« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-28 08:25:59
Temat: kostki lodujak uzyskac bardzo przezroczyste kostki lodu takie ladniutkie jak na
reklamach mi wychodza mleczne czy to wina wody czy czegos innego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-28 08:47:30
Temat: Re: kostki lodu
Użytkownik "roberte" <t...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:bikecv$ijn$1@nemesis.news.tpi.pl...
> jak uzyskac bardzo przezroczyste kostki lodu takie ladniutkie jak na
> reklamach mi wychodza mleczne czy to wina wody czy czegos innego
>
Temat byl niedawno poruszany, moze uda Ci sie wygooglowac cos wiecej.
Ja moge tylko poradzic kostkowanie wody przegotowanej, beda bardziej
przezroczyste niz z surowej.
Problem stwarza powietrze znajdujace sie w wodzie.
--
Pozdrawiam,
Ania
Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-28 08:49:00
Temat: Re: kostki lodu
Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bikf02$3ad$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> Temat byl niedawno poruszany, moze uda Ci sie wygooglowac cos wiecej.
> Ja moge tylko poradzic kostkowanie wody przegotowanej, beda bardziej
> przezroczyste niz z surowej.
> Problem stwarza powietrze znajdujace sie w wodzie.
i chlor oraz pewnie jakies zwiazki chemiczne ktore oczyszczaja wode
Sproboj zrobic lod z wody mineralnej niegazowanej z butelki :)
pozdrawiam spontan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-28 09:09:06
Temat: Re: kostki lodudziekuje bardzo poszukam na goglusiu i oczywiscie z mineralka rowniez bede
eksperymentowal
Użytkownik "roberte" <t...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:bikecv$ijn$1@nemesis.news.tpi.pl...
> jak uzyskac bardzo przezroczyste kostki lodu takie ladniutkie jak na
> reklamach mi wychodza mleczne czy to wina wody czy czegos innego
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-28 09:18:27
Temat: Re: kostki loduniedawno ktoś już o to pytał... Wnioski z tamtej dyskusji: nie da się
domowym sposobem! płyn musi być odgazowany, wtedy jest przezroczysty. Tylko
kostkarki przemysłowe....
Użytkownik "roberte" <t...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:bikecv$ijn$1@nemesis.news.tpi.pl...
> jak uzyskac bardzo przezroczyste kostki lodu takie ladniutkie jak na
> reklamach mi wychodza mleczne czy to wina wody czy czegos innego
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-28 11:33:27
Temat: Re: kostki lodu"roberte" <t...@a...net.pl> wrote in message
news:bikgth$t74$1@nemesis.news.tpi.pl...
> dziekuje bardzo poszukam na goglusiu i oczywiscie z mineralka rowniez bede
> eksperymentowal
Probowalem osobiscie z woda mineralna. Odstana Naleczowianka nie gazowana -
efekt byl ten sam co z przegotowana woda z kranu.
jd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-28 11:40:46
Temat: Re: kostki lodu> news:bikecv$ijn$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > jak uzyskac bardzo przezroczyste kostki lodu takie ladniutkie jak na
> > reklamach mi wychodza mleczne czy to wina wody czy czegos innego
jeszcze mi przyszedl na mysl taki pomysl:
jakby zamrozic wode w lod - wtedy powietrze oddziela sie od wody, wtedy rozbic
lod i rozmrozic w szczelnym naczyniu. potem zamrozic od nowa - byc moze dzieki
temu pozbedziemy sie czesci tych babelek powietrza ktore umleczniaja lod.
albo chociaz bez rozbijania zamrozic-rozmrozic i jeszcze raz zamrozic.
Ale to jest tylko pomysl - osobiscie nie probowalem.
ciekawe jaki bylby efekt.
hej
Norek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-28 11:55:11
Temat: Re: kostki lodu> jeszcze mi przyszedl na mysl taki pomysl:
> jakby zamrozic wode w lod - wtedy powietrze oddziela sie od wody, wtedy rozbic
> lod i rozmrozic w szczelnym naczyniu. potem zamrozic od nowa - byc moze dzieki
> temu pozbedziemy sie czesci tych babelek powietrza ktore umleczniaja lod.
> albo chociaz bez rozbijania zamrozic-rozmrozic i jeszcze raz zamrozic.
> Ale to jest tylko pomysl - osobiscie nie probowalem.
> ciekawe jaki bylby efekt.
Przy zalozeni, ze przyczyna jes gaz rozpuszczony w wodzie, sadze, ze
lepsze jest nastepujace rozwiazanie:
1. zagotowac wode i pogotowac ja conieco
2. wrzaca, a w kazdym razie bardzo goraca nalac "pod korek" do
szczelnego naczynia i zakrecic
3. Po ostuczeniu przelac do foremki i szybko zamrozic.
Metoda "chalupnicza", ciekawe na ile skuteczna, bo nie probowalem, ale
rozumowanie jest takie:
rozpuszczalnosc gazow w wodzie maleje wraz z temperatura. podgrzanie ma
zatem na celu usuniacie wiekszosci gazu z wody. Szybkie przelanie i
zakorkowanie w szczelnym naczyni do ostuczenia - po to, zeby wode
schlodzic przed zamrozeniem, ale nie dopuscic, zeby sie "nowy" gaz w
niej rozpuscil.
Any comments?
Pozdr.,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-28 12:08:48
Temat: Re: kostki lodu> Przy zalozeni, ze przyczyna jes gaz rozpuszczony w wodzie, sadze, ze
> lepsze jest nastepujace rozwiazanie:
> 1. zagotowac wode i pogotowac ja conieco
> 2. wrzaca, a w kazdym razie bardzo goraca nalac "pod korek" do
> szczelnego naczynia i zakrecic
> 3. Po ostuczeniu przelac do foremki i szybko zamrozic.
faktycznie lepszy sposob przy zalozeniu ze to przyczyna jest gaz. A tak mi sie
mocno zdaje ze tak jest.
Jakby ktos wyprobowal sposob to niech da znac - bedziem madrzejsi w temacie
przezroczystosci kostek lodu ! :)))
Norek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-28 15:50:28
Temat: Re: kostki lodu
Norek wrote:
>>Przy zalozeni, ze przyczyna jes gaz rozpuszczony w wodzie, sadze, ze
>>lepsze jest nastepujace rozwiazanie:
>>1. zagotowac wode i pogotowac ja conieco
>>2. wrzaca, a w kazdym razie bardzo goraca nalac "pod korek" do
>>szczelnego naczynia i zakrecic
>>3. Po ostuczeniu przelac do foremki i szybko zamrozic.
>
>
> faktycznie lepszy sposob przy zalozeniu ze to przyczyna jest gaz. A tak mi sie
> mocno zdaje ze tak jest.
> Jakby ktos wyprobowal sposob to niech da znac - bedziem madrzejsi w temacie
> przezroczystosci kostek lodu ! :)))
> Norek
>
Dziekuje ;)
Po zastanowieniu doszedlem do jednego wniosku: wody nie nalezy
doprowadzac do wrzenia, tylko do "prawie wrzenia" i wytrzymaniu tak
przez czas jakis.
Powod:
Przy niewielkiej roznicy stosowanych temperatur, moze sie jednak okazac,
ze intensywne bablowanie spowoduje mieszanie na granicy gaz/woda i w
konsekwencji nieplanowane rozposzczanie sie gazu w wodzie (BTW wiem, ze
w bablu jest para H2O i nie o to mi chodzi, tylko o ruchy powierzchi wody).
Pozdr.,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |