Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia /jap/ miso soup (???)

Grupy

Szukaj w grupach

 

/jap/ miso soup (???)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-04 13:41:43

Temat: /jap/ miso soup (???)
Od: Gamon' <robaczyfka_M@LPA_gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc!

Posiadam droga sprezentowania przez kogos "cos" (pasta czy jak to
nazwac) do miso soup. I co z tym dalej? Jakis wywar warzywny/miesny i
wymieszac? Jakie proporcje? Co do tego?

Pozdrawiam,
robal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-11-04 13:46:02

Temat: Re: /jap/ miso soup (???)
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

Gamon' wrote:

> Posiadam droga sprezentowania przez kogos "cos" (pasta czy jak to
> nazwac) do miso soup. I co z tym dalej? Jakis wywar warzywny/miesny i
> wymieszac? Jakie proporcje? Co do tego?

a nie ma na opakowaniu podanej ilości? Tą zupę trzeba lubieć, bo (jak
dla mnie) jest to gorąca woda o zapachu ryby. W sumie jest to gorąca
woda o zapachu ryby ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-11-04 14:13:23

Temat: Re: /jap/ miso soup (???)
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> szukaj wiadomości tego autora

"Gamon'" <robaczyfka_M@LPA_gazeta.pl> wrote in message
news:dkfohf$aqm$2@julia.coi.pw.edu.pl...
> Posiadam droga sprezentowania przez kogos "cos" (pasta czy jak to nazwac) do miso
> soup. I co z tym dalej? Jakis wywar warzywny/miesny i wymieszac? Jakie proporcje?
> Co do tego?

Na torebkach zupy Miso firmy Kikkoman stoi aby zalac w plytkiej salaterce 10g pasty
2/3 szklanka wrzacej wody (lub wiecej do smaku) , rozmieszac i dodac lyzeczke
cieniutko pokrojonego szczypioru (tylko zielone czesci.) Do tego albo nic albo pare
pol centymetrowych kostek bialego tofu. Zupke mozna jesc albo lyzka (taka
ceramiczna, z krotka raczka) albo wypic/wychliptac prosto z salaterki.
Jesli tofu - to jesc paleczkami a zupke chliptac, trzymajac salaterke w jednej rece
blisko ust.
Smacznego!
--
><eM eL><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-11-04 14:53:05

Temat: Re: /jap/ miso soup (???)
Od: Gamon' <robaczyfka_M@LPA_gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc!

Waldemar Krzok wrote:
> a nie ma na opakowaniu podanej ilości?
Jasne, ze jest :) Tylko ze ja jeszcze nie szprechen po japonskij :(

> Tą zupę trzeba lubieć, bo (jak
> dla mnie) jest to gorąca woda o zapachu ryby. W sumie jest to gorąca
> woda o zapachu ryby ;-)
Nie, no nie jest taka zla. W kazdym razie ten szuwaks, co ja mam, jest w
porzadku (podobno pochodzi z regionu, gdzie robia najlepszy tego typu
szuwaks w calej japanlandi).

Pozdrawiam,
robal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-11-04 14:55:24

Temat: Re: /jap/ miso soup (???)
Od: Gamon' <robaczyfka_M@LPA_gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc!

eM eL wrote:
> Na torebkach zupy Miso firmy Kikkoman stoi aby zalac w plytkiej salaterce 10g pasty

> 2/3 szklanka wrzacej wody (lub wiecej do smaku) , rozmieszac i dodac lyzeczke
> cieniutko pokrojonego szczypioru (tylko zielone czesci.) Do tego albo nic albo pare

> pol centymetrowych kostek bialego tofu.
To nie jest kikkoman :)
Na pewno nic sie nie dodaje? Gosc, ktory mi to przekazal od jednego
japanisa, cos mowil, ze jednak sie cosik jeszcze dodaje, ale oni byli
obaj po duzej ilosci napoju "sake.z.wodka", wiec chyba sie 'zrozumieli'
itp. ;)

Pozdrawiam,
robal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-11-04 15:04:11

Temat: Re: /jap/ miso soup (???)
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> szukaj wiadomości tego autora

"Gamon'" <robaczyfka_M@LPA_gazeta.pl> wrote in message
news:dkfsrj$m23$2@julia.coi.pw.edu.pl...
> To nie jest kikkoman :)

Wsio ryba - miso to miso. A w Japonii to chyba wszystko jest Kikkoman bo to taka
firma-osmiornica :-)))

> Na pewno nic sie nie dodaje? Gosc, ktory mi to przekazal od jednego japanisa, cos
> mowil, ze jednak sie cosik jeszcze dodaje, ale oni byli obaj po duzej ilosci napoju

> "sake.z.wodka", wiec chyba sie 'zrozumieli' itp. ;)

Nic sie nie dodaje do blyskawicznych zupek Miso, przynajmniej do tych, ktore
probowalem (zarowno Aka - czerwone miso jak i Shiro - biale miso.) Ale byc moze masz

tylko "baze" na zupe Miso, a nie sama zupe blyskawiczna (choc nikt by Ci w prezencie
nie dal samej bazy.) Czasami sa pasty, ktore treba pare minut pogotowac ale zwykle
nie - zalanie wrzatkiem wystarczy. Proba ogniowa jak zwykle - lyzeczka Miso, pare
lyzke wrzacej wody, szczypior i probowac :-)))

--
><eM eL><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-11-04 19:11:51

Temat: Re: /jap/ miso soup (???)
Od: "pau" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Miso sie nie gotuje w zadnym znanym mi przypadku. Ja dodaje do goracego
(ale nie gotujacego sie juz) wywaru warzywnego, ok 1 duzej lyzki na
szklanke wywaru, ale oczywiscie to zalezy - trzeba sprobowac. Z woda jest
dla mnie zbyt wodniste. Do tego tofu w kostke + szczypiorek.
Smacznego
pau


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-11-04 22:24:57

Temat: Re: /jap/ miso soup (???)
Od: Shrek <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

eM eL wrote:
> "Gamon'" <robaczyfka_M@LPA_gazeta.pl> wrote in message
> news:dkfsrj$m23$2@julia.coi.pw.edu.pl...
>
>>To nie jest kikkoman :)
>
>
> Wsio ryba - miso to miso. A w Japonii to chyba wszystko jest Kikkoman bo to taka
> firma-osmiornica :-)))
>
>
>>Na pewno nic sie nie dodaje? Gosc, ktory mi to przekazal od jednego japanisa, cos
>>mowil, ze jednak sie cosik jeszcze dodaje, ale oni byli obaj po duzej ilosci napoju

>>"sake.z.wodka", wiec chyba sie 'zrozumieli' itp. ;)
>
>
> Nic sie nie dodaje do blyskawicznych zupek Miso, przynajmniej do tych, ktore
> probowalem (zarowno Aka - czerwone miso jak i Shiro - biale miso.) Ale byc moze
masz
> tylko "baze" na zupe Miso, a nie sama zupe blyskawiczna (choc nikt by Ci w
prezencie
> nie dal samej bazy.) Czasami sa pasty, ktore treba pare minut pogotowac ale zwykle

> nie - zalanie wrzatkiem wystarczy. Proba ogniowa jak zwykle - lyzeczka Miso, pare
> lyzke wrzacej wody, szczypior i probowac :-)))
>
Powinno sie dodac Dashi.
Dobrze tez jest miec Wakame.
Ja lubie tez Shiitake.

Wszystko sie powinno dac kupic w sklepach z azjatycka zywnoscia.
Ostatnio kupwalem w Arkadii w DC.

Pozdr.,
Shrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-11-05 02:09:07

Temat: Re: /jap/ miso soup (???)
Od: Mme Kitzmoor <s...@m...nie> szukaj wiadomości tego autora

In <dkfohf$aqm$2@julia.coi.pw.edu.pl> Gamon' wrote:

> Posiadam droga sprezentowania przez kogos "cos" (pasta czy jak to
> nazwac) do miso soup. I co z tym dalej? Jakis wywar warzywny/miesny i
> wymieszac? Jakie proporcje? Co do tego?

Tradycyjnie to nie wywarem warzywnym się zalewa (co osobiście uważam za
profanację rzędu spaghetti z ketchupem i tartym żółtym serem) a gorącą
wodą. Proporcję - 1 łyżeczka do herbaty na filiżankę wrzątku.

Do tego można położyć makaron gryczany soba lub somen (z braku takowego
mogą być wstążeczki zwykłego makaronu), krążki cebuli (podsmażane lub
nie), wodorosty kombu, pokrojoną w kostkę, gotowaną marchewkę, pędy
bambusa, grzybki shitake lub mun, kilka kropel sake, wasabi, imbir,
shiso, prażony sezam, świeżą pietruszkę - wedle upodobań. Polecam
również poszukać w delikatesach sypkich japońskich przypraw, tzw.
zestawów, gdzie w środku i sezam i paski nori i zioła różnorakie są.
Jeszcze do smaku możesz oleju sezamowego dodać.

Tyle jeśli chodzi o tradycję misoshiru. Ponadto osobiście praktykuję
dodawanie pasty miso do zup, sosów, zapiekanek, smażonego ryżu i
makaronu, etc, zwłaszcza jak ma wyjść orientalnie.

--
Mądrość radiowa:
P: Jak uniknąć ptasiej grypy?
O: Po kontakcie z ptakiem należy umyć ręce.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-11-05 02:57:41

Temat: Re: /jap/ miso soup (???)
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> szukaj wiadomości tego autora

"Shrek" <j...@p...onet.pl> wrote in message news:dkgn3q$q61$1@news.onet.pl...
>>
> Powinno sie dodac Dashi.
> Dobrze tez jest miec Wakame.
> Ja lubie tez Shiitake.

Dashi jest juz czescia zupy miso w proszku czy w pascie - bo na czyms ja chlopaki
gotuja przed odwodnieniem...
W Japonii jesli wrzucaja wodorosta, to loyalnie zastrzegaja ze to zupa miso z wakame.
Shiitake - jak wyzej - no i jest to nieco inna potrawa.

Miso zupkow jak mrowkow - taka to potrawa :-)

A Shiitake w polaczeniu z paroma innymi grzybami dobrze imituja polskie suszone
"dzikie" grzyby w pierogach wigilijnych.

> Wszystko sie powinno dac kupic w sklepach z azjatycka zywnoscia. Ostatnio kupwalem
> w Arkadii w DC.

:-)

Uklony
><eM eL><Washington, D.C.><
(Inne "DC")


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

feta
zapiekanka w mikrofali - pomozcie..
Re: problem - ciasto opada :-(
ciasto marchewkowe
lodówka która wkurza ;0

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »