Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kopytka - leniwe pierogi

Grupy

Szukaj w grupach

 

kopytka - leniwe pierogi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-03 14:07:29

Temat: kopytka - leniwe pierogi
Od: "rene" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

kopytka robi się z ugotowanych ziemniaków, a leniwe pierobi z sera, czy ktoś
z grupowiczów próbował połączyć te dwa składniki oraz oczywiście pozostałe
dodatki typu mąka, jaja itp. w jednym daniu? ja mam zamiar zaraz to
wypróbować, ale wcześniej pytam Was bo bardzo cenię Wasze porady
pozdrawiam

--
rene
gg 4289772

"Mężczyźni wolą blondynki, gdyż uważają, że brunetki są inteligentniejsze i
przez to bardziej niebezpieczne"
Zofia Arnould


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-03 14:27:37

Temat: Re: kopytka - leniwe pierogi
Od: bella <belunia@[usun_to_xxx]autograf.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik rene napisał:

> kopytka robi się z ugotowanych ziemniaków, a leniwe pierobi z sera, czy ktoś
> z grupowiczów próbował połączyć te dwa składniki oraz oczywiście pozostałe
> dodatki typu mąka, jaja itp. w jednym daniu? ja mam zamiar zaraz to
> wypróbować, ale wcześniej pytam Was bo bardzo cenię Wasze porady


Witaj!

U mnie w domu "kopytka" robilo sie z sera i ziemniakow ( mniej wiecej
pol na pol) do tego maka, jajko.
z samego sera to byly "leniwe "
a z samych ziemniakow to byly "paluszki ziemniaczane"

Jak zwal tak zwal te potrawy :)
ale szczerze polecam polaczenie ziemniakow i sera .
Mama podawala to ze skwarkami z boczku, z podsmazana cebulka, z maslem
Ja robilam juz z miesem, z sosem.

Probuj! Bedziesz zadowolona
zycze smacznego
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń [usun_to_xxx] z mojego adresu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-03 14:30:10

Temat: Re: kopytka - leniwe pierogi
Od: "Anet" <a...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "rene" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:coprv2$qhp$1@inews.gazeta.pl...
> kopytka robi się z ugotowanych ziemniaków, a leniwe pierobi z sera, czy
> ktoś z grupowiczów próbował połączyć te dwa składniki oraz oczywiście
> pozostałe dodatki typu mąka, jaja itp. w jednym daniu? ja mam zamiar zaraz
> to wypróbować, ale wcześniej pytam Was bo bardzo cenię Wasze porady
> pozdrawiam
>
> --
> rene
> gg 4289772
>
Prosze przepis na moje ulubine leniwe z ziemniakami.
Wklejam przepis

50 dag twarogu półtłustego (albo tłustego)
mniej więcej tyle samo objętościowo ugotowanych ziemniaków (trzy wielkie
ziemniaki powinny załatwić sprawę:))
około 2,5 - 3 szklanek maki pszennej
2 duże jaja
sól

"Ziemniaki ugotować jak zwykle, ostudzić (koniecznie, bo leniwe z ciepłych
ziemniaków będą się kleić jak nie wiem, co!)
Zmielić razem z twarogiem. Osolić (można dodać odrobinę pieprzu), dodać
żółtka oraz ubita na sztywno pianę z białek, wymieszać. Sypać stopniowo mąkę
i łączyć z masa. Po dodaniu 2 szklanek maki, powinno się zacząć wszyto
ładnie trzymać kupy, ale może się jeszcze mocno kleić. Sypać mąkę po trochu
tak długo, aż ciasto będzie wciąż mięciutkie, ale da się formować na
stolnicy podsypanej mąka.
Wtedy podzielić ciasto na 4 części, z każdej utoczyć, podsypując mąka długi
wałek (średnica około 2,5 cm), spłaszczyć je i pociąć ukośnie kluski.
Ugotować we wrzącej i osolonej wodzie. Powinny być gotowe w kilka chwil od
wypłynięcia.

Można takie kluchy podawać z sosem grzybowym, mięsnym, z masłem i cukrem,
ale ja najbardziej je lubię podsmażone.
Po odcedzeniu z garnka przekładam je na rozgrzana patelnie z domowym smalcem
ze skwarkami i podsmażam na złoto."

Anet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-03 14:33:08

Temat: Re: kopytka - leniwe pierogi
Od: "rene" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Prosze przepis na moje ulubine leniwe z ziemniakami.
> Wklejam przepis
>
> 50 dag twarogu półtłustego (albo tłustego)
> mniej więcej tyle samo objętościowo ugotowanych ziemniaków (trzy wielkie
> ziemniaki powinny załatwić sprawę:))
> około 2,5 - 3 szklanek maki pszennej
> 2 duże jaja
> sól
>
> "Ziemniaki ugotować jak zwykle, ostudzić (koniecznie, bo leniwe z ciepłych
> ziemniaków będą się kleić jak nie wiem, co!)
> Zmielić razem z twarogiem. Osolić (można dodać odrobinę pieprzu), dodać
> żółtka oraz ubita na sztywno pianę z białek, wymieszać. Sypać stopniowo
> mąkę
> i łączyć z masa. Po dodaniu 2 szklanek maki, powinno się zacząć wszyto
> ładnie trzymać kupy, ale może się jeszcze mocno kleić. Sypać mąkę po
> trochu
> tak długo, aż ciasto będzie wciąż mięciutkie, ale da się formować na
> stolnicy podsypanej mąka.
> Wtedy podzielić ciasto na 4 części, z każdej utoczyć, podsypując mąka
> długi
> wałek (średnica około 2,5 cm), spłaszczyć je i pociąć ukośnie kluski.
> Ugotować we wrzącej i osolonej wodzie. Powinny być gotowe w kilka chwil od
> wypłynięcia.
>
> Można takie kluchy podawać z sosem grzybowym, mięsnym, z masłem i cukrem,
> ale ja najbardziej je lubię podsmażone.
> Po odcedzeniu z garnka przekładam je na rozgrzana patelnie z domowym
> smalcem
> ze skwarkami i podsmażam na złoto."

wielkie dzięki, jestem zobowiązana :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-03 15:07:31

Temat: Re: kopytka - leniwe pierogi
Od: "Anet" <a...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> wielkie dzięki, jestem zobowiązana :)
Nie mój przepis ale proszę.

Anet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-03 15:19:28

Temat: Re: kopytka - leniwe pierogi
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "rene" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:coprv2$qhp$1@inews.gazeta.pl...

> kopytka robi się z ugotowanych ziemniaków, a leniwe pierobi z sera,

Kopytka - tak, z ziemniakow.

Leniwe znam na dwa sposoby, a wlasciwie cztery...
1. kopytka, a na nie pokruszoy twarog + co tam kto lubi (np.przysmazona
tarta bulka na masle+cukier)
2. ugotowane ziemniaki+maka+twarog+jajka (mniej wiecej taki przepis jaki
podala Anet)
3. maka+twarog+jajka (ale tu wg mnie za duzo maki)
4. z bardzo niewielka iloscia maki, a robi sie blyskawicznie:

Składniki na 3 porcje:

50 dag sera twarogowego,

3 jajka,

3 łyżki mąki,

4 dag masła do polania,

3 łyżki tartej bułki

sól

Ser wycisnąć praską lub zmielić w maszynce. Dodać jajka i mikserem lub
drewnianą pałką utrzeć składniki na puszystą masę.

Posypywać przesianą przez sitko mąką, mieszać od boków i dna naczynia ku
środkowi, tak jak miesza się ciasto biszkoptowe.

Kluski kłaść łyżką do wrzącej, osolonej wody, gotować ok. 3 minuty w
naczyniu odkrytym. Wyłączyć gaz i naczynie przykryć.

Odcedzone z wody podawać z masłem i bułką tartą, posypane cukrem lub ze
śmietaną. (Kluski serowe nie nadają się do odgrzewania w wodzie, lepiej je
podsmazyc na sklarowanym masle).


--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-04 06:29:00

Temat: Re: kopytka - leniwe pierogi
Od: "rene" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


>> kopytka robi się z ugotowanych ziemniaków, a leniwe pierobi z sera,
>
> Kopytka - tak, z ziemniakow.
>
> Leniwe znam na dwa sposoby, a wlasciwie cztery...
> 1. kopytka, a na nie pokruszoy twarog + co tam kto lubi (np.przysmazona
> tarta bulka na masle+cukier)
> 2. ugotowane ziemniaki+maka+twarog+jajka (mniej wiecej taki przepis jaki
> podala Anet)
> 3. maka+twarog+jajka (ale tu wg mnie za duzo maki)
> 4. z bardzo niewielka iloscia maki, a robi sie blyskawicznie:
>
> Składniki na 3 porcje:
>
> 50 dag sera twarogowego,
>
> 3 jajka,
>
> 3 łyżki mąki,
>
> 4 dag masła do polania,
>
> 3 łyżki tartej bułki
>
> sól
>
> Ser wycisnąć praską lub zmielić w maszynce. Dodać jajka i mikserem lub
> drewnianą pałką utrzeć składniki na puszystą masę.
>
> Posypywać przesianą przez sitko mąką, mieszać od boków i dna naczynia ku
> środkowi, tak jak miesza się ciasto biszkoptowe.
>
> Kluski kłaść łyżką do wrzącej, osolonej wody, gotować ok. 3 minuty w
> naczyniu odkrytym. Wyłączyć gaz i naczynie przykryć.
>
> Odcedzone z wody podawać z masłem i bułką tartą, posypane cukrem lub ze
> śmietaną. (Kluski serowe nie nadają się do odgrzewania w wodzie, lepiej je
> podsmazyc na sklarowanym masle).

dzięki za przepis


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-04 06:30:59

Temat: Re: kopytka - leniwe pierogi
Od: "rene" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


>> wielkie dzięki, jestem zobowiązana :)
> Nie mój przepis ale proszę.

ziemniaków i ser dałam po pół kilo, ale mąki tylko 1,5 szklanki. wyszły
wyśmienite, na co dowodem jest mój mąż, który dwa razy robił repetę :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-05 21:33:44

Temat: Re: kopytka - leniwe pierogi
Od: "biodarek" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

bella:
> U mnie w domu "kopytka" robilo sie z sera i ziemniakow ( mniej wiecej pol
> na pol) do tego maka, jajko.

Trafiłem tutaj przypadkowo, szukając właśnie takiego przepisu - czyli
kopytka z ziemniaków i sera. Próbuję odtwarzać smaki z dzieciństwa.
Do tej pory udało mi się już odtworzyć szczawiową i jajka w sosie
musztardowym :-) I wczoraj moja córka mówi, że ciągle jemy to samo
(a kurczak stał na stole), więc zacząłem sięgać pamięcią do takich dań,
których jeszcze nie jadła. Wspomniałem właśnie kopytka.
Tylko wszystkie przepisy na kopytka, jakie znalazłem, nie zawierały sera :(

> ale szczerze polecam polaczenie ziemniakow i sera .
> Mama podawala to ze skwarkami z boczku, z podsmazana cebulka, z maslem

No właśnie pamiętam, że kto był na obiedzie na czas - ten jadł ze śmietaną
na słodko, a kto spóżniony - ten odsmażane ze skwarkami.

Właśnie szukałem proporcji pomiędzy ziemniakami i twarogiem. Pół na pół
mówisz - zobaczymy jak to jutro wyjdzie - właśnie gotuję ziemniaki :-)

--
biodarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-06 08:50:30

Temat: Re: kopytka - leniwe pierogi
Od: bella <belunia@[usun_to_xxx]autograf.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik biodarek napisał:

> Właśnie szukałem proporcji pomiędzy ziemniakami i twarogiem. Pół na pół
> mówisz - zobaczymy jak to jutro wyjdzie - właśnie gotuję ziemniaki :-)

Sory dopiero dzis zajrzalan na grupe.
Anet podala dokladny przepis.
Ja robie składniki dodaję "na oko" wiec trudno mi napisac czy to bedzie
1 czy 2 szklanki maki..
Dodaje maki az wyjdzie odpowiednie ciasto :)

A jak wyszły kopytka?
Fajne sa odsmazane na patelni n adrugi dzien :)


--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń [usun_to_xxx] z mojego adresu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

weglowodany
garnek do gotowania ciasta
Krewetki
[spam]ocena strony
Czekolada "na varene" - pytanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »