« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-23 18:36:03
Temat: kotlety ze schabuWitojcie,
Mam już dosyć kotletów schabowych w tradycyjnej formie, więc może
podzielicie się sztuczkami jak je urozmaicić?
PS1. Jak zrobić do kotletów schabowych panierkę z grzankami (czy grzanki
wstępnie obsmażyć, co robić po kolei żeby się wszystko razem trzymało) ?
PS2. Kiedyś, gdzieś jadłem takie kotlety ala de volaille tyle że nadziewane
serem, jakimś boczkiem i musztardą i chyba to wszystko. Wiecie jak to się
nazywa?
Dzięki za każdą podpowiedź.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-23 18:47:36
Temat: Re: kotlety ze schabuOkrasa robil kiedys takie schaboszczany z rozmarynem i octem balsamico
przepis jest na http://www.tvp.pl/kuchnia/
pozdro
--
zmora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-23 19:04:55
Temat: Re: kotlety ze schabuPolecam - rewelacja!!!Schabowe poukladane w naczyniu żaroodpornym,na to
troche cebuli i pieczarek, nastepnie zalewamy to zupą cebulową z paczki
wymieszaną ze słodką śmietaną ,wystaracz ok.250.(zupa ma byc
niegotowana,chodzi o proszek ktory mieszamy ze śmietaną.) To wkładamy do
piekarnika.Pozdrowienia,Nika.
"kkk" <shad0wek@poczta_BEZ_SPAMU_.onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:burpd1$5sh$1@news.onet.pl...
> Witojcie,
> Mam już dosyć kotletów schabowych w tradycyjnej formie, więc może
> podzielicie się sztuczkami jak je urozmaicić?
>
> PS1. Jak zrobić do kotletów schabowych panierkę z grzankami (czy grzanki
> wstępnie obsmażyć, co robić po kolei żeby się wszystko razem trzymało) ?
> PS2. Kiedyś, gdzieś jadłem takie kotlety ala de volaille tyle że
nadziewane
> serem, jakimś boczkiem i musztardą i chyba to wszystko. Wiecie jak to się
> nazywa?
>
> Dzięki za każdą podpowiedź.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-23 20:13:49
Temat: Re: kotlety ze schabu
> Witojcie,
Witoj...
> Mam już dosyć kotletów schabowych w tradycyjnej formie, więc może
> podzielicie się sztuczkami jak je urozmaicić?
Kotlet ze schabu rozbijasz troszkę i robisz nożem 2 nacięcia, przez które
przewlekasz plaster surowego boczku. posolić, popierzyć, ziółka jakie kto
lubi, usmażyć i zjeść. Pycha!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-23 20:39:42
Temat: Re: kotlety ze schabu
Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:burv9t$2fud$1@news2.ipartners.pl...
>
>
robisz nożem 2 nacięcia, przez które przewlekasz plaster
Przepraszam robisz takie "s" z tego boczku czy też chowasz go w plastrze
schabu wdłuż?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-23 21:56:44
Temat: Re: kotlety ze schabu
> Przepraszam robisz takie "s" z tego boczku czy też chowasz go w plastrze
> schabu wdłuż?
Chętnie bym odpowiedziała, ale nie rozumiem. Nie, nie chowam go. Ale nie
powiedziałabym, że wychodzi "S". Może coś rozjaśni fakt, że zapomniałam o
cebulce. Gruby jej plaster wkładamy w kieszonkę, która powstaje pomiędzy
boczkiem a schabem.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-24 07:31:18
Temat: Re: kotlety ze schabu
Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bus5aq$2j6i$1@news2.ipartners.pl...
wkładamy w kieszonkę, która powstaje pomiędzy
> boczkiem a schabem.
>
dzięki chyba kumam, z opisu wynika, że powinien być smaczny, zwłaszcza
boczuś samo zdrowie
sorry mam nowy czytnik, pozdrawiam Włodek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-24 18:46:33
Temat: Re: kotlety ze schabuIn article <burpd1$5sh$1@news.onet.pl>,
"kkk" <shad0wek@poczta_BEZ_SPAMU_.onet.pl> wrote:
> Witojcie,
> Mam już dosyć kotletów schabowych w tradycyjnej formie, więc może
> podzielicie się sztuczkami jak je urozmaicić?
Wg mnie,jednym z najlepszych sposobów podania kotletów schabowych, to
węgierskie kotlety z leczo.
