Data: 2001-06-25 07:47:25
Temat: Re: jajka i cholesterol
Od: "Gandalf" <G...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Zosia" <a...@n...e.pl> napisał w wiadomości
news:9h08dg$9fm$1@news.tpi.pl...
> Pentan zmienia swój stan skupienia w lotny w temperaturze 36 stopni.
Wydaje
> mi się, że ciało człowieka posiada nawet trochę wyższą temperaturę.
http://wiem.onet.pl/wiem/00bf39.html
"Pentan, (C5H12, n-pentan), alkan, bezbarwna, palna _ciecz_.
Temperatura wrzenia 36°C".
A po zmianie stanu skupienia w 36 C, będzie _parą_, również nie gazem.
Substancja staje się gazem dopiero powyżej punktu krytycznego, dla pentanu
(mogę to odszukać) będzie to prawdopodobnie w zakresie 100-200C.
Hint: mówi się "para wodna", a nie "gaz wodny".
Pozdrawiam,
Gandalf
P.S. Zastanawia mnie jeszcze, skąd _w_ogóle_ pomysł, że podczas
trawienia tłuszczy nienasyconych powstaje pentan. Może któryś z
"oświeconych" podesłałby mi jakieź żródełko na ten temat.
|