Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pyszny zawsze-sie-udajacy serniczek

Grupy

Szukaj w grupach

 

pyszny zawsze-sie-udajacy serniczek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 43


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2008-09-03 17:47:05

Temat: Re: kotlety z winogronami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 03 Sep 2008 11:11:33 +0200, medea napisał(a):

> Ikselka pisze:
>
>> Kalendarzowe może i tak, mieszczuchy nie czują jesieni... a jest taka
>> piękna. Lato? - zwiędłość bujności przykurzonej trawy w mieście nazywasz
>> latem?
>
> Moja trawa właśnie odżyła, bo dostała sporą dawkę deszczu, w wakacje
> lekko ją zaniedbaliśmy przez wyjazdy. Pisząc o lecie, miałam na myśli
> głównie piękną aurę - we Wrocławiu iście letnie temperatury.
> Ja też zawsze mocno przeżywam koniec lata, mam wtedy nastrój
> nostalgiczny, od dzieciństwa tak mam.

A ja cóż, dopiero odkąd przestałam być nauczycielką.
Odbieram teraz jesień wszystkimi zmysłami - własnie wróciłam, najadłszy się
sliwek prosto z drzewa, węgierki - mniam, prawdziwe i jedyne
śliwki-śliwki... Tak, lato odchodzi... co wcale nie przeszkodzi mi jutro (o
ile pogoda znów pozwoli, jak dziś) poleżeć godzinkę na leżaku w słońcu,
taka jest polska jesień :-)


--

"Ludzki mózg jest zbyt skomplikowany, aby dał się poznać
samemu sobie... A gdyby taki nie był, byłby po prostu zbyt głupi, aby
siebie poznać."
S. Lem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2008-09-03 17:52:56

Temat: Re: kotlety z winogronami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 3 Sep 2008 19:45:19 +0200, Alek napisał(a):

> Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał
>>>>
>>>> Pisanie dobrych przepisow to sztuka. Wrzucajac swoje przepisy na
>>>> grupe, zapraszasz krytyke, wiec przeczytaj je pare razy zanim
>>>> podasz, zastanawiajac sie, co nie jest jasne dla kogos, kto nigdy
>>>> tego przepisu nie robil.
>
> Lubisz się czepiać? No to jedziem!
>
>> Kotlety z winogronami
>>
>> 4 platy z kurzej lub indyczej piersi lub kotlety schabowe bez kosci
>
> Jakie duże te płaty? Jesli dam 50 g albo 250 g to tez tak samo
> wyjdzie?
>
>> 1 lyzka musztardy
>> 1 lyzka pieprzu
>> 1 lyzka miodu
>
> Nie podawaj ilosci w łyżkach, bo łyżki moga miec bardzo rozne
> wielkosci
>
>> 1 lyzeczka soli
>
> Jak wyżej, łyżeczka do herbaty, do kawy czy jeszcze inna?
>
>> 2 lyzki miekkiego masla
>
> Jak bardzo miękkiego? Zastanów sie, co nie jest jasne dla kogos, kto
> nigdy tego przepisu nie robil. Przeciez można podać twardość w skali
> Mohsa, Shore'a lub innej.
>
>> winogrona
>
> Jakie? Ile?
>
>> jajko do panierowania
>> maka do panierowania
>
> Jaka mąka? Jest tyle różnych!
>
>> olej i maslo do smazenia
>
> W jakich ilościach i proporcjach?
>
>> Platy miesa rozbic jak nacieniej.
>
> 0,5 mm będzie dobrze?
>
>> Wymieszac maslo, musztarde, pieprz, miod i sol. Posmarowac tym kazdy
>> plat miesa z jednej strony. Ulozyc kilka winogron na posmarowanej
>> stronie w poprzek plata i zwinac jak rolade.
>
> Zwijać smarowanym so środka czy na zewnątrz?
>
>> Umoczyc w jajku i mace,
>
> Zataiłaś istotny szczegół: jajko trzeba wybić ze skorupki i rozmącić.
>
>> smazyc w mieszance oleju i masla az zlote naookolo.
>
> Zapamiętaj radę pewnej Magdy: pisanie dobrych przepisow to sztuka.

Doskonała riposta dla "wszechmądrej kucharki" :-DDD
--

"Ludzki mózg jest zbyt skomplikowany, aby dał się poznać
samemu sobie... A gdyby taki nie był, byłby po prostu zbyt głupi, aby
siebie poznać."
S. Lem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2008-09-03 18:34:01

Temat: Re: kotlety z winogronami
Od: "Andy" <d...@d...de> szukaj wiadomości tego autora


"Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl>

A ja ci dam jedna rade: stan przed sciana, potem sie cofnij jak daleko dasz
rade, pochyl glowke, rozped i dup ! Moze ci sie w tej pustej czaszcze te
dwie szare komorki spotkaja i zmadrzejesz !

Bo jesli nie widzisz roznicy w przepisie (zreszta bardzo pysznym) DOBREGO, a
przepisem Pani Magdy, to leczyc sie mozesz tylko na nogi. Na glowe za pozno.

Andy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2008-09-03 20:23:24

Temat: Re: kotlety z winogronami
Od: Marek <b...@a...w.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć Alek
Wed, 3 Sep 2008 19:45:19 +0200 w <news:g9mifi$5r5$1@news.onet.pl>
napisałeś:

> Lubisz się czepiać? No to jedziem!

litosci...
zebys to chociaz okrasił jakims smakowitym przepisem, to byloby do
strawienia. a tak... ble.
w dodatku zaraz lamerstwo cytuje ten post W CAŁOSCI, żeby dopisać jedno,
niezbyt intelektualnie rozbudowane zdanie.

btw. zrobiłem w parmezanie wg Message-ID:
<3...@7...goo
glegroups.com>,
http://www.gotujmy.pl/chrupiaca-piers-kurczaka,przep
isy,28692.html
(poza studzeniem, zawijaniem i przebijaniem wykałaczką... ) i było
całkiem, całkiem... aczkolwiek trzeba ostroznie z temepratura smażenia.
--
Pozdrawiam,
Marek
Program jest to proces przetwarzający dane wejściowe na komunikaty o
błędach

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2008-09-04 06:59:30

Temat: Re: kotlety z winogronami
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:g9mifi$5r5$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał
> >>>
> >>> Pisanie dobrych przepisow to sztuka. Wrzucajac swoje przepisy na
> >>> grupe, zapraszasz krytyke, wiec przeczytaj je pare razy zanim
> >>> podasz, zastanawiajac sie, co nie jest jasne dla kogos, kto nigdy
> >>> tego przepisu nie robil.
>
> Lubisz się czepiać? No to jedziem!

No to jedźcie. Ale chyba pojechaliście sami, towarzyszu.

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2008-09-04 08:53:44

Temat: Re: kotlety z winogronami
Od: Beata Mateuszczyk <b...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Alek wrote:


>
> Lubisz się czepiać? No to jedziem!

>>
>> 4 platy z kurzej lub indyczej piersi lub kotlety schabowe bez kosci
>
>
> Jakie duże te płaty? Jesli dam 50 g albo 250 g to tez tak samo wyjdzie?
>
>> 1 lyzka musztardy
>
> Nie podawaj ilosci w łyżkach, bo łyżki moga miec bardzo rozne
> wielkosci
>
>> 1 lyzeczka soli

Hm.. Zawsze mi się wydawało, ze przepisy na ciasta powinny być o wiele
bardziej precyzyjne niż niż np. na potrawy mięsne. Dziesięć deko mąki
więcej i może wyjść zakalec. A dziesięć deko mięsa więcej w gulaszu
specjalnie smaku potrawy nie zmieni. Ale może ja się nie znam.
A po za tym, dobrze wiesz, ze piersi z kurczaka kupuje się na sztuki a
nie przykrojone do wybranej wagi. Zwyczajnie się czepiasz. Rady Magdy
nie były złośliwe, po prostu przydatne.


> Jak wyżej, łyżeczka do herbaty, do kawy czy jeszcze inna?

Używasz innych łyżeczek do kawy, a innych do herbaty? Tak z babskiej
ciekawości pytam.

Pozdrawiam
Bea

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2008-09-04 11:54:34

Temat: Re: kotlety z winogronami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 04 Sep 2008 10:53:44 +0200, Beata Mateuszczyk napisał(a):

> Używasz innych łyżeczek do kawy, a innych do herbaty? Tak z babskiej
> ciekawości pytam.

Ależ oczywiście, nie wiesz, że są inne??? Podobnie, jak naczynia - inne
filiżanki (objętość i kształt) są do herbaty, a inne do kawy, ale cóż,
Tobie pewno wszystko jedno - podajesz w szklance i to, i to, więc i
łyżeczki znormalizowane - taka nieszczęsna socjalistyczna nowomoda.


--

"Ludzki mózg jest zbyt skomplikowany, aby dał się poznać
samemu sobie... A gdyby taki nie był, byłby po prostu zbyt głupi, aby
siebie poznać."
S. Lem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2008-09-04 11:57:18

Temat: Re: kotlety z winogronami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 4 Sep 2008 13:54:34 +0200, Ikselka napisał(a):

> Dnia Thu, 04 Sep 2008 10:53:44 +0200, Beata Mateuszczyk napisał(a):
>
>> Używasz innych łyżeczek do kawy, a innych do herbaty? Tak z babskiej
>> ciekawości pytam.
>
> Ależ oczywiście, nie wiesz, że są inne??? Podobnie, jak naczynia - inne
> filiżanki (objętość i kształt) są do herbaty, a inne do kawy, ale cóż,
> Tobie pewno wszystko jedno - podajesz w szklance i to, i to, więc i
> łyżeczki znormalizowane - taka nieszczęsna socjalistyczna nowomoda.

Postsocjalistyczna - na szczęście. Może wszystko wróci do starego porządku
sprzed urawniłowki - jak widać ci, co go znają, powinni go propagować także
w kwestii sposobu podawania kawy i herbaty, nawet jesli tym samym
sprzeciwiają sie trendom nieoświeconych.
--

"Ludzki mózg jest zbyt skomplikowany, aby dał się poznać
samemu sobie... A gdyby taki nie był, byłby po prostu zbyt głupi, aby
siebie poznać."
S. Lem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2008-09-04 13:27:11

Temat: Re: kotlety z winogronami
Od: "Aicha" <b...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" napisał:

>> Tobie pewno wszystko jedno - podajesz w szklance i to, i to, więc i
>> łyżeczki znormalizowane - taka nieszczęsna socjalistyczna nowomoda.

Jeśli równie wnikliwie analizujesz dusze ludzkie, co zwyczaje kuchenne
na podstawie braku jakichkolwiek przesłanek, to nie chciałabym być
obiektem Twojej dogłębnej pomocy wnikająco-wynikającej :]

> Postsocjalistyczna - na szczęście. Może wszystko wróci do starego
> porządku sprzed urawniłowki

Hm... ciekawe, bo moje radzieckie sztućce mają i kawowe i herbaciane
łyżeczki. Natomiast kapitalistyczne już nie bałdzo i trzeba sobie
dopupić osobno. A może powinnam potraktować szwedzkie wzornictwo jak
socjalistyczne? ;)

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2008-09-04 13:29:10

Temat: Re: kotlety z winogronami [autopac]
Od: "Aicha" <b...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Aicha"

> dopupić osobno.

Dokupić ofkoz.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

przepis na kabaczka nadziewanego mięsem
LINK
Re: Zakup ekspresu do kawy - Saeco
mówcie do mnie
SOSY !!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »