« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-11 13:33:15
Temat: jak przygotowac schabKupilam duuzy kawal schabu bez kosci i mam ochote zrobic z niego
"pieczen", ale zupelnie nie wiem jak.
Moze ktos z Was ma przepis dla raczkujacych w kuchni i moze go podac?
--
---------------------------
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-11 15:36:46
Temat: Re: jak przygotowac schab
Agnieszka wrote:
> Kupilam duuzy kawal schabu bez kosci i mam ochote zrobic z niego
> "pieczen", ale zupelnie nie wiem jak.
> Moze ktos z Was ma przepis dla raczkujacych w kuchni i moze go podac?
Pogrzeb w archiwach - jakis miesiac temu byla dluga dyskusja. W skrocie
podam ci:
Oczysc mieso, osusz, nasmaruj sola, pieprzem i majerankiem, obsmaz
dobrze na patelni ze wszystkich stron, wsadz do brytfanki, podlej woda i
do pieca, okolo160C/325F, na dwie godziny. To tak podstawowo. Mozesz
zrobic dluga dziure wzdluz pieczeni i napchac ja suszonymi sliwkami czy
rodzynkami. Mozesz oblozyc schab jablkami na ostatnie 30 minut
pieczenia. Albo talarkami pomaranczy, albo ananasow. Pusc wodze
fantazji, pamietajac, ze schab dobrze sie piecze z owocami, lubi
majeranek i musi byc obsmazony przed pieczeniem, bo inaczej bedzie
lykowaty.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-11 17:15:40
Temat: Re: jak przygotowac schab
"Agnieszka" <a...@s...zapis.net.pl> wrote in message
news:8cv9i8$tvq$1@aquarius.webcorp.com.pl...
> Kupilam duuzy kawal schabu bez kosci i mam ochote zrobic z niego
> "pieczen", ale zupelnie nie wiem jak.
> Moze ktos z Was ma przepis dla raczkujacych w kuchni i moze go podac?
> --
> ---------------------------
> Pozdrawiam serdecznie
> Agnieszka
Wez cos z dluga raczka, albo cienki dlugi noz i przebij ten schab na wylot,
najlepiej z obu stron..az sie zrobi taki tunel na wylot...Napchaj w dziure
suszonych sliwek bez pestek albo suszonych moreli. Obsmaz schab ze
wszystkich stron na patelni...niech sie zarumieni. Przeloz do brytfanki,
podlej sosem ze smazenia ( dodaj odrobinke wody na patelnie)i dus az bedzie
miekki, ale nie za dlugo. Mile widziane ziarnka pieprzu, ziele angielskie,
listek, majeranek , ziarnka jalowwca..( to mozesz dodac zapakowane w
woreczku z gazy, latwiej potem wyjac) , pokrojona w kostke cebulka... Potem
przetrzyj sos przez sitko, zagesc go zasmazka... Mieso pokroj w niezbyt
cienkie plastry, uloz ladnie na polmisku, polej przez srodek sosem...
Smacznego
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-11 17:21:36
Temat: Re: jak przygotowac schab
"Magdalena Bassett" <m...@w...net> wrote in message
news:38F3468D.6DAD44FF@west.net...
>
>
> do pieca, okolo160C/325F, na dwie godziny. To tak podstawowo. Mozesz
> zrobic dluga dziure wzdluz pieczeni i napchac ja suszonymi sliwkami czy
> rodzynkami. Mozesz oblozyc schab jablkami na ostatnie 30 minut
> pieczenia. Albo talarkami pomaranczy, albo ananasow. Pusc wodze
> fantazji, pamietajac, ze schab dobrze sie piecze z owocami, lubi
> majeranek i musi byc obsmazony przed pieczeniem, bo inaczej bedzie
> lykowaty.
> Magdalena
>
Sorry Magdalena w 2 godziny po Tobie podalem "z glowy " podobny przepis....
Nie przeczytalem Twojego... Widac nasze mamusie podobnie gotowaly ;))))
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-11 19:13:23
Temat: Re: jak przygotowac schabAgnieszka <a...@s...zapis.net.pl> wrote:
> Kupilam duuzy kawal schabu bez kosci i mam ochote zrobic z niego
> "pieczen", ale zupelnie nie wiem jak.
> Moze ktos z Was ma przepis dla raczkujacych w kuchni i moze go podac?
> --
> ---------------------------
> Pozdrawiam serdecznie
> Agnieszka
Bardzo dobrze, ze duzy. Pieczen, im z wiekszego kawalka tym lepsza.
Szkoda, ze bez kosci.
Schab jest miesem suchym, wiec pamietaj, ze w czasie pieczenia nalezy go
dobrze podlewac roztopionym maslem lub smalcem i czasem odrobina zimnej
wody, a potem powstalym na dnie brytfanny sosem. a najlepiej, po
niemiecku, piec go w jednej brytfannie z tlusta gesia.
Przepis na schab pieczony po wiedensku "Schweinscarre":
Schab zbic palka, skropic wrzacym octem. Zostawic na dwie godziny.
Posolic, posypac kminkiem, wstawic do goracego pieca. Piec polewajac
czesto roztopionym tluszcem j.w. napisalem. Gdy sie zacznie rumienic,
wkroic troche cebuli, obsypac lekko maka i piec dalej, nadal polewajac,
az bedzie ladnie rumiany i miekki, nie dluzej jednak niz poltorej
godziny.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-11 20:01:51
Temat: Re: jak przygotowac schab
Feliks wrote:
> >
> Sorry Magdalena w 2 godziny po Tobie podalem "z glowy " podobny przepis....
> Nie przeczytalem Twojego... Widac nasze mamusie podobnie gotowaly ;))))
> F.
Tak, tak. W sklad mojej kombinacji kulinarnej wchodzi Babcia Jadzia, raczej z
wschodniej czesci Polski, Babcia Mania i Ciocia-Babcia Frania z Poznanskiego,
plus Mama, ktora jest odwazna w nowych potrawach i caly szereg mezczyzn, ktorzy
mlaskajac cicho jedli.
Moj kuzyn Andrzej gotuje zupelnie inaczej niz ja, ale dobrze i ciekawie.
Kuzynki po obu stronach gotuja w tradycji swoich Mam, a ja z kolei jeszcze
inaczej, bo wyrwalam sie z tego gniazda w wieku lat 20 i od tego czasu trwa
moja wlasna przygoda kulinarna.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 06:23:34
Temat: Re: jak przygotowac schabAgnieszko
Ja mam nieco odmienny przepis.
Wez ok. 1,5 kg schabu, sól , 2-3 zabki czosnku, 2 lyzki kminku, 20 dag
suszonych sliwek, 1 lyzke smalcu. Wymyty i osuszony schab nacieram czosnkiem
z sola i zostawiam na pol godziny. Nastepnie wkladam do brytfanny (najlepiej
waskiej), posypuje kminkiem, podkladam smalec i podlewam troche wody.
Wstawiam do mocno nagrzanego piekarnika i pieke przez 45 min. podlewajac co
jakis czas powstalym sosem. Po tym czasie wyjmuje go, obkladam sliwakami,
przykrywam folia aluminiowa (owijam nia blaszke tak bym mogla latwo ja
zdejmowac) i wstawiam na nastepne 45 min. co jakis czas polewajac sosem.
Uwazaj tylko zebys go nie przepiekla bo wtedy jest kruchy.
Mozna go też nadziac sliwkami. Robimy nozem otwory z jednej i drugiej strony
schabu i wpychamy tam sliwki.
Pyszny. Nie ma uroczystosci w moim domu bez niego.
Zycze Ci smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 11:11:19
Temat: Odp: jak przygotowac schab
Użytkownik Agnieszka <a...@s...zapis.net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8cv9i8$tvq$...@a...webcorp.com.pl...
> Kupilam duuzy kawal schabu bez kosci i mam ochote zrobic z niego
> "pieczen", ale zupelnie nie wiem jak.
> Moze ktos z Was ma przepis dla raczkujacych w kuchni i moze go podac?
> --
moim glownym "profesjonalnym sprzetem kuchennym" sa
zapedy maltretacyjne domownikow i wszystkich, ktorzy
nawina mi sie w miedzyczasie do domu. dzieki temu
pieczen wychodzi zawsze soczysta, krucha i genialnie
wrecz przesycona smakiem i aromatem uzytych przypraw.
a oto instrukcja obslugi:
miesko wlozyc do foliowego woreczka, dolac ze 2-3 lyzki
oliwy, wsypac wszelkie przyprawy jakie mamy ochote czuc
potem w pieczeni, zawiazac, wrzucic w jeszcze jeden
woreczek (dla bezpieczenstwa), zawiazac i oddac w rece
na kuracje uderzeniowa :). im dluzej miesko jest ugniatane,
rzucane, sciskane, tym lepiej. ja lece po miecho jak luby
wraca z pracy wsciekly (mowie mu, ze to ten co go wkurzyl,
rewelacja) albo jak sie spodziewam dzieciatej rodzinki (my
spokojnie gadamy, a dzieciaki rzucaja sie paczka :))))
acha, wazne, aby w wewnetrznym woreczku bylo jak
najmniej powietrza, co by przy bardziej nerwowych nie
pekl :)))) .
smacznej i relaksujacej pieczeni zycze,
dominika.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 20:30:03
Temat: Re: jak przygotowac schabWladyslaw Los wrote:
[]
> Schab jest miesem suchym, wiec pamietaj, ze w czasie pieczenia nalezy go
> dobrze podlewac roztopionym maslem lub smalcem i czasem odrobina zimnej
> wody, a potem powstalym na dnie brytfanny sosem. a najlepiej, po
> niemiecku, piec go w jednej brytfannie z tlusta gesia.
[]
tu mam pytanie natury technicznej:
gdy piecze sie w brytfannie, powinna ona byc otwarta, czy zamknieta?
Rozumiem, ze polewa sie co pewien czas otwierajac piekarnik, wysuwajac
czesciowo brytfanne, polewajac tym co w brytfannie lub dodatkowym
garnuszku, nastepniewsuwa brytfanne do piekarnika i go zamyka? :) Tylko
jak to jest z przykryciem?
pozdrawiam,
--
misiek
*** IRC: nbrasil ICQ UIN: 3620591 | Michal R. Hoffmann ***
*** <mailto:misiek@knm.org.pl> | PO Box 41 ***
*** http://www.kki.net.pl/mis | 71-119 Szczecin 35 ***
*** -= member of: KNM, ZUKiH, HCKU =- | POLAND ***
----------- Money sometimes oils the wheel of justice -------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-13 06:09:58
Temat: Odp: jak przygotowac schabDziekuje serdecznie, pozbieralam Wasze rady, schab natarlam ziolami,
nadzialam mnostwem sliwek i w polowie pieczenia dodalam jeszcze sliwek
do powstalego sosu.
Nie polewalam sosem, ale pieklam w zamknietym naczyniu zaroodpornym i
nie wyszedl suchy.
Jest rewelacyjny, zwlaszcza polany tym sosem ze sliweczkami, mniam,
mniam.
Jeszcze raz dzieki, chyba bede czesciej bywac w kuchni :)) skoro to
takie proste:)
A nastepnym razem - moze juz jutro - sprobuje poeksperymentowac z
morelami
--
---------------------------
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |