« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-23 19:58:02
Temat: klops?Dobrydzień!
Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką,
jajkiem i przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie? Są jakieś myki, co
powoduję, żpe jest jak u mamy, czy nic nie pomoże?
Mam 2 kilo mielonego wieprz-wołowe i ohcotę na klopsia.
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-23 20:01:53
Temat: Re: klops?Jacek Ostaszewski pisze:
> Dobrydzień!
>
>
> Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką,
> jajkiem i przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie? Są jakieś myki, co
> powoduję, żpe jest jak u mamy, czy nic nie pomoże?
> Mam 2 kilo mielonego wieprz-wołowe i ohcotę na klopsia.
Czosnek.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-23 20:12:27
Temat: Re: klops?** Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> wrote:
> Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką, jajkiem i
> przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie?
No przecież każdą z tych czynności można wykonać na różny sposób, dobrać różne
przyprawy, proporcje itp. :)
Do klopsików to to podstawa, koperkowy mhhh...
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-23 20:49:21
Temat: Re: klops?Jacek Ostaszewski wrote:
> Dobrydzień!
>
>
> Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką,
> jajkiem i przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie? Są jakieś myki, co
> powoduję, żpe jest jak u mamy, czy nic nie pomoże?
> Mam 2 kilo mielonego wieprz-wołowe i ohcotę na klopsia.
Ja nie cierpie takich ciezkich klopsow, wole, zeby byly lekkie, prawie
puszyste, wiec robie tak:
1 kg wolowiny
1/2 kg wieprzowiny
2 kawalki czerstwego chleba (im ciemniejszy tym lepszy)
2 jajka
0.5 litra posiekanej kapusty pekinskiej albo bok choy
1 czerwona papryka, pocieta w drobne kawalki
2 lyzki namoczonych i posiekanych suszonych grzybow
2 lyzki posiekanego koperku
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka pieprzu
1 lyzka soli
1 lyzeczka maggi
Chleb namoczyc w wodzie, odcisnac, umiescic w misie. Dodac reszte
skladnikow, wymieszac dokladnie. Umiescic w keksowce, wyrownac, zakryc
folia, piec 1.5 godziny w niezbyt goracym piecu. Po upieczeniu odlac
plyn z naczynia i zrobic z niego sos na zasmazce, moze byc grzybowy.
Klops kroi sie latwiej, jesli postoi 20 minut po upieczeniu.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-23 20:50:04
Temat: Re: klops?Jacek Ostaszewski wrote:
> Dobrydzień!
>
>
> Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką,
> jajkiem i przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie? Są jakieś myki, co
> powoduję, żpe jest jak u mamy, czy nic nie pomoże?
> Mam 2 kilo mielonego wieprz-wołowe i ohcotę na klopsia.
jeszcze zapomnialam o majeranku - ja dodaje co najmniej 1 lyzke
skruszonego majeranku.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-24 07:30:04
Temat: Re: klops?Magdalena Bassett pisze:
> Jacek Ostaszewski wrote:
>
>> Dobrydzień!
>>
>>
>> Czy klops ma jakieś sekrety, czy to po prostu wymieszane z bułką,
>> jajkiem i przyprawami mielone, brytfanka i pieczenie? Są jakieś myki,
>> co powoduję, żpe jest jak u mamy, czy nic nie pomoże?
>> Mam 2 kilo mielonego wieprz-wołowe i ohcotę na klopsia.
>
>
> jeszcze zapomnialam o majeranku - ja dodaje co najmniej 1 lyzke
> skruszonego majeranku.
>
> MB
Mersi buku. Wypróbuję.
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-24 07:35:55
Temat: Re: klops?
"Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> wrote in message
news:ffljo6$p80$1@news.dialog.net.pl...
Uważaj, aby nie przedobrzyć, co za dużo - tego i świnia nie zje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-25 07:54:20
Temat: Re: klops?Magdalena Bassett pisze:
> Ja nie cierpie takich ciezkich klopsow, wole, zeby byly lekkie, prawie
> puszyste, wiec robie tak:
...
Tak zrobiłem, nie dodałem tylko kapusty - padał deszcz i nie chciało mi
się wychodzić na chlapę. Reszta - wedle przepisu. Znakomity. Dzięki.
Dołożyłem, dla estetyki, pręciki marchwi - ożywiają rzez.
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-10-25 15:49:03
Temat: Re: klops?Jacek Ostaszewski wrote:
> Magdalena Bassett pisze:
>
>> Ja nie cierpie takich ciezkich klopsow, wole, zeby byly lekkie, prawie
>> puszyste, wiec robie tak:
>
> ...
>
>
> Tak zrobiłem, nie dodałem tylko kapusty - padał deszcz i nie chciało mi
> się wychodzić na chlapę. Reszta - wedle przepisu. Znakomity. Dzięki.
> Dołożyłem, dla estetyki, pręciki marchwi - ożywiają rzez.
Ciesze sie, ze smakowalo. Ja dodaje tez inne warzywa, jak pokrojone
trzonki broccoli, albo fasolke szparagowa.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |