« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-10 12:15:48
Temat: jak upiec swinie?Mam pytanko do szanownych grupowiczow.
Potrzebuje upiec prosie na pewna uroczystosc.
Gdzie mozna znalesc informacje jak sie taka swinke przyzadza?
Dogadalem sie z jedna piekarnia i upieka mi tam.
Wiem ze powinna lezec w tak zwanej" solance" przed upieczeniem
wiem rowniez ze faszeruje sie jakas kasza.
Ale nie znam konkretow,czy ktos pomoze?
pozdrawiam
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-10 12:21:03
Temat: Re: jak upiec swinie?
Użytkownik "Miner" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
> Mam pytanko do szanownych grupowiczow.
> Potrzebuje upiec prosie na pewna uroczystosc.
> Gdzie mozna znalesc informacje jak sie taka swinke przyzadza?
> Dogadalem sie z jedna piekarnia i upieka mi tam.
> Wiem ze powinna lezec w tak zwanej" solance" przed upieczeniem
> wiem rowniez ze faszeruje sie jakas kasza.
> Ale nie znam konkretow,czy ktos pomoze?
Odradzam pieczenie swini ale prosiaczka i owszem.
Niedawno chyba bylo cos o pieczeniu prosiaczka:-))
jedrus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-10 19:16:20
Temat: Re: jak upiec swinie?Nie mam pojęcia jak się powinno piec, ale powiem że jadłam jakiś czas temu
pieczonego prosiaczka i nie był nadziewany żadną kaszą ;))))) Podano
prosiaczki na weselu wjechały na wózku upieczony :P:)))))
Użytkownik "Miner" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:ca9jef$gp9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mam pytanko do szanownych grupowiczow.
> Potrzebuje upiec prosie na pewna uroczystosc.
> Gdzie mozna znalesc informacje jak sie taka swinke przyzadza?
> Dogadalem sie z jedna piekarnia i upieka mi tam.
> Wiem ze powinna lezec w tak zwanej" solance" przed upieczeniem
> wiem rowniez ze faszeruje sie jakas kasza.
> Ale nie znam konkretow,czy ktos pomoze?
>
> pozdrawiam
> Marcin
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-10 19:32:29
Temat: Re: jak upiec swinie?
Użytkownik "Sylvia" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:caac7a$otb$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Nie mam pojęcia jak się powinno piec, ale powiem że jadłam jakiś czas temu
> pieczonego prosiaczka i nie był nadziewany żadną kaszą ;))))) Podano
> prosiaczki na weselu wjechały na wózku upieczony :P:)))))
No to już wiadomo - należy piec na wózku.
mruczek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-10 19:55:14
Temat: Re: jak upiec swinie?
Użytkownik "mruczek" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:caad5t$r78$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Sylvia" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:caac7a$otb$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Nie mam pojęcia jak się powinno piec, ale powiem że jadłam jakiś czas
temu
> > pieczonego prosiaczka i nie był nadziewany żadną kaszą ;))))) Podano
> > prosiaczki na weselu wjechały na wózku upieczony :P:)))))
> No to już wiadomo - należy piec na wózku.
> mruczek
>
> hehehe :))))))))) możesz w to wierzyć :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-10 19:58:31
Temat: Re: jak upiec swinie?jedrus wrote:
>(...)
>
>
> Odradzam pieczenie swini ale prosiaczka i owszem.
> Niedawno chyba bylo cos o pieczeniu prosiaczka:-))
>
> jedrus
>
Jedrusiu,
alez co by na to powiedzial puchatek?
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-10 20:02:00
Temat: Re: jak upiec swinie?
Uzytkownik "Eva MN" <e...@i...com> napisal w wiadomosci
news:H33yc.11407$ri2.5941@charlie.risq.qc.ca...
> jedrus wrote:
> >(...)
> >
> >
> > Odradzam pieczenie swini ale prosiaczka i owszem.
> > Niedawno chyba bylo cos o pieczeniu prosiaczka:-))
> >
> > jedrus
> >
>
> Jedrusiu,
> alez co by na to powiedzial puchatek?
Puchatek byl od Krzysia, a nie od Jedrusia.
Jedrus to byl partyzant z Kieleczcyzny, ci piekli dopiero...
mruczek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-10 20:04:56
Temat: Re: jak upiec swinie?
Użytkownik "Miner" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:ca9jef$gp9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mam pytanko do szanownych grupowiczow.
> Potrzebuje upiec prosie na pewna uroczystosc.
> Gdzie mozna znalesc informacje jak sie taka swinke przyzadza?
> Dogadalem sie z jedna piekarnia i upieka mi tam.
Swinkę w piekarni?
A co na to SANEPID?
mruczek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-11 05:20:36
Temat: Re: jak upiec swinie?
Użytkownik "mruczek" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:caaf2n$3tm$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Miner" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:ca9jef$gp9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Mam pytanko do szanownych grupowiczow.
> > Potrzebuje upiec prosie na pewna uroczystosc.
> > Gdzie mozna znalesc informacje jak sie taka swinke przyzadza?
> > Dogadalem sie z jedna piekarnia i upieka mi tam.
> Swinkę w piekarni?
> A co na to SANEPID?
> mruczek
>
Szynke dostali upieczona
juras
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-11 09:00:59
Temat: Re: jak upiec swinie?I.
Prosię młode, tłuste (najlepsze takie, które jescze samo nie jadło ),
wytrzeć solą z wierzchu i we środku, nafaszerować farszem, zrobionym z
podróbek prosięcia, które obgotować, usiekać, dodać masła łyżkę, tartej
bułki, parę jaj surowych, pieprzu, drobnych rodzynków czarnych i cukru
do smaku, nadziać tym farszem prosię i zaszyć. Piec.
II.
Prosię przygotowane jak wyżej nafaszerować farszem: wieprzową lub
cielęcą wątróbkę, serce i lekkie (chyba chodzi o płuca) udusić z masłem,
z pół funtem słoniny (ok 250g), przepuścić 2 razy przez maszynkę, osobno
pół funta świeżego masła utrzeć w donicy z 8 - 10 żółtkami na biało,
dodać mięso przepuszczone przez maszynkę, posolić popieprzyć do smaku,
wsypać siekanego zielonego kopru i trochę bułki tartej osianej. Piec
III.
prosię przygotowane jak wyżej nafaszerować farszem z kaszy gryczanej
ugotowanej na supko z pół funtem słoninki, pokrajanej w drobną kostkę.
Faszerować kaszą nie zupełnie dogotowaną, gdyż w prosiaku dojdzie. Piec.
Pieczenie:
piec w picu w brytwannie z nóżkami podkurczonemi, smarując kawałkiem
słoniny; niektórzy wsadzająć do pieca smarują skórkę wódką, aby cała
była krucha, ale kiedy prosię tłuste i często smaruje się słoniną, a
piec gorący, to będzie bardzo krucha i bez wódki; jak się prosię dobrze
zrumieni i skórka na niem sucha, wyjąć, rozebrać i dawać na stół.
Źródło: Alina Gniewkowska, "współczesna kuchnia domowa", Warszawa
1927r
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |