Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "Agnieszka Brzeska" <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: przetwory
Date: Tue, 2 Sep 2003 10:46:30 +0200
Organization: Pro Futuro
Lines: 54
Message-ID: <bj1l7r$3rq$1@opal.futuro.pl>
References: <3...@p...fm>
NNTP-Posting-Host: 62.233.154.189
X-Trace: opal.futuro.pl 1062492219 3962 62.233.154.189 (2 Sep 2003 08:43:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 2 Sep 2003 08:43:39 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172050
Ukryj nagłówki
Witajcie,
sporo osob wyrazilo zainteresowanie moimi przepisami przetworowymi na zime,
pozwole sobie zatem zaczac nowy watek pt "przetwory na zime". Sa one bardzo
latwe i smaczne. Mam nadzieje, ze Wam takze sie spodobaja :)
Agnieszka Brzeska
GRUSZKI W PRZECIERZE ZE ŚLIWEK
Gruszki umyc, obrac, wykroic pestki, przekroic na polowki, wlozyc do wrzacej
wody i b. krotko obgotowac - ulozyc w slojach. Śliwki przekroic na pol,
wyjac pestki, rozgotowac z mala iloscia wody, przetrzec przez sito. Goracym
przecierem napelnic sloje z gruszkami. Pasteryzowac 20'.
PRZECIER Z JABŁEK I WINOGRON
1kg jablek, 30 dag winogron, cukier do smaku.
Jablka upiec (przetrzeć) lub rozgotowac (obrane) z mala iloscia wody.
Winogrona umyc, lekko zgniesc, zagotowac i przetrzeć przez sito (jesli
winogrona są czerwone dodać odrobinę kwasku cytrynowego, wtedy zachowają
ładny kolor). Przeciery zmieszać dosłodzić cukrem do smaku. Pasteryzować
20'. Dobre do szarlotki, nalesników, napojow mlecznych.
PRZECIER Z DYNI I JABLEK-powtorka
1kg jablek, 0,7kg dyni, 10-15dag cukru.
Jablka upiec w piekarniku - przetrzec przez sito natychmiast po wyjeciu z
piekarnika. Dynie obrac oczyscic z pestek, rozgotowac w malej ilosci cukru -
przetrzec. Do przecieru z dyni dodac cukier i gotowac kilka minut. Po tym
czasie dodac przecier z jablek i jeszcze raz zagotowac. Przełożyć do
słoikówi pasteryzować ok 20'.
Ten przecier nadaje sie do szarlotki czy nalesnikow.
DYNIA W PRZECIERZE POMIDOROWYM.-powtorka
dynia, przecier pomidorowy (taki wlasnej roboty - jesli nie wiesz to daj
znac napisze przepis), sol, cukier, mielona papryka.
Dynie obrac, pozbawic pestek, pokroic w nie za duza kostke lub slupki.
Obgotowac ja 2 min. Odcedzic. Przygotowany przecier pomidorowy doprawic do
smaku sola cukrem i papryka mielona. Nalac przecier do polowy wysokosci
sloika, włożyć kawałki dyni uzupełnić przecierem tak aby kawałki dyni były w
całości przykryte. Słoiki 0,5l pasteryzowac 25', większe pół h.
|