« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-26 11:56:56
Temat: krewetki z avokadoSzukam, szukam i nic:-(Mam juz wszystkie zapisane krewetkowe pzrepisy
Magdaleny, pare innych.Niestety przepisu na krewetki z avokado nie
znalazłam.Nie robiłam nigdy krewetek, moze dlatego, ze kojarza mi sie z
ryba której nie lubie;-(i boje sie schrzanic.Prosze jakas dobra dusze o
podpowiedz.A, mam krewetki mrozone, z tego co sie doczytałam na
grupie,wyglada, ze juz ugotowane, bo sa jasnorózowe.
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-26 14:33:43
Temat: Re: krewetki z avokadoIn news:e05vi6$g2b$1@news.onet.pl,
Gosia Plitmik wrote:
> Szukam, szukam i nic:-(Mam juz wszystkie zapisane krewetkowe pzrepisy
> Magdaleny, pare innych.Niestety przepisu na krewetki z avokado nie
> znalazłam.Nie robiłam nigdy krewetek, moze dlatego, ze kojarza mi sie
> z ryba której nie lubie;-(i boje sie schrzanic.Prosze jakas dobra
> dusze o podpowiedz.A, mam krewetki mrozone, z tego co sie doczytałam
> na grupie,wyglada, ze juz ugotowane, bo sa jasnorózowe.
Sałatka z awokado, krewetek i pomidorów
Składniki:
1 duże awokado
1/2 cytryny
2 średnie pomidory
175 g obranych, ugotowanych krewetek
Sos:
1/2 limonki
mały pęczek liści kolendry
125 g jogurtu
1 łyżeczka drobnego cukru
sól, pieprz
1. Umyj limonkę, skórkę zetrzyj do miseczki, zostawiając trochę do
ozdobienia, sok wyciśnij do miseczki. Umyj i osusz kolendrę. Zostaw kilka
gałązek do ozdobienia, resztę drobno posiekaj (powinna wyjść łyżka
stołowa). Dodaj posiekaną kolendrę do soku z limonki, potem wmieszaj
jogurt, cukier, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj (ubij widelcem).
2. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz, pokrój miąższ na
plasterki i ułóż na talerzach. Wyciśnij na nie sok z cytryny, żeby nie
czerniały.
3. Pokrój pomidory na plasterki i ułóż je razem z krewetkami na talerzach
z awokado. Polej sosem, ozdób skórką z limonki i listkami kolendry.
Przepis pochodzi z książki "30 Minute Cookbook" wydawnictwa Reader's
Digest.
Uwaga, sos wychodzi bardzo kwaśny, ale z sałatką świetnie się komponuje.
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-26 14:41:41
Temat: Re: krewetki z avokadoHanna Burdon napisał(a):
> Przepis pochodzi z książki "30 Minute Cookbook" wydawnictwa Reader's
> Digest.
> Uwaga, sos wychodzi bardzo kwaśny, ale z sałatką świetnie się komponuje.
Dziekuje bardzo, a jak myslisz czosnek dałoby sie tam przemycic?
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-26 17:05:06
Temat: Re: krewetki z avokadoIn news:e06972$h11$1@news.onet.pl,
Gosia Plitmik wrote:
> Dziekuje bardzo, a jak myslisz czosnek dałoby sie tam przemycic?
Mnie osobiście raczej by nie odpowiadał w tej kombinacji, choć generalnie
czosnek bardzo lubię. A już na pewno nie w połączeniu z kolendrą, za dużo
intensywnych smaków/zapachów (że też po polsku nie ma jednego słowa na
"flavour"). Raczej odradzam.
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-26 22:04:39
Temat: Re: krewetki z avokado
"Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> skrev i en meddelelse
news:e068fn$lkc$1@inews.gazeta.pl...
> Sałatka z awokado, krewetek i pomidorów
A ja nauczylam sie duzo prosciej:
awokado przecinam na pol, wyciagam pestke , lekko skrapiam cytryna (zeby nie
ciemnialo). w dziure po pestce nakladam krewetek (do tego wole te z zalewy,
mrozone do smazenia uzywam przewaznie), tak zeby uformowaly ladny kopczyk.
Do tego daje limonke (cwiartke na polowke awokado). Jak nii mam limonki to
cytryna tez ujdzie ale limonkaladniej sie komponuje.
serwuje na malym talerzu jako przystawke. Zwykle uzywam jedna polowke na
osobe, zwlaszcza jezeli glowne danei jest pokazne. Acha, koniecznie postaw
na stole sol i pieprz, kazdy to sobie doprawia do woli :)
W tym wypadku zasada Keep it simple dziala super :)
Pozdr
iska
ps. w tym daniu najwiecej zalezy od awokado, musi byc naprawde dojrzale i
miekkie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-26 22:30:18
Temat: Re: krewetki z avokadoUżytkownik "iska" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:e072og$o77$1@news.interia.pl...
> A ja nauczylam sie duzo prosciej:
Może prościej, ale czy poręcznie, zwłaszcza dla konsumującego? Wątpię,
bynajmniej ja nie byłabym szczęśliwa będąc zmuszona ganiać krewetki po
śliskim avokado.... Wybieram sałatkę;-)
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-27 09:40:50
Temat: Re: krewetki z avokadoUżytkownik "Akulka" napisał:
> nie byłabym szczęśliwa będąc zmuszona ganiać krewetki po
> śliskim avokado.... Wybieram sałatkę;-)
Mnie by się nie chciało ganiać śliskiego awokado po desce. Się bierze
łyżeczkę i się wyjada miąższ razem z krewetkami. Pycha!
Pozdrawiam - Aicha
--
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
"zajmij się lepiej tymi porno opowiadankami na swojej stronie"
(C) koniczyna4listki at psst
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-27 10:23:04
Temat: Re: krewetki z avokado
"Aicha" <b...@m...pl> skrev i en meddelelse
news:e08bvh$9o3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> nie byłabym szczęśliwa będąc zmuszona ganiać krewetki po
>> śliskim avokado.... Wybieram sałatkę;-)
>
> Mnie by się nie chciało ganiać śliskiego awokado po desce. Się bierze
> łyżeczkę i się wyjada miąższ razem z krewetkami. Pycha!
Nauczona przez tesciowa daje lyzeczke i widelczyk (ten maly deserowy)
lyzeczka awokado, widelczykiem krewetki :))
Pycha ! :)
iska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-27 13:46:16
Temat: Re: krewetki z avokadoHanna Burdon napisał(a):
> In news:e06972$h11$1@news.onet.pl,
> Gosia Plitmik wrote:
>> Dziekuje bardzo, a jak myslisz czosnek dałoby sie tam przemycic?
>
> Mnie osobiście raczej by nie odpowiadał w tej kombinacji, choć
> generalnie czosnek bardzo lubię. A już na pewno nie w połączeniu z
> kolendrą, za dużo intensywnych smaków/zapachów (że też po polsku nie ma
> jednego słowa na "flavour"). Raczej odradzam.
To, że nie ma świadczy raczej dobrze o polskiej [vide francuskiej] kuchni.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-28 14:11:00
Temat: Re: krewetki z avokadoGosia Plitmik napisał(a):
> Szukam, szukam i nic:-(Mam juz wszystkie zapisane krewetkowe pzrepisy
> Magdaleny, pare innych.Niestety przepisu na krewetki z avokado nie
> znalazłam.Nie robiłam nigdy krewetek, moze dlatego, ze kojarza mi sie z
> ryba której nie lubie;-(i boje sie schrzanic.Prosze jakas dobra dusze o
> podpowiedz.A, mam krewetki mrozone, z tego co sie doczytałam na
> grupie,wyglada, ze juz ugotowane, bo sa jasnorózowe.
Awokado nadziewane
składniki:
2 awokado
2 banany
5 dag krewetek
filet drobiowy
cytryna
olej
majonez
sól, pieprz biały
Awokado przekroic wzdluz i wyjac pestke. Lyzeczka do lodow (albo zwykla
lyzeczka wycinac z miazszu kulki nie uszkadzajac skorki. Kulki skropic
sokiem z cytryny.
Filet drobiowy pokroic w kostke i oproszyc sola i pieprzem. Krewetki
ugotowac ok. 3 min i odcedzic. Pokrojone mieso podsmazyc a kiedy sie
zrumieni wystudzic.
Banany pokroic w plastry. Mieso, krewetki, banany i awokado wlozyc do
miski dodac majonez (wg. uznania) i ostroznie wymieszac. Napelnic skorki
awokado, ozdobic natka pietruszki i salata.
Zamiast majonezu mozna doprawic sosem z cytryny, oliwy, czosnku, soli i
pieprzu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |