Data: 2003-10-30 19:41:09
Temat: Re: jakie badania krwi - cukrzyca
Od: "pezet" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Można wpaść na jeszcze lepszy pomysł. Jak sama nazwa wskazuje: cukrzyca
jest
> chorobą wywołaną przez cukier. Wystarczy ograniczyć w diecie węglowodany
do
> właściwego poziomu, co jest równoznaczne z zapobieganiem wystąpieniu
> cukrzycy.
Tak...
A zoltaczka jest wywolana przez żółć, a czerwonka przez...
Czerwonych?...
Myslenie "jak bede jadl duzo cukru to bede mial cukrzyce"
przystoi byc moze przekupce z bazaru, ale na tej grupie
spodziewam sie bardziej swiatlych opinii.
Ad rem:
W diecie cukrzycowej ogranicza sie weglowodany proste
i tluszcze. Cukry zlozone sa waznym skladnikiem energetycznym
pokarmu i wchlaniaja sie o wiele dluzej niz proste.
Wlasnie w IGT czy cukrzycy glownym "czynnikiem sprawczym"
powstajacych powiklan jest zaburzenie regulacji posilkowej
- zbyt szybki wzrost glikemii wywoluje stres oksydacyjny
srodblonka, glikacje bialek, zwiekszenie aktywnosci zakrzepowej osocza itd
itp..
Pochodne tluszczowe ten caly proces tylko poglebiaja, a suma wszystkich
"zjawisk" poposilkowych daje przyspieszony rozwoj miazdzycy.
Glukoza jest syntetyzowana w organizmie m.in. z kwasow tluszczowych.
Organizm nie da sie "oszukac" i nawet jesli bedziemy go faszerowac
tluszczami,
to i tak on sobie wyprodukuje glukoze, bo to glukoza jest podstawowym
substratem energetycznym komorki.
A ze jej zuzycie jest utrudnione przez insulinoopornosc tkankowa,
to produkcja bedzie nadmierna i poziom glukozy we krwi i tak wzrosnie.
Dlatego stwierdzenie: "Wystarczy ograniczyć w diecie węglowodany do
> właściwego poziomu, co jest równoznaczne z zapobieganiem wystąpieniu
> cukrzycy." nie ma zadnego uzasadnienia.
pozdrawiam
piotr
|