Kotlety ubijamy, solimy, obtaczamy w mące i szybko obsmażamy na ostrym
ogniu na smalcu domowym. Odładamy do sporego rondla. W pozostałym
tłuszczu (ewentualnie dodawszy pokrajanej w kosteczkę słoniny albo
wędzonego boczku) podsmażamy drobno pokrajaną cebulę, zdejmujemy z
ognia, posypujemy sporą garścią słodkiej mielonej papryki mieszając i
uważając, by się nie przypaliła. <spam> w Polsce wg mnie najlepszą z
łatwych do nabycia jest papryka f-my Kotanyi </spam>. Można dodać,
jeżeli ktoś lubi zmiażdżony ząbek czosnku, rozprowadzić małą ilością
wody, zagotować i polać kotlety. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu.
W odpowiednim rondlu rumienimy na smalcu pokrajaną w plasterki cebulę.
Zdejmujemy z ognia i doprawiamy papryką w proszku, j.w. Dolewamy troszkę
wody i dodajemy pokrajaną w kostkę świeżą zieloną paprykę. Dusimy czas
jakiś pod przykryciem, dodajemy pokrajane w kostkę świeże pomidory (o
tej porze roku raczej mrożone lub z puszki, w żadnym razie nie
koncentrat), solimy, dusimy aż będzie dobre. Dodajemy leczo do rondla z
kotletami, tak, aby było ono po jednej stronie rondla, kotlety po
drugiej. Dusimy jeszcze trochę.
Podajemy z podsmażanymi na smalcu kartoflami.
Wbrew pozorom danie to należy zjeść szybko, traci bardzo przy
odgrzewaniu.
Inny świetny sposób, to francuskie kotlety "po rzeźnicku" (a la
charcutiere)
Przygotowujemy sos charcutiere w następujący sposób:
3 łyżki drobno posiekanej cebuli podsmażamy tylko do miękkości w 1 łyżce
smalcu. Posypujemy 1 łyżką tartej bułki i podsmażamy , aż się lekko
zarumieni. Dolewamy pół szklanki białego, wytrawnego wina i 1 szklankę
bulionu, gotujemy kilka minut. Dodajemy 3 łyżki drobno posiekanych
marynowanych ogórków i 1 łyżkę musztardy np. typu Dijon.
Kotlety lekko tłuczemy, obtaczamy w tartej bułce, obsmażamy w smalcu.
Dusimy w sosie, aż będą dobre.
Podajemy z kartoflami puree.
A teraz mam pytanie (bez podpuszczania). Jak sądzicie, kiedy i skąd
wzięła się w Polsce popularność panierowanych kotletów schabowych?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-24 19:33:16
Temat: Re: kotlety ze schabuOn Sat, 2004-01-24 at 19:46, Wladyslaw Los wrote:
> A teraz mam pytanie (bez podpuszczania). Jak sÄ
dzicie, kiedy i skÄ
d
> wziÄĹa siÄ w Polsce popularnoĹÄ panierowanych kotletĂłw schabowych?
Podejrzewam, ze za komuny - w barach mlecznych zawsze lepiej i taniej
podac kotlet skladajacy sie w wiekszosci z panierki, mniejszosci miesa
;) A poniewaz, jak wiadomo, cudzesy lepsze, niz robione wlasnorecznie
(patrz pizza z pizzy hut i skrzydelka KFC - tylko przepis nie top
secret), to zasmakowalo spoleczenstwu i tak juz zostalo ;)
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-24 22:13:09
Temat: Re: kotlety ze schabuIn article <1074970940.25954.3.camel@cosmos>,
m...@p...onet.pl (Kot) wrote:
> On Sat, 2004-01-24 at 19:46, Wladyslaw Los wrote:
>
> > A teraz mam pytanie (bez podpuszczania). Jak sÄ?dzicie, kiedy i skÄ?d
> > wziÄ?Ĺ?a siÄ? w Polsce popularnoĹ?Ä? panierowanych kotlet?łw schabowych?
>
> Podejrzewam, ze za komuny - w barach mlecznych zawsze lepiej i taniej
> podac kotlet skladajacy sie w wiekszosci z panierki, mniejszosci miesa
> ;) A poniewaz, jak wiadomo, cudzesy lepsze, niz robione wlasnorecznie
> (patrz pizza z pizzy hut i skrzydelka KFC - tylko przepis nie top
> secret), to zasmakowalo spoleczenstwu i tak juz zostalo ;)
Wisze, jednak dobry kotlet schabowy nie jest zły. Jednak f<aktycznie od
niedawna stał się tak popularny, że wręcz zaczął uchodzić za nasze
narodowe danie. Naprawdę interesuje mnie skąd to, a nie wiem.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |