« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-17 21:20:21
Temat: Re: kaszanka> poszukuje przepisu na wykonanie kaszanki
Witam!
Kaszanka:
2 kg skórek ze sloniny, obrzynków z mięsa, płuc, serca
2 kg kaszy gryczanej grubej
2 szklanki krwi wieprzowej
sól do smaku
1 łyżeczka pieprzu
3 plaskie łyżeczki majeranku
grube jelita wieprzowe
Skórki, płuca, serce i okrawki mięsa gotujemy do miękkości z warzywami.
Odcedzamy i studzimy.
Kaszę wrzucamy do pozostałego wywaru / 2 razy tyle rosołu co kaszy/ i gotujemy.
Gdy kasza jest prawie miękka, wlewamy krew i mieszamy, pozostawiamy pod
przykryciem 15-20 minut.
Ugotowane mięso mielimy lub drobno siekamy, doprawiamy i dodajemy do kaszy.
Można dodać skwarki.
Ciepłą masę nakładamy do jelit.
Kiszki wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut.
Smacznego!
pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-18 06:09:27
Temat: Re: kaszanka> Kiszki wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40
minut.
Gotowanie można zastąpić pieczeniem. Pieczemy dwa razy dłużej niż
gotujemy.
Na 1 kg kaszy dajemy 1 kg mięsa.
mogą to być płuca, serca, śledziony, wątroby, mięso z głów, nóg, skórki
i każde mięso gorszej jakości.
Krew przetrzeć przez sito.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |