| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-27 16:24:52
Temat: jak zrobić sos gorgoznola?Mam takie oto pytanie : jak zrobić do makaronu sos Gorgonzola. Domyślam się, że
z tego właśnie włoskiego sera, ale jak??? I czy można ten ser zastąpić innym,
pleśniowym twardym i na pewno nie rokpolem który jest za słony? tak aby
osiągnąć efekt gorgonzoli???
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-27 17:06:17
Temat: Re: jak zrobić sos gorgoznola?
> Mam takie oto pytanie : jak zrobić do makaronu sos Gorgonzola. Domyślam
> się, że z tego właśnie włoskiego sera, ale jak??? I czy można ten ser
> zastąpić innym, pleśniowym twardym i na pewno nie rokpolem który jest za
> słony? tak aby osiągnąć efekt gorgonzoli???
to będzie wtedy sos rokpol. Może zresztą być rokpol. Bierzesz serek topiony
UFO (najlepiej z tych mniej słonych) rozpuszczasz w mleku na gorąco,
dodajesz pokruszonej gorgonzoli (lub innego pleśniowego) do smaku. Gotujesz
mieszając aż się zrobi masa o porządanej konzystencji, ew. rozcieńczyć
mlekiem. Ja dodaję trochę calvadosa, jak żony nie ma (bo ona nie lubi).
Dosolić (jak trzeba). Gotowe. Żryć.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-28 08:21:24
Temat: Re: jak zrobi? sos gorgoznola?On Thu, 27 Jun 2002 19:06:17 +0200, waldemar z domu
<w...@t...de> wrote:
>
>
>> Mam takie oto pytanie : jak zrobi? do makaronu sos Gorgonzola. Domy?lam
>> si?, ?e z tego w?a?nie w?oskiego sera, ale jak??? I czy mo?na ten ser
>> zast?pi? innym, ple?niowym twardym i na pewno nie rokpolem który jest za
>> s?ony? tak aby osi?gn?? efekt gorgonzoli???
>
>to b?dzie wtedy sos rokpol. Mo?e zreszt? by? rokpol. Bierzesz serek topiony
>UFO (najlepiej z tych mniej s?onych) rozpuszczasz w mleku na gor?co,
>dodajesz pokruszonej gorgonzoli (lub innego ple?niowego) do smaku. Gotujesz
>mieszaj?c a? si? zrobi masa o porz?danej konzystencji, ew. rozcie?czy?
>mlekiem. Ja dodaj? troch? calvadosa, jak ?ony nie ma (bo ona nie lubi).
>Dosoli? (jak trzeba). Gotowe. ?ry?.
>
>Waldek
ja to bym ostroznei z ta iloscia Gorgonzoli, bo i slone i mocne w
smaku jak diabel....
musi byc plesniowy, bo inaczej smak w ogole sie zmienia. a moze
aromat. ja uzywam tez dolcelatte, ktory jest lagodniejszy. i
tylko odorbinke
Trysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-28 09:25:54
Temat: Re: jak zrobić sos gorgoznola?
Użytkownik <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:718b.000060a9.3d1b3c53@newsgate.onet.pl...
> Mam takie oto pytanie : jak zrobić do makaronu sos Gorgonzola. Domyślam
się, że
> z tego właśnie włoskiego sera, ale jak??? I czy można ten ser zastąpić
innym,
> pleśniowym twardym i na pewno nie rokpolem który jest za słony? tak aby
> osiągnąć efekt gorgonzoli???
Proponuje na patelnie oliwa i maslo, na tym zeszklic czosnek dodajemy
gorgonzole lub rokpol.
Jak sie rozpusci rozprowadzamy smietanka, raczej nie solimy za to pieprzymy
:) bialym pieprzem.
Chlup na makaron, troche natki pietruszki i parmezanu...
Kolezanka mojej zony ktora nie znosi czosnku i serow plesniowych wcinala i
glosno mruczala :)
pzdr
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-28 11:26:14
Temat: Re: jak zrobi? sos gorgoznola?
> >> Mam takie oto pytanie : jak zrobi? do makaronu sos Gorgonzola. Domy?lam
> >> si?, ?e z tego w?a?nie w?oskiego sera, ale jak??? I czy mo?na ten ser
> >> zast?pi? innym, ple?niowym twardym i na pewno nie rokpolem który jest za
> >> s?ony? tak aby osi?gn?? efekt gorgonzoli???
> >
> >to b?dzie wtedy sos rokpol. Mo?e zreszt? by? rokpol. Bierzesz serek topiony
> >UFO (najlepiej z tych mniej s?onych) rozpuszczasz w mleku na gor?co,
> >dodajesz pokruszonej gorgonzoli (lub innego ple?niowego) do smaku. Gotujesz
> >mieszaj?c a? si? zrobi masa o porz?danej konzystencji, ew. rozcie?czy?
> >mlekiem. Ja dodaj? troch? calvadosa, jak ?ony nie ma (bo ona nie lubi).
> >Dosoli? (jak trzeba). Gotowe. ?ry?.
>
> ja to bym ostroznei z ta iloscia Gorgonzoli, bo i slone i mocne w
> smaku jak diabel....
> musi byc plesniowy, bo inaczej smak w ogole sie zmienia. a moze
> aromat. ja uzywam tez dolcelatte, ktory jest lagodniejszy. i
> tylko odorbinke
dlatego robię sos "chrzczony" serkiem topionym, no i pisałem: dodać do
smaku. Tak nawiasomówiąc, wczoraj po napisaniu ww poszedłem do kuchni i
dokańczałem sos gorgonzola, bo żona dostała telefonitis epidemica. Była
to wersja czysta, czyli bez serka. Gorgonzola + mleko + rosołek warzywny
+ sól + tabasco. Zagęszczone mąką.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-28 13:39:38
Temat: Re: jak zrobi? sos gorgoznola?On Fri, 28 Jun 2002 13:26:14 +0200, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:
>
>> >> Mam takie oto pytanie : jak zrobi? do makaronu sos Gorgonzola. Domy?lam
>> >> si?, ?e z tego w?a?nie w?oskiego sera, ale jak??? I czy mo?na ten ser
>> >> zast?pi? innym, ple?niowym twardym i na pewno nie rokpolem który jest za
>> >> s?ony? tak aby osi?gn?? efekt gorgonzoli???
>> >
>> >to b?dzie wtedy sos rokpol. Mo?e zreszt? by? rokpol. Bierzesz serek topiony
>> >UFO (najlepiej z tych mniej s?onych) rozpuszczasz w mleku na gor?co,
>> >dodajesz pokruszonej gorgonzoli (lub innego ple?niowego) do smaku. Gotujesz
>> >mieszaj?c a? si? zrobi masa o porz?danej konzystencji, ew. rozcie?czy?
>> >mlekiem. Ja dodaj? troch? calvadosa, jak ?ony nie ma (bo ona nie lubi).
>> >Dosoli? (jak trzeba). Gotowe. ?ry?.
>
>>
>> ja to bym ostroznei z ta iloscia Gorgonzoli, bo i slone i mocne w
>> smaku jak diabel....
>> musi byc plesniowy, bo inaczej smak w ogole sie zmienia. a moze
>> aromat. ja uzywam tez dolcelatte, ktory jest lagodniejszy. i
>> tylko odorbinke
>
>
>dlatego robi? sos "chrzczony" serkiem topionym, no i pisa?em: doda? do
>smaku. Tak nawiasomówi?c, wczoraj po napisaniu ww poszed?em do kuchni i
>doka?cza?em sos gorgonzola, bo ?ona dosta?a telefonitis epidemica. By?a
>to wersja czysta, czyli bez serka. Gorgonzola + mleko + roso?ek warzywny
>+ sól + tabasco. Zag?szczone m?k?.
>
>Waldek
do smaku, do smaku...ja to wiem, ale jest roznica miedzy kostka 2
cm na 2 cm na 2 cm, ktora robi sos wykwintnym , a kostka 5 x 5 x
5, co spowoduje, ze sos przytlamsi wszystko inne...zapytaj, skad
wiem ;))
Trysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-28 14:03:49
Temat: Re: jak zrobi? sos gorgoznola?
> >dlatego robi? sos "chrzczony" serkiem topionym, no i pisa?em: doda? do
> >smaku. Tak nawiasomówi?c, wczoraj po napisaniu ww poszed?em do kuchni i
> >doka?cza?em sos gorgonzola, bo ?ona dosta?a telefonitis epidemica. By?a
> >to wersja czysta, czyli bez serka. Gorgonzola + mleko + roso?ek warzywny
> >+ sól + tabasco. Zag?szczone m?k?.
>
> do smaku, do smaku...ja to wiem, ale jest roznica miedzy kostka 2
> cm na 2 cm na 2 cm, ktora robi sos wykwintnym , a kostka 5 x 5 x
> 5, co spowoduje, ze sos przytlamsi wszystko inne...zapytaj, skad
> wiem ;))
pewnie zrobiłaś takiego gniota ?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-28 14:09:44
Temat: Re: jak zrobi? sos gorgoznola?On Fri, 28 Jun 2002 16:03:49 +0200, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:
>
>> >dlatego robi? sos "chrzczony" serkiem topionym, no i pisa?em: doda? do
>> >smaku. Tak nawiasomówi?c, wczoraj po napisaniu ww poszed?em do kuchni i
>> >doka?cza?em sos gorgonzola, bo ?ona dosta?a telefonitis epidemica. By?a
>> >to wersja czysta, czyli bez serka. Gorgonzola + mleko + roso?ek warzywny
>> >+ sól + tabasco. Zag?szczone m?k?.
>>
>> do smaku, do smaku...ja to wiem, ale jest roznica miedzy kostka 2
>> cm na 2 cm na 2 cm, ktora robi sos wykwintnym , a kostka 5 x 5 x
>> 5, co spowoduje, ze sos przytlamsi wszystko inne...zapytaj, skad
>> wiem ;))
>
>pewnie zrobi?a? takiego gniota ?
>
>Waldek
ja zrobilam sosik, makaron nim pooblewalam..na to nakruszylam
serka, zeby ladnie bylo...pic mi sie chcialo po tym przez
tydzien, nie wiem, jaki byl makaron...rownie dobrze mogl byc o
smaku sledzi, bo ja tylko czulam gorgonzole...dlugo i wszedzie. a
odporna na sery jestem wyjatkowo - moge jest prawie wszystkie (no
, moze procz tego wloskiego , zakazanego...). serek przebil nawet
cebule...
wygladal ladnie, ale proporcje mi sie zachwialy jakby ;)
Trysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |