Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak suszyć śliwki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak suszyć śliwki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-28 06:37:39

Temat: Jak suszyć śliwki
Od: Piotr Hellmann <p...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Prosze o porady i wskazówki jak i gdzie suszyc te owoce.

z góry dzięki
Piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-08-29 15:05:13

Temat: Re: Jak suszyć śliwki
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Piotr Hellmann" <p...@p...fm> napisał w wiadomości
news:3F4DA333.9090409@poczta.fm...
> Prosze o porady i wskazówki jak i gdzie suszyc te owoce.
>
Mój dziadek suszył śliwki w tzw. wędzarni.
Taka skrzynia z rusztem ustawiona nad dołem w którym utrzymuje się żar z
wonnych gatunków drewna.
Można to spotkać na wsiach, służy głównie do wędzenia swojskich wędlin.

Do dzisiaj z łezką w oku wspominam śliwki z tym dymnym, jałowcowym
aromatem....

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-02 08:46:30

Temat: przetwory
Od: "Agnieszka Brzeska" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie,
sporo osob wyrazilo zainteresowanie moimi przepisami przetworowymi na zime,
pozwole sobie zatem zaczac nowy watek pt "przetwory na zime". Sa one bardzo
latwe i smaczne. Mam nadzieje, ze Wam takze sie spodobaja :)

Agnieszka Brzeska

GRUSZKI W PRZECIERZE ZE ŚLIWEK
Gruszki umyc, obrac, wykroic pestki, przekroic na polowki, wlozyc do wrzacej
wody i b. krotko obgotowac - ulozyc w slojach. Śliwki przekroic na pol,
wyjac pestki, rozgotowac z mala iloscia wody, przetrzec przez sito. Goracym
przecierem napelnic sloje z gruszkami. Pasteryzowac 20'.


PRZECIER Z JABŁEK I WINOGRON

1kg jablek, 30 dag winogron, cukier do smaku.
Jablka upiec (przetrzeć) lub rozgotowac (obrane) z mala iloscia wody.
Winogrona umyc, lekko zgniesc, zagotowac i przetrzeć przez sito (jesli
winogrona są czerwone dodać odrobinę kwasku cytrynowego, wtedy zachowają
ładny kolor). Przeciery zmieszać dosłodzić cukrem do smaku. Pasteryzować
20'. Dobre do szarlotki, nalesników, napojow mlecznych.

PRZECIER Z DYNI I JABLEK-powtorka

1kg jablek, 0,7kg dyni, 10-15dag cukru.
Jablka upiec w piekarniku - przetrzec przez sito natychmiast po wyjeciu z
piekarnika. Dynie obrac oczyscic z pestek, rozgotowac w malej ilosci cukru -
przetrzec. Do przecieru z dyni dodac cukier i gotowac kilka minut. Po tym
czasie dodac przecier z jablek i jeszcze raz zagotowac. Przełożyć do
słoikówi pasteryzować ok 20'.
Ten przecier nadaje sie do szarlotki czy nalesnikow.


DYNIA W PRZECIERZE POMIDOROWYM.-powtorka

dynia, przecier pomidorowy (taki wlasnej roboty - jesli nie wiesz to daj
znac napisze przepis), sol, cukier, mielona papryka.

Dynie obrac, pozbawic pestek, pokroic w nie za duza kostke lub slupki.
Obgotowac ja 2 min. Odcedzic. Przygotowany przecier pomidorowy doprawic do
smaku sola cukrem i papryka mielona. Nalac przecier do polowy wysokosci
sloika, włożyć kawałki dyni uzupełnić przecierem tak aby kawałki dyni były w
całości przykryte. Słoiki 0,5l pasteryzowac 25', większe pół h.










› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[Pizza] Mrożone ciasto na pizze
zamrazanie wywaru
Jak utrwalić cukinię?
Szarlotka Babci Halinki (P)
sambal oelek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »