| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-11 19:21:52
Temat: jak uczynić lasagne spoistą?Witam łakomczuchów ;)
co robicie by uczynić lasagne spoistą? Mi zawsze wychodzi tak jakby nie
sklejona. Tzn nie mogę jej spójnego kawałka wyjąc z naczynia
żaroodpornego po upieczeniu.
Info dodatkowe:
-nieco podgotowuję wcześniej blaty - bo mi zawsze wychodziły za twarde,
-z beszamelem czy bez - to samo,
-piekę w piekarniku ok 30 min.
-sos a la Bolognese
Jak to skleić? ;)
pozdro EC
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-11 20:06:19
Temat: Re: jak uczynić lasagne spoistą?Ed Colanski wrote:
> Witam łakomczuchów ;)
>
> co robicie by uczynić lasagne spoistą? Mi zawsze wychodzi tak jakby nie
> sklejona. Tzn nie mogę jej spójnego kawałka wyjąc z naczynia
> żaroodpornego po upieczeniu.
> Info dodatkowe:
> -nieco podgotowuję wcześniej blaty - bo mi zawsze wychodziły za twarde,
> -z beszamelem czy bez - to samo,
> -piekę w piekarniku ok 30 min.
> -sos a la Bolognese
ja robię z normalnego makaronu, nie z dachówek i się nie rozwala. Aha,
odstawiam aby się trochę przestudziło.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-11 20:54:26
Temat: Re: jak uczynić lasagne spoistą?waldemar z domu wrote:
> Ed Colanski wrote:
>
>>Witam łakomczuchów ;)
>>
>>co robicie by uczynić lasagne spoistą? (...)
> ja robię z normalnego makaronu, nie z dachówek i się nie rozwala.
Jakos wyobraźnia nie pozwala mi pomyśleć, że rozdrobniny makaron tworzy
lepszą całość aniżeli blat lasagne.... ;) Ale skoro Ci wychodzi....
>Aha, odstawiam aby się trochę przestudziło.
Robiłem, nie pomaga.
EC
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-11 20:58:43
Temat: Re: jak uczynić lasagne spoistą?On Tue, 11 Mar 2003 20:21:52 +0100, Ed Colanski
<e...@p...onet.pl> wrote:
>-nieco podgotowuję wcześniej blaty - bo mi zawsze wychodziły za twarde,
>-z beszamelem czy bez - to samo,
>-piekę w piekarniku ok 30 min.
>-sos a la Bolognese
>
>Jak to skleić? ;)
Ja daje miedzy sos/mase serowo-jajeczna i skleja super ;-)
--
Catalina
icq # 54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-11 21:39:58
Temat: Re: jak uczynić lasagne spoistą?
Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
wiadomości news:b4lfgt$5oq$04$3@news.t-online.com...
> > co robicie by uczynić lasagne spoistą? Mi zawsze wychodzi tak jakby nie
> > sklejona. Tzn nie mogę jej spójnego kawałka wyjąc z naczynia
> > żaroodpornego po upieczeniu.
> ja robię z normalnego makaronu, nie z dachówek i się nie rozwala. Aha,
> odstawiam aby się trochę przestudziło.
Dokadnie, trzeba poczekac troche, zeby sie przestudzilo, potem dobiero
porcjowac :) Wtedy wyjdzie super, nic nie bedzie wychodzilo bokami :) -
sprawdzone
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-11 21:45:33
Temat: Re: jak uczynić lasagne spoistą?Ed Colanski wrote:
> waldemar z domu wrote:
>> Ed Colanski wrote:
>>
>>>Witam łakomczuchów ;)
>>>
>>>co robicie by uczynić lasagne spoistą? (...)
>> ja robię z normalnego makaronu, nie z dachówek i się nie rozwala.
>
> Jakos wyobraźnia nie pozwala mi pomyśleć, że rozdrobniny makaron tworzy
> lepszą całość aniżeli blat lasagne.... ;) Ale skoro Ci wychodzi....
hospodin pomiłuj! Nic nie pisałem o rozdrabnianiu.
ja nie robię z makaronu dachówkowego kupionego w sklepie, tylko robię ciasto
makaronowe z normalnej mąki i wałkuję na płaty. Te kleją się lepiej.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-12 04:42:38
Temat: Re: jak uczynić lasagne spoistą?Klasyczna lasagne nie bedzie sie rozwalac jesli nie ma za duzo
sosu/przekladu i ciasto is cienkie (najciensze nastawienie na wloskiej
maszynce to makaronu).. Ser parmesan posypany miedzy warstwami tez troche
pomaga. Dobrze ze podgotowojesz paski makaronu (tak nalezy), po tym trzeba
je wytrzec ze skrobi (kleju) i troche osaczyc na reczniku. Wielu szefow
twierdzi ze nie powinno sie piec lasagne wiecej niz 15 minut (Marcela Hazan,
Molto Mario, Italian Cooking and Living Magazine, itd.) w piekarniku na
205C. Dobrze jest poczekac kilka minut po upieczeniu. Takie same zasady
dla obu sosow (beshamel z prawdziwkami i Bolognese).
Interesujaca sprawa ze w wielu restauracjach podaja lasagne ktora malo
przypomina wloski klasyk. Ciasto jest grube i prawie rozgotowane, kupa
sera pomiedzy warstwami i wszystko plywa w sosie jak w zupie. To i moze
jest potrawa z szerokiego makaronu ale na pewno nie lasagne.
Piotr G.
"Ed Colanski" <e...@p...onet.pl> wrote in message
news:3E6E3750.2020105@poczta.onet.pl...
> Witam łakomczuchów ;)
>
> co robicie by uczynić lasagne spoistą? Mi zawsze wychodzi tak jakby nie
> sklejona. Tzn nie mogę jej spójnego kawałka wyjąc z naczynia
> żaroodpornego po upieczeniu.
> Info dodatkowe:
> -nieco podgotowuję wcześniej blaty - bo mi zawsze wychodziły za twarde,
> -z beszamelem czy bez - to samo,
> -piekę w piekarniku ok 30 min.
> -sos a la Bolognese
>
> Jak to skleić? ;)
>
> pozdro EC
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-12 09:16:14
Temat: Re: jak uczynić lasagne spoistš?Catalina wrote:
>On Tue, 11 Mar 2003 20:21:52 +0100, Ed Colanski
><e...@p...onet.pl> wrote:
>
>
>
>>-nieco podgotowuję wcześniej blaty - bo mi zawsze wychodziły za twarde,
>>-z beszamelem czy bez - to samo,
>>-piekę w piekarniku ok 30 min.
>>-sos a la Bolognese
>>
>>Jak to skleić? ;)
>>
>>
>
>Ja daje miedzy sos/mase serowo-jajeczna i skleja super ;-)
>
Przybliż, proszę, skład tej masy/sosu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-12 12:08:06
Temat: Re: jak uczynić lasagne spoistš?e...@p...onet.pl napisał(a):
> Przybliż, proszę, skład tej masy/sosu.
Na kazda warstwe makaronyu idzie sos zrobiony ze zmiesznego rozpuszczonego
serka topionego i jajka z dodatkiem natki pietruszki. Serek ma swietne
wlasciwosci klejace.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |