« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-21 11:09:21
Temat: kanieW ogrodku chyba rosna mi kanie... Jeszcze sie musze upewnic. Jak je mozna
przyrzadzic???
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-21 11:10:44
Temat: Re: kanieUmyć, oskrobać w miarę możności z tych brązowych farfocli na wierzchu,
posolić i w całości panierować najpierw w mące , potem w jajku i na końcu w
bułeczce, smażyć na złoty kolor najlepiej na maśle. Mniam, jutro jadę do
lasu, też będę je mieć.
Pozdrawiam - Agnieszka
Użytkownik <n...@m...ch> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:5...@n...onet.pl...
> W ogrodku chyba rosna mi kanie... Jeszcze sie musze upewnic. Jak je mozna
> przyrzadzic???
>
> Kalina
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 11:12:28
Temat: Re: kanieTe paskudne, co sie potem robią czarne to też są jadalne i bardzo smaczne,
ale oczywiście dopóki są całkiem białe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 11:17:43
Temat: Re: kanie
Użytkownik <n...@m...ch> napisał w wiadomości
news:563e.00000001.3bab1fe0@newsgate.onet.pl...
> W ogrodku chyba rosna mi kanie... Jeszcze sie musze upewnic. Jak je mozna
> przyrzadzic???
>
> Kalina
Witam
Tylko nie pomyl kań z takimi paskudami kaniopodobnymi - jak małe - wyglądają
podobnie, a potem robią się takie czarne i obrzydliwe na kapeluszach. To
chyba "na pewno" niejadalne.
Jeżeli zaś to kanie - to rób tak jak schaboszczaki :)) pyszota
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 11:36:20
Temat: Re: kaniete czarne tzw."czernidlaki" faktycznie smakują dokładnie jak kanie - jadłam,
żyję i potwierdzam
Kasia
p.s.
Asica - nie siej horroru!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 12:51:47
Temat: Re: kanieHej!
Najwięcej zejść i to nieodwołalnych to właśnie po zjedzeniu takiego
podobnego do kani. Ino się nazywa inaczej, bo sromotnie, rozkłada w kilka
godzin wątrobę i do piasku. Wczoraj widziałem 4 kanie i ponieważ nie byłem
ich na 138% pewien dałem sobie spokój. Bierzcie tylko takie rozwinięte, z
łuskami, pewniaki. Sprawdźcie sami:
http://www.grzyby.pl/gatunki/Macrolepiota_procera.ht
m
Namaste!
EuGeniusz Dębski
ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl
ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl
ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl
Użytkownik "Katarzyna Kuć" <a...@s...com.pl> napisał w wiadomości
news:9of8nc$bcc$1@news.tpi.pl...
> te czarne tzw."czernidlaki" faktycznie smakują dokładnie jak kanie -
jadłam,
> żyję i potwierdzam
> Kasia
> p.s.
> Asica - nie siej horroru!
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 13:37:48
Temat: Re: kanieco prawda wątek już mało kuchenny, ale cóż:
sromotnik inaczej wygląda i nie ma nic wspólnego z czernidlakiem
Katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 13:44:06
Temat: Re: kanie
Katarzyna Kuć <a...@s...com.pl> wrote in message
news:9offr3$iof$1@news.tpi.pl...
> co prawda wątek już mało kuchenny, ale cóż:
> sromotnik inaczej wygląda i nie ma nic wspólnego z czernidlakiem
> Katarzyna
A swoją szosą to nie rozumiem jak mozna pomylic muchomora sromotnikowego z
kania....
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 13:45:44
Temat: Re: kanie
Marek Lang <m...@h...com> wrote in message
news:9ofgad$nth$1@news2.ipartners.pl...
>
>
> A swoją szosą to nie rozumiem jak mozna pomylic muchomora sromotnikowego z
> kania....
>
wiesz, jak ktos sie zna na grzybach tak jak ja...czyli piate przez
dziesiate, to moze pomylic. Tylko dziwie sie, ze ludzie ryzykuja jesli nie
sa absolutnie pewni co zbieraja. Ja po prostu nie zbieram - nie ma
doswiadczenia, a i w mojej rodzinie nikt sie tym nie trudni wiec nie mam jak
sie nauczyc.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 13:58:03
Temat: Re: kanie
Użytkownik "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl> napisał w
wiadomości news:9ofd69$713$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> Hej!
> Najwięcej zejść i to nieodwołalnych to właśnie po zjedzeniu takiego
> podobnego do kani. Ino się nazywa inaczej, bo sromotnie, rozkłada w kilka
> godzin wątrobę i do piasku. Wczoraj widziałem 4 kanie i ponieważ nie byłem
> ich na 138% pewien dałem sobie spokój. Bierzcie tylko takie rozwinięte, z
> łuskami, pewniaki. Sprawdźcie sami:
> http://www.grzyby.pl/gatunki/Macrolepiota_procera.ht
m
"Podobno często mylony przez tych co nie odróżniają żaby od ropuchy z
muchomorem sromotnikowym (Amanita phalloides) "
To jest cytat z powyższej strony...
To znaczy, ze jak ktoś się nie zna na grzybach to niech ich lepiej nie
dotyka, ale jak ktoś się zna to kanie są bardzo smaczne... mniam...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |