Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kiełbasa z... dorsza

Grupy

Szukaj w grupach

 

kiełbasa z... dorsza

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-09 14:42:30

Temat: kiełbasa z... dorsza
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Naczytałem się kilka tygodni temu o domowej produkcji kiełbas i podsłuchałem
w piwiarni w Pucku, jak dwu starszych
rybaków mówiło o kiełbasie z dorsza. Poprosiłem grzecznie
o rozwinięcie tematu i oto co uzyskałem:
na kilogram płatów bez skóry 30dag boczku surowego
i 15dag wędzonego 1/2 główki czosnku, pieprzu do smaku,
majeranku garść, i przyprawa do ryby.Przepuściłem dorsza przez maszynkę na
grubych oczkach(kiełbasiane sitko), boczek i czosnek na cienkich, mieszając
masę dodałem
przyprawy przepuściłem jeszcze raz przez kiełbasiane sitko
i napchałem flak. Flak kupiłem w zaprzyjaźnionej masarni,
przechowuję go w słoiku zasypany solą. Moje zdziwienie
było wielkie gdy go odbierałem(ważył 10dag i mieścił się
w dłoni) bo dostałem jakieś 40 metrów.
Spożywał będę jutro jak "się przegryzie"
pozdr.Alex


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-09 20:08:45

Temat: Re: kiełbasa z... dorsza
Od: "Bohdan" <b...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:98apo6$omp$...@n...internetia.pl...
> Naczytałem się kilka tygodni temu o domowej produkcji kiełbas i
podsłuchałem
> w piwiarni w Pucku, jak dwu starszych
> rybaków mówiło o kiełbasie z dorsza. Poprosiłem grzecznie
> o rozwinięcie tematu i oto co uzyskałem:
> na kilogram płatów bez skóry 30dag boczku surowego
> i 15dag wędzonego 1/2 główki czosnku, pieprzu do smaku,
> majeranku garść, i przyprawa do ryby.Przepuściłem dorsza przez maszynkę na
> grubych oczkach(kiełbasiane sitko), boczek i czosnek na cienkich,
mieszając
> masę dodałem
> przyprawy przepuściłem jeszcze raz przez kiełbasiane sitko
> i napchałem flak. Flak kupiłem w zaprzyjaźnionej masarni,
> przechowuję go w słoiku zasypany solą. Moje zdziwienie
> było wielkie gdy go odbierałem(ważył 10dag i mieścił się
> w dłoni) bo dostałem jakieś 40 metrów.
> Spożywał będę jutro jak "się przegryzie"
> pozdr.Alex
>
> Alex koniecznie napisz czy są efektów ubocznych
bohdan



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-10 13:03:20

Temat: Re: kiełbasa z... dorsza
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



"Aleksander Kłosiewicz" wrote:
> Spożywał będę jutro jak "się przegryzie"

Może byś wreszcie otworzył swoją spelunę i dał innym skosztować :)

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-10 14:17:41

Temat: Re: kiełbasa z... dorsza
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:98apo6$omp$1@news.internetia.pl...
> Naczytałem się kilka tygodni temu o domowej produkcji kiełbas i
podsłuchałem
> w piwiarni w Pucku, jak dwu starszych
> rybaków mówiło o kiełbasie z dorsza. .
> Spożywał będę jutro jak "się przegryzie"
> pozdr.Alex
>
Jest jutro.
Zrobiłem ok 1,5 metra i po obiedzie - 2 dorosłe
+ 2 młode zostało ze 30 cm i nie mamy siły dalej.
W smaku przypomina białą klasyczną, jednak jest delikatniejsza i ma lekki
rybny posmak. Sądzę, że bez wędzonki miałaby bardziej rybny "bukiet" ale
wszystko przed nami.Mam nadzieję, że sezon letni
wypali tak jak trzeba i będziecie mogli sami posmakować tych i innych
specjałów z mojej kuchni.
pozdr.Alex


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

skrzydelka w miodzie
tofu
maszynki do makaronu i pierogów gdzie i jakie kupić
jutro goscie... pomocy
forma do muffins

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »