Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia klops?

Grupy

Szukaj w grupach

 

klops?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-23 19:58:02

Temat: klops?
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dobrydzień!


Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką,
jajkiem i przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie? Są jakieś myki, co
powoduję, żpe jest jak u mamy, czy nic nie pomoże?
Mam 2 kilo mielonego wieprz-wołowe i ohcotę na klopsia.
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-23 20:01:53

Temat: Re: klops?
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jacek Ostaszewski pisze:
> Dobrydzień!
>
>
> Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką,
> jajkiem i przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie? Są jakieś myki, co
> powoduję, żpe jest jak u mamy, czy nic nie pomoże?
> Mam 2 kilo mielonego wieprz-wołowe i ohcotę na klopsia.

Czosnek.

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-23 20:12:27

Temat: Re: klops?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> wrote:

> Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką, jajkiem i
> przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie?

No przecież każdą z tych czynności można wykonać na różny sposób, dobrać różne
przyprawy, proporcje itp. :)

Do klopsików to to podstawa, koperkowy mhhh...

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-10-23 20:49:21

Temat: Re: klops?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Jacek Ostaszewski wrote:

> Dobrydzień!
>
>
> Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką,
> jajkiem i przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie? Są jakieś myki, co
> powoduję, żpe jest jak u mamy, czy nic nie pomoże?
> Mam 2 kilo mielonego wieprz-wołowe i ohcotę na klopsia.


Ja nie cierpie takich ciezkich klopsow, wole, zeby byly lekkie, prawie
puszyste, wiec robie tak:

1 kg wolowiny
1/2 kg wieprzowiny
2 kawalki czerstwego chleba (im ciemniejszy tym lepszy)
2 jajka
0.5 litra posiekanej kapusty pekinskiej albo bok choy
1 czerwona papryka, pocieta w drobne kawalki
2 lyzki namoczonych i posiekanych suszonych grzybow
2 lyzki posiekanego koperku
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka pieprzu
1 lyzka soli
1 lyzeczka maggi

Chleb namoczyc w wodzie, odcisnac, umiescic w misie. Dodac reszte
skladnikow, wymieszac dokladnie. Umiescic w keksowce, wyrownac, zakryc
folia, piec 1.5 godziny w niezbyt goracym piecu. Po upieczeniu odlac
plyn z naczynia i zrobic z niego sos na zasmazce, moze byc grzybowy.
Klops kroi sie latwiej, jesli postoi 20 minut po upieczeniu.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-10-23 20:50:04

Temat: Re: klops?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Jacek Ostaszewski wrote:

> Dobrydzień!
>
>
> Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką,
> jajkiem i przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie? Są jakieś myki, co
> powoduję, żpe jest jak u mamy, czy nic nie pomoże?
> Mam 2 kilo mielonego wieprz-wołowe i ohcotę na klopsia.


jeszcze zapomnialam o majeranku - ja dodaje co najmniej 1 lyzke
skruszonego majeranku.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-10-24 07:30:04

Temat: Re: klops?
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett pisze:
> Jacek Ostaszewski wrote:
>
>> Dobrydzień!
>>
>>
>> Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką,
>> jajkiem i przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie? Są jakieś myki,
>> co powoduję, żpe jest jak u mamy, czy nic nie pomoże?
>> Mam 2 kilo mielonego wieprz-wołowe i ohcotę na klopsia.
>
>
> jeszcze zapomnialam o majeranku - ja dodaje co najmniej 1 lyzke
> skruszonego majeranku.
>
> MB
Mersi buku. Wypróbuję.

--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-10-24 07:35:55

Temat: Re: klops?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> wrote in message
news:ffljo6$p80$1@news.dialog.net.pl...

Uważaj, aby nie przedobrzyć, co za dużo - tego i świnia nie zje...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-10-25 07:54:20

Temat: Re: klops?
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett pisze:

> Ja nie cierpie takich ciezkich klopsow, wole, zeby byly lekkie, prawie
> puszyste, wiec robie tak:
...


Tak zrobiłem, nie dodałem tylko kapusty - padał deszcz i nie chciało mi
się wychodzić na chlapę. Reszta - wedle przepisu. Znakomity. Dzięki.
Dołożyłem, dla estetyki, pręciki marchwi - ożywiają rzez.
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-10-25 15:49:03

Temat: Re: klops?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Jacek Ostaszewski wrote:
> Magdalena Bassett pisze:
>
>> Ja nie cierpie takich ciezkich klopsow, wole, zeby byly lekkie, prawie
>> puszyste, wiec robie tak:
>
> ...
>
>
> Tak zrobiłem, nie dodałem tylko kapusty - padał deszcz i nie chciało mi
> się wychodzić na chlapę. Reszta - wedle przepisu. Znakomity. Dzięki.
> Dołożyłem, dla estetyki, pręciki marchwi - ożywiają rzez.


Ciesze sie, ze smakowalo. Ja dodaje tez inne warzywa, jak pokrojone
trzonki broccoli, albo fasolke szparagowa.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

BETKA !!!
Blog z przepisami
Polecicie dobry przepis na nalewkę z żurawin?
DLACZEGO...
Zapytanie o sprzęt AGD Mastercook i nie tylko

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »