Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak zachowac skórke pomarańczową

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak zachowac skórke pomarańczową

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-12-14 19:19:25

Temat: jak zachowac skórke pomarańczową
Od: "paweł" <p...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
możecie mi poradzić jak można samemu zrobić taką skórkę pomarańczową jak czasem
można spotać na pączkach? tak aby można by było ją przechowywać.

Pozdrawiam Paweł


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-12-14 20:18:10

Temat: Re: jak zachowac skórke pomarańczową
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"paweł" <p...@a...pl> wrote in message
news:6cd9.0000010b.4581a3bc@newsgate.onet.pl...
> Witam,
> możecie mi poradzić jak można samemu zrobić taką skórkę pomarańczową jak
> czasem
> można spotać na pączkach? tak aby można by było ją przechowywać.
>
> Pozdrawiam Paweł

Wymoczyć wiele razy zmieniając wodę i usmażyć z cukrem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-12-14 22:21:13

Temat: Re: jak zachowac skórke pomarańczową
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Panslavista napisał(a):
> Wymoczyć wiele razy zmieniając wodę i usmażyć z cukrem.
Tak, ja smażę (w syropie cukrowym gęstym) nawet kilka dni, tj,
raczej zagotowuję i odstawiam przykryte do następnego dnia. Tak
można i 4-5 dni, jak się ma czas i warunki. W ostatnim dniu odcedzam
skórki na sicie, kroję drobniutko (kiedyś po prostu przepuściłam
przez duże oczka maszynki do mielenia), syrop odparowuję do
gęstości prawie "do piórka", mieszam z rozdrobnioną skórką i
pasteryzuję w małych słoiczkach. Kiedy jest tego potrzeba -
otwieram, odcedzam i - jest jak znalazł. Syrop dobry jest do drinków,
lub po prostu zachowuję go i dodaję do smażenia dżemu, np. z moreli
z dynią. Pyszny jest taki dżem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-12-14 22:58:43

Temat: Re: jak zachowac skórke pomarańczową
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1166134873.804134.298220@t46g2000cwa.googlegrou
ps.com...

Panslavista napisał(a):
> Wymoczyć wiele razy zmieniając wodę i usmażyć z cukrem.
Tak, ja smażę (w syropie cukrowym gęstym) nawet kilka dni, tj,
raczej zagotowuję i odstawiam przykryte do następnego dnia. Tak
można i 4-5 dni, jak się ma czas i warunki. W ostatnim dniu odcedzam
skórki na sicie, kroję drobniutko (kiedyś po prostu przepuściłam
przez duże oczka maszynki do mielenia), syrop odparowuję do
gęstości prawie "do piórka", mieszam z rozdrobnioną skórką i
pasteryzuję w małych słoiczkach. Kiedy jest tego potrzeba -
otwieram, odcedzam i - jest jak znalazł. Syrop dobry jest do drinków,
lub po prostu zachowuję go i dodaję do smażenia dżemu, np. z moreli
z dynią. Pyszny jest taki dżem.

Witaj!

Jeżeli nie zesmaży się zbyt mocno, zostawiając większe kawałki może obok
marchwi, anżeliki służyć do garniru tortów i innych ciast.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-12-15 11:01:13

Temat: Re: jak zachowac skórke pomarańczową
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Panslavista napisał(a):
> Jeżeli nie zesmaży się zbyt mocno,
Nie zesmaży się, bo zapomniałam napisac, że przed właściwym
smazeniem w syropie najpierw obgotowuję skórki do miękkości w
wodzie, której potem używam do sporządzenia syropu.
Pozdrawiam.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-12-15 11:06:25

Temat: Re: jak zachowac skórke pomarańczową
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1166180473.289486.266310@80g2000cwy.googlegroup
s.com...

Panslavista napisał(a):
> Jeżeli nie zesmaży się zbyt mocno,
Nie zesmaży się, bo zapomniałam napisac, że przed właściwym
smazeniem w syropie najpierw obgotowuję skórki do miękkości w
wodzie, której potem używam do sporządzenia syropu.
Pozdrawiam.

Witaj!

Pewnie; a chciałbym zobaczyć twoje foto - w zamian moje...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-12-15 18:08:59

Temat: Re: jak zachowac skórke pomarańczową
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Panslavista napisał(a):
> Pewnie; a chciałbym zobaczyć twoje foto - w zamian moje...
Nie boisz się, że się przestraszysz? - sądzac z historii moich
wypowiedzi w necie powinieneś oczekiwać Baby Jagi na miotle, z
brodawką na garbatym nosie, wywijającej wałkiem i worem ze
świerszczami zza pieca :-)))))))
Może kiedyś gdzieś umieszcze moje zdjęcie, ale wiele osób będzie
wtedy nie/mile zaskoczonych :-)))))))))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-12-15 18:17:27

Temat: Re: jak zachowac skórke pomarańczową
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1166206139.241558.242100@f1g2000cwa.googlegroup
s.com...

Panslavista napisał(a):
> Pewnie; a chciałbym zobaczyć twoje foto - w zamian moje...
Nie boisz się, że się przestraszysz? - sądzac z historii moich
wypowiedzi w necie powinieneś oczekiwać Baby Jagi na miotle, z
brodawką na garbatym nosie, wywijającej wałkiem i worem ze
świerszczami zza pieca :-)))))))
Może kiedyś gdzieś umieszcze moje zdjęcie, ale wiele osób będzie
wtedy nie/mile zaskoczonych :-)))))))))

E tam, szkoda, lubię widzieć dobrych ludzi w całym oceanie kuchni diamenty
świecące...
Wyglądasz mi, z pisania, na dobrą osobę, resztę można wyczytać z twarzy,
oczu. Stąd ta prośba...
Lubię dobrych ludzi...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Świątecznie poszukuję przepisu :)
Czy mam złudzenia wzrokowe ;) ?- Zobaczyłem kolorowe pierogi
CZYTAC !!!
Pranie firanek
Re: Wczorajsze pączki/bread pudding

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »