« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-02-18 22:12:14
Temat: Re: ****jak zrobić pasztety baroweOn Thursday, October 1, 1998 9:00:00 AM UTC+2, rico wrote:
> szukam przepisu na pasztety barowe
> nadzieniem ich są jajka zmielone
> jestem samotny więc prosze o szczególny opis wykonania
> nie umię gotowac
> Prosze szanownych grupowiczów o podanie szybkich i dobrych
> posiłków dla samotnego chłopa
>
> Zgury serdecznie dziękuję
> t...@k...net.pl
Naleśniki:
Zmieszać mleko jajko, szczyptę soli, kurkumę i oliwę. Miksować dodając mąki do
uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na patelni
posmarowanej tłuszczem bez rumienienia.
Farsz:
Cebulę drobno pokroić, Przesmażyć na niewielkiej ilości oliwy do zrumienienia. W
misce umieścić jaja na twardo, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę. Ugnieść
tłuczkiem do puree lub przepuścić przez maszynkę. Dodać kolendrę, wymieszać,
przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smarować naleśniki farszem, zwijać i przysmażać na maśle pod pokrywką do
zrumienienia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-02-18 23:01:33
Temat: Re: ****jak zrobić pasztety baroweDnia Tue, 18 Feb 2014 13:12:14 -0800 (PST), p...@g...com napisał(a):
> Smarować naleśniki farszem, zwijać i przysmażać na maśle pod pokrywką do
zrumienienia.
Niewprawnemu takie krokiety mogą się rozwijać, bo podczas obsmażania ciasto
n iecos sztywnieje, poza tym warto byłoby zabezpieczyć je przed pęknięciem
od nadzienia itp. Mam patent na to - zostawiam nieco ciasta surowego w
głębokiej miseczce i po nadzianiu każdy krokiet wkładam do tego ciasta (ma
się cały zanurzyć). Wyjmuję (najlepiej to robić ażurową łopatką lub jeszcze
lepiej dwoma widelcami uożonymi obok siebie)i od razu kładę na rozgrzany
tłuszcz na patelni- i tak obsmażam, oczywiscie dwustronnie, do
zrumienienia.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-02-19 00:01:10
Temat: Re: ****jak zrobić pasztety baroweDnia Tue, 18 Feb 2014 23:01:33 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Tue, 18 Feb 2014 13:12:14 -0800 (PST), p...@g...com napisał(a):
>
>> Smarować naleśniki farszem, zwijać i przysmażać na maśle pod pokrywką do
zrumienienia.
>
> Niewprawnemu takie krokiety mogą się rozwijać, bo podczas obsmażania ciasto
> n iecos sztywnieje, poza tym warto byłoby zabezpieczyć je przed pęknięciem
> od nadzienia itp. Mam patent na to - zostawiam nieco ciasta surowego w
> głębokiej miseczce i po nadzianiu każdy krokiet wkładam do tego ciasta (ma
> się cały zanurzyć). Wyjmuję (najlepiej to robić ażurową łopatką lub jeszcze
> lepiej dwoma widelcami uożonymi obok siebie)i od razu kładę na rozgrzany
> tłuszcz na patelni-
czasem, kiedy chce mi sie pobawić, obsypuję jeszcze obie strony bułką tartą
(jest to nieco kłopotliwe ze wzgl. na ściekajace ciasto, ale do zrobienia i
warto) i dopiero
> i tak obsmażam, oczywiscie dwustronnie, do
> zrumienienia.
j.p.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |