| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-27 14:53:37
Temat: Szarlotka Babci Halinki (P)Poniewaz rozpoczyna sie sezon jablkowy, wstukuje przepis na szarlotke
autorstwa mojej najukochanszej Babci :)
Skladniki:
1 kg jablek (najlepiej antonowki lub papierowki)
cynamon
CIASTO
1 szkladnka cukru
4 szklanki maki
3 zółtka
1 jajko
1 kostka masła / margaryny
śmietana
Z ww składników zagnieść ciasto. Śmietanę dodawać na samym końcu, w
sytuacji gdyby ciasto nie chciało się ładnie zespolić. Podzielić na
dwie części i schłodzić w lodówce ok. 45 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki a następnie
w plasterki. Podgotować 10 minut w garnku, dodając cynamon i cukier
waniliowy.
Jedna czesc ciasta rozwalkowac i ulozyc na blasze. Porobic dziurki
widelcem i wstawic do nagrzanego piekarnika na 10 minut (temp.
piekarnika 180 st). Po uplywie 10 minut polozyc na ciasto mase
jablkowa. Druga czesc ciasta zetrzec na grubych oczkach na tarce i
ulozyc na wierzch. Piec jeszcze 15 - 20 minut w temperaturze 180 st C.
Po upieczeniu ostudzic i posypac cukrem pudrem. Mozna tez podawac z
bita smietana.
Zycze smacznego!!!
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-27 16:03:10
Temat: Re: Szarlotka Babci Halinki (P)
Użytkownik "Blancanieves" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:biigm4$jaq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Poniewaz rozpoczyna sie sezon jablkowy, wstukuje przepis na szarlotke
> autorstwa mojej najukochanszej Babci :)
>
robie szarlotki bardzo podobnie, faktycznie wychodza super! :))
pozdrawiam
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-27 17:36:11
Temat: Re: Szarlotka Babci Halinki (P)
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:biiku7$aqr$1@nemesis.news.tpi.pl...
| robie szarlotki bardzo podobnie, faktycznie wychodza super! :))
Zamiast jabłek kładę na to ciasto czasami śliwki (tylko, że śliwek nie
gotuje, tylko przekrawam na pół, wywalam pestkę, zasypuje cukrem i
cynamonem i układam na podpieczonym cieście - miejscem po pestce do
gory, bo wtedy nie robi sie zakalec). Tez wychodzi bardzo smaczne!
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |