony ser
(wersja bałkańska). Można do masy jajecznej po prostu dodać tarty żółty
ser.
Poza tym proponuję jeszcze jajecznicę po diabelsku i po lyońsku.
Jajecznica po diabelsku
Roztarty czosnek i posiekaną cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać
przecier pomidorowy i ostry ketchup, sól, pieprz i tymianek. Ciągle
mieszając, smażyć jeszcze kwadrans. Wbić jajka, lekko zamieszać i
zostawić na minimalnym ogniu pod przykryciem jeszcze kilka minut
(zresztą zależy od tego, jak kto mocno lubi ściętą, ja nie przepadam,
gdy jajecznica jest "śliska"). Dodać tarty żółty, lekko zamieszać.
Jajecznica po lyońsku
Kromki pszennego pieczywa (w Krakowie takie podłużne bułki nazywamy
wekami) pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni na maśle. Jajka
rozbełtać w miseczce z dodatkiem mleka, startego żółtego sera, doprawić
solą, pieprzem i tartą gałką muszkatałową. Na ostatku dodać grzanki,
wlać na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć powoli, mieszając.
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-27 18:20:23
Temat: Re: jajecznica
Joanna Sereinig napisał(a):
>
>
> Jajecznica po diabelsku
>
> <...> Dodać tarty żółty, lekko zamieszać.
>
Najwyraźniej zgłodniałam, pisząc te receptury, i zjadłam ser. :)))))))
Bo miało być, oczywiście, "Dodać tarty żółty ser", sorry.
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |