Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jesiotr

Grupy

Szukaj w grupach

 

jesiotr

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-12 17:46:55

Temat: jesiotr
Od: <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktos wie jak przyrzadzic jesiotra?
Czesc chce usmazyc , myslalem rowniez o tatarze tylko czy to bezpieczne?
Czy ktos ma jakies pomysly?

Marek



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-12 18:27:53

Temat: Re: jesiotr
Od: e...@l...pdi.net (Ella Szeremetti) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "@newsgate.onet.pl" <m...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, 12 November, 2000 18:46
Subject: jesiotr


> Czy ktos wie jak przyrzadzic jesiotra?
> Czesc chce usmazyc , myslalem rowniez o tatarze tylko czy to bezpieczne?
> Czy ktos ma jakies pomysly?
>
> Marek
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

Moj maz swojego jesiotra (bagatela- 163 cm dlugosci, 56 kg miesa !)
przyrzadzal, jak "normalne" mieso. Tzn. dusil, piekl, panierowal. Tatara tez
robil- jest pyszny!.
Jedno"ale"- to byl jesiotr z Pacyfiku. A Twoj? Ten pacyficzny ma
konsystencje miesa podobna do wieprzowiny, a w smaku..hm..cos troche
przypominajacego cielecine, jezeli mozna tak w ogole to okreslic.
Ella

--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-12 20:27:09

Temat: Re: jesiotr
Od: "Marek Radwan" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Moj maz swojego jesiotra (bagatela- 163 cm dlugosci, 56 kg miesa !)
> przyrzadzal, jak "normalne" mieso. Tzn. dusil, piekl, panierowal. Tatara tez
> robil- jest pyszny!.
> Jedno"ale"- to byl jesiotr z Pacyfiku. A Twoj? Ten pacyficzny ma
> konsystencje miesa podobna do wieprzowiny, a w smaku..hm..cos troche
> przypominajacego cielecine, jezeli mozna tak w ogole to okreslic.
> Ella
>
Ten jesiotr wazy okolo 1,3 kg i pochodzi ze stawow hodowlanych.
Mieso "na oko" przypomina raczej typowa rybe.
Co do tatara to mam pewne obawy jako, ze jest to ryba slodkowodna i nie chce sie
zarazic jakims chorobskiem.
Inna sprawa, ze zjesc bym chcial ;)
Marek


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-12 22:03:58

Temat: Re: jesiotr
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

<=?iso-8859-2?Q?=3cmarekra=40poczta.onet.pl=3e?=> wrote:

> Czy ktos wie jak przyrzadzic jesiotra?
> Czesc chce usmazyc , myslalem rowniez o tatarze tylko czy to bezpieczne?
> Czy ktos ma jakies pomysly?
>
> Marek

Na jesiotra jest mnostwo przepisow. Ostatnio studiuje Monatowa, wiec
prosze bardzo:

79. Jesiotr po polsku w smietanie. Jesiotr jest bardzo duza ryba, wiec
kupuje sie go tylko w kawalkach. Trzeba liczyc proporcje, jak miesa na
osobe. Najsmaczniejsze sa kawalki od ogona. Dwa kilo jesiotra sparzyc
goraca woda, aby odor nieprzyjemny stracil, zdjac skore, ktora jest
bardzo gruba, nasolic na godzine wczesniej i dusic na masle w parze,
podlewajac smakiem z jarzyn i cebuli. Gdy juz jest miekki, zalac
kwaterka smietany, w ktorej rozbic pol lyzeczki maki i wsypac garsc
siekanego kopru. Jesiotra pokrajac w cienkie plastry, jak sztukee miesa,
ulozyc na polmisku, oblozyc kartoflami gotowanymi i polac sosem.
80. Jesiotr pieczony. Kawalek 2--4 kg. Jesiotra sparzyc lekkim octem
zagotowanym z korzeniami i cebula, niech tak polezy przez godzine. Potem
zdjac z niego skore, nasolic i piec w brytwannie w piecu, polewajac suto
maslem, tak jak kazda pieczen. Gdy juz jest rumiany i miekki, pokrajac
go w cienkie plastry, ulozyc na polmisku i podac do niego sos kaparowy,
bialy, chrzynowy, lub inny wedle upodobania. Bardzo dobry jest taki
jesiotr na zimno do zimnych sosow, jak musztardowy lub chrzan ze
smietana (patrz sosy). Na wieksze przyjecia mozna kupic duzy srodkowy
kawal jesiotra, naszpikowac go gesto sloninka, a po upieczeniu,
ugarnirowac szpadkami platerowanymi z nadzianymi rakami i oblozyc
pieczarkami duszonemi.

Jest tam jeszcze kilka przepisow. Ale na razie tyle.

Smacznego,

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

rogale marcinkowe
wariacje na temat hamburgerów
Magzyn Wszystko
Co mozna dobrego zrobic z Aloesu??
Naleśniki ze szpinakiem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »