Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Qd" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak zrobic klasyczny winegret?
Date: 21 Apr 2004 19:50:28 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 38
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <4086990e$0$19470$636a15ce@news.free.fr>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1082569828 18791 213.180.130.18 (21 Apr 2004 17:50:28
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Apr 2004 17:50:28 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.153.4.42, 192.168.243.43
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FunWebProducts)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:199195
Ukryj nagłówki
> Krysia Thompson a écrit :
>
> > trys, co robi winegret -wariacje. sok z cytryny, jak nie mam
> > dobrego cotu + troche musztardy - Dijon lub gruboziarnistej
> > takiej, troche miodu troche soli, troche czosnku, dobrze to
> > wymieszac, czasem dodac pare kropli wody (u Mlles Niesz! to
> > przyuwazylam, sama bym na to nie wpadla...duh!), jak sie zrobi
> > wymieszane to dodaje oliwe i bardzo porzadnie mieszam, albo
> > potrzasam jak to jest w sloiku.
>
> Ja aktualnie jestem w fazie soku z cytryny + czosnek + szalotka.
> Inna odmiana to ocet balsamiczny + szalotka.
>
> Aha, zaczelam tez robic na oliwie z oliwek (+ cytryna + czosnek)
>
>
>
> Ewcia
>
> A mnie moja francuska przyjaciółka nauczyła tak:
do sloika po dzemie lyzeczka soli, lyzeczka cukru, sporo pieprzu ( moze byc
bialy, co kto lubi) lyzka wody.Zakrecic, potrząchnąć, żeby sol i cukier sie
rozpuscily. odkręcic, przecisnać ząbek czosnku przez praske albo posiekac,
dodać 2 łyżki octu winnego ( niech cie ręka boska broni przed spirytusowym),
może być bialy lub czerwony), zamieszac i dopełnic sloik oliwą. dobrze kręcić i
trząść, az się zemulguje. Voila!
Terz powiem rzecz niewybaczalną: zużyc troche, sloik zakręcic i do lodowki.
przy następnym uzyciu tylko ponownie zemulgować, bo sie rozwarstwi.
Qd kochajaca winigret
PS moja mama lała na sałate osobno olej rzepakowy i osobno ocet spirytusowy i
dziwiła sie, ze nie smakuje
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|