« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-22 07:51:06
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?
>> o szalotce zapomnialam! a ona takiego ciekawego smaku daje
>> winegretowi, ach!
>>
>> trys
>> K.T. - starannie opakowana
>
>O, spróbuje.. Co prawda szalotka u nas slabo dostepna i droga niebywale, ale do
>winigretu moze sie szarpne i cos poczuje, bo jak dotychczas to mam chyba
>drewniane podniebienie - nic a nic mnie nie rozni sie od cebuli ;((((
>Qd z drewnianym podniebieniem
alez Kudlatko! szalotka to bardziej siostra czosnku a kuzynka
cebuli. i do wienegretu to nie trzeba calej (jak spora). na dwa
razy Ci starczy jedna ;)
trys, szalotkowy
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-22 08:53:59
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:49ue80t9f3srog51t73cleq8bt6s07v9ua@4ax.com...
szalotka to bardziej siostra czosnku a kuzynka
> cebuli.
Czy zamiast szalotki mozna cebule czosnkowa wkroic? I jak sie ma jedna do
drugiej smakowo?
Dorota, co nigdy szalotki nie uzywala z braku tejze w okolicy
> trys, szalotkowy
> K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-22 09:09:49
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?
> szalotka to bardziej siostra czosnku a kuzynka
>> cebuli.
>
>Czy zamiast szalotki mozna cebule czosnkowa wkroic? I jak sie ma jedna do
>drugiej smakowo?
>
>Dorota, co nigdy szalotki nie uzywala z braku tejze w okolicy
>
>> trys, szalotkowy
>> K.T. - starannie opakowana
>
to teraz ja pytam co to cebula czosnkowa...bo moze to akurat
terminologia inna a jarzyna ta sama - mala cebulka, po obraniu ma
wyraznie zabki, troche fioletowawa. w sumie smak ma podobny do
cebuli, czosnkiem nie zalatuje, ale smak , na moje oko, znaczy
podniebienie, ma troszke inny....dla mnie wykwintniejszy - jak ja
jem w salatce, to czuje mniej zjadliwie cebulowo.
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-22 09:23:40
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:nq2f80l2sogcrlijloqvu7qp42tt6glgpn@4ax.com...
> to teraz ja pytam co to cebula czosnkowa...bo moze to akurat
> terminologia inna a jarzyna ta sama - mala cebulka, po obraniu ma
> wyraznie zabki, troche fioletowawa. w sumie smak ma podobny do
> cebuli, czosnkiem nie zalatuje, ale smak , na moje oko, znaczy
> podniebienie, ma troszke inny....dla mnie wykwintniejszy - jak ja
> jem w salatce, to czuje mniej zjadliwie cebulowo.
Cebula czosnkowa jest wielkosci normalnej cebuli. Biale luski, biale
wnetrze, delikatniejsza od zwyklej, o lekkim posmaku czosnku. Tak wiec nie
to samo, co szalotka. Swoja droga zastanawiam sie, czemu w Polsce sie
szalotki nie uprawia. Czy ma ona jakies specjalne wymagania klimatyczne?
Wiesz cos na ten temat, Krysiu?
Dorota, z nieodparta checia wyhodowania szalotki na paru wlasnych grzadkach
> trys
> K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-22 10:02:53
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?On Thu, 22 Apr 2004 11:23:40 +0200, "dorka"
<d...@i...pl> wrote:
>
>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>wiadomosci news:nq2f80l2sogcrlijloqvu7qp42tt6glgpn@4ax.com...
>
>> to teraz ja pytam co to cebula czosnkowa...bo moze to akurat
>> terminologia inna a jarzyna ta sama - mala cebulka, po obraniu ma
>> wyraznie zabki, troche fioletowawa. w sumie smak ma podobny do
>> cebuli, czosnkiem nie zalatuje, ale smak , na moje oko, znaczy
>> podniebienie, ma troszke inny....dla mnie wykwintniejszy - jak ja
>> jem w salatce, to czuje mniej zjadliwie cebulowo.
>
>Cebula czosnkowa jest wielkosci normalnej cebuli. Biale luski, biale
>wnetrze, delikatniejsza od zwyklej, o lekkim posmaku czosnku. Tak wiec nie
>to samo, co szalotka. Swoja droga zastanawiam sie, czemu w Polsce sie
>szalotki nie uprawia. Czy ma ona jakies specjalne wymagania klimatyczne?
>Wiesz cos na ten temat, Krysiu?
>
>Dorota, z nieodparta checia wyhodowania szalotki na paru wlasnych grzadkach
>
>> trys
>> K.T. - starannie opakowana
>
aboslutnie nie wiem nic! moze popytaj na grupie
ogrodniczej...chyba tam nie same kwiatki hoduja...
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-22 12:12:21
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?> On Thu, 22 Apr 2004 11:23:40 +0200, "dorka"
> <d...@i...pl> wrote:
>
> >
> >Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
> >wiadomosci news:nq2f80l2sogcrlijloqvu7qp42tt6glgpn@4ax.com...
> >
> >> to teraz ja pytam co to cebula czosnkowa...bo moze to akurat
> >> terminologia inna a jarzyna ta sama - mala cebulka, po obraniu ma
> >> wyraznie zabki, troche fioletowawa. w sumie smak ma podobny do
> >> cebuli, czosnkiem nie zalatuje, ale smak , na moje oko, znaczy
> >> podniebienie, ma troszke inny....dla mnie wykwintniejszy - jak ja
> >> jem w salatce, to czuje mniej zjadliwie cebulowo.
> >
> >Cebula czosnkowa jest wielkosci normalnej cebuli. Biale luski, biale
> >wnetrze, delikatniejsza od zwyklej, o lekkim posmaku czosnku. Tak wiec nie
> >to samo, co szalotka. Swoja droga zastanawiam sie, czemu w Polsce sie
> >szalotki nie uprawia. Czy ma ona jakies specjalne wymagania klimatyczne?
> >Wiesz cos na ten temat, Krysiu?
> >
> >Dorota, z nieodparta checia wyhodowania szalotki na paru wlasnych grzadkach
> >
> >> trys
> >> K.T. - starannie opakowana
> >
>
> aboslutnie nie wiem nic! moze popytaj na grupie
> ogrodniczej...chyba tam nie same kwiatki hoduja...
>
> trys
> K.T. - starannie opakowana
Jednej szalotki to ja nie nabede, bo w siatkach półkilowych bywa, ca 6 zl za
siateczke ( a w enerdowie jakie poltora € za francuską) w markecie - raz
widzialam. Pewnie hobbysty jakie szalotkie hodujom, ale osobiscie nie znam.
Qd co raz sie byla szarpnela
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |