« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-25 21:56:12
Temat: Ziemniaki opiekaneWitam wszystkich,
zastanawiam się, jak zrobić ziemniaki opiekane - takie, jak teraz często są
podawane w restauracjach typu "chłopskie jadło" - czyli z zezłoconą,
chrupiącą skórką. Próbowałem po prostu piec ziemniaki w naczyniu
żaroodpornym, ale wychodzą bez tej skórki. Znalazłem przepis, według którego
należy ugotować ziemniaki, a następnie smażyć je w głębokim tłuszczu. Czy
rzeczywiście bez głębokiego tłuszczu ani rusz? I czy wtedy tak przygotowane
ziemniaki mają prawo nazywać się opiekanymi?
pozdrawiam,
Szymon
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-25 22:05:25
Temat: Re: Ziemniaki opiekane
Użytkownik " Szymon" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e04e9s$91t$1@inews.gazