« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-21 15:19:34
Temat: jak zrobic klasyczny winegret?ja dzis zrobilam na oko z octu winnego, soku z cytryny i soli i wyszla
porazka.... czy ktos mnie poratuje dokladnym przepisem?...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-21 15:33:58
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?On Wed, 21 Apr 2004 17:19:34 +0200, "Rua" <r...@g...pl> wrote:
>ja dzis zrobilam na oko z octu winnego, soku z cytryny i soli i wyszla
>porazka.... czy ktos mnie poratuje dokladnym przepisem?...
>
a oliwa to gdzie??????
trys, co robi winegret -wariacje. sok z cytryny, jak nie mam
dobrego cotu + troche musztardy - Dijon lub gruboziarnistej
takiej, troche miodu troche soli, troche czosnku, dobrze to
wymieszac, czasem dodac pare kropli wody (u Mlles Niesz! to
przyuwazylam, sama bym na to nie wpadla...duh!), jak sie zrobi
wymieszane to dodaje oliwe i bardzo porzadnie mieszam, albo
potrzasam jak to jest w sloiku.
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 15:53:50
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?Krysia Thompson a écrit :
> trys, co robi winegret -wariacje. sok z cytryny, jak nie mam
> dobrego cotu + troche musztardy - Dijon lub gruboziarnistej
> takiej, troche miodu troche soli, troche czosnku, dobrze to
> wymieszac, czasem dodac pare kropli wody (u Mlles Niesz! to
> przyuwazylam, sama bym na to nie wpadla...duh!), jak sie zrobi
> wymieszane to dodaje oliwe i bardzo porzadnie mieszam, albo
> potrzasam jak to jest w sloiku.
Ja aktualnie jestem w fazie soku z cytryny + czosnek + szalotka.
Inna odmiana to ocet balsamiczny + szalotka.
Aha, zaczelam tez robic na oliwie z oliwek (+ cytryna + czosnek)
Ewcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 17:50:28
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?> Krysia Thompson a écrit :
>
> > trys, co robi winegret -wariacje. sok z cytryny, jak nie mam
> > dobrego cotu + troche musztardy - Dijon lub gruboziarnistej
> > takiej, troche miodu troche soli, troche czosnku, dobrze to
> > wymieszac, czasem dodac pare kropli wody (u Mlles Niesz! to
> > przyuwazylam, sama bym na to nie wpadla...duh!), jak sie zrobi
> > wymieszane to dodaje oliwe i bardzo porzadnie mieszam, albo
> > potrzasam jak to jest w sloiku.
>
> Ja aktualnie jestem w fazie soku z cytryny + czosnek + szalotka.
> Inna odmiana to ocet balsamiczny + szalotka.
>
> Aha, zaczelam tez robic na oliwie z oliwek (+ cytryna + czosnek)
>
>
>
> Ewcia
>
> A mnie moja francuska przyjaciółka nauczyła tak:
do sloika po dzemie lyzeczka soli, lyzeczka cukru, sporo pieprzu ( moze byc
bialy, co kto lubi) lyzka wody.Zakrecic, potrząchnąć, żeby sol i cukier sie
rozpuscily. odkręcic, przecisnać ząbek czosnku przez praske albo posiekac,
dodać 2 łyżki octu winnego ( niech cie ręka boska broni przed spirytusowym),
może być bialy lub czerwony), zamieszac i dopełnic sloik oliwą. dobrze kręcić i
trząść, az się zemulguje. Voila!
Terz powiem rzecz niewybaczalną: zużyc troche, sloik zakręcic i do lodowki.
przy następnym uzyciu tylko ponownie zemulgować, bo sie rozwarstwi.
Qd kochajaca winigret
PS moja mama lała na sałate osobno olej rzepakowy i osobno ocet spirytusowy i
dziwiła sie, ze nie smakuje
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 22:06:40
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?On Wed, 21 Apr 2004 17:53:50 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>Krysia Thompson a écrit :
>
> > trys, co robi winegret -wariacje. sok z cytryny, jak nie mam
>> dobrego cotu + troche musztardy - Dijon lub gruboziarnistej
>> takiej, troche miodu troche soli, troche czosnku, dobrze to
>> wymieszac, czasem dodac pare kropli wody (u Mlles Niesz! to
>> przyuwazylam, sama bym na to nie wpadla...duh!), jak sie zrobi
>> wymieszane to dodaje oliwe i bardzo porzadnie mieszam, albo
>> potrzasam jak to jest w sloiku.
>
>Ja aktualnie jestem w fazie soku z cytryny + czosnek + szalotka.
>Inna odmiana to ocet balsamiczny + szalotka.
>
>Aha, zaczelam tez robic na oliwie z oliwek (+ cytryna + czosnek)
>
>
>
>Ewcia
>
o szalotce zapomnialam! a ona takiego ciekawego smaku daje
winegretowi, ach!
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 22:33:19
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?Le mercredi 21 avril 2004 ŕ 19:50:28, Qd a écrit :
> do sloika po dzemie lyzeczka soli, lyzeczka cukru, sporo pieprzu ( moze byc
> bialy, co kto lubi) lyzka wody.Zakrecic, potrząchnąć, żeby sol i cukier sie
> rozpuscily. odkręcic, przecisnać ząbek czosnku przez praske albo posiekac,
> dodać 2 łyżki octu winnego ( niech cie ręka boska broni przed spirytusowym),
> może być bialy lub czerwony), zamieszac i dopełnic sloik oliwą. dobrze kręcić i
> trząść, az się zemulguje. Voila!
...osobiscie jednak unikam dorzucania czosnku i szalotki bezpozrednio
do cytryny / octu, IMHO to oslabia aromat vinaigrette. Jezeli dorzuca
sie te rzeczy na sam koniec (czyli wlasciwie do oliwy) to aromat lepiej sie
rozwija (tluszcz jest lepszym nosnikiem zapachow niz cytryna / ocet).
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-22 06:52:04
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?> >
> o szalotce zapomnialam! a ona takiego ciekawego smaku daje
> winegretowi, ach!
>
> trys
> K.T. - starannie opakowana
O, spróbuje.. Co prawda szalotka u nas slabo dostepna i droga niebywale, ale do
winigretu moze sie szarpne i cos poczuje, bo jak dotychczas to mam chyba
drewniane podniebienie - nic a nic mnie nie rozni sie od cebuli ;((((
Qd z drewnianym podniebieniem
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-22 07:18:38
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?In <4...@n...onet.pl> k...@p...onet.pl
wrote:
a
>
> O, spróbuje.. Co prawda szalotka u nas slabo dostepna i droga
> niebywale, ale do winigretu moze sie szarpne i cos poczuje, bo jak
> dotychczas to mam chyba drewniane podniebienie - nic a nic mnie nie
> rozni sie od cebuli ;(((( Qd z drewnianym podniebieniem
Weź sporą butelkę octu winnego, wrzuć do niego jedną - dwie szalotki,
poczekaj ze dwa tygodnie i będziesz miała ocet szalotkowy do winegretu
na czas dłuższy. Taki ocet można też kupić, ale my.lę, że zrobiony
własnym przemysłem będzie lepszy i tańszy.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-23 06:22:31
Temat: Re: jak zrobic klasyczny winegret?Rua ( r...@g...pl ) napisał:
> ja dzis zrobilam na oko z octu winnego, soku z cytryny i soli i wyszla
> porazka.... czy ktos mnie poratuje dokladnym przepisem?...
może dodasz trochę cukru do smaku???
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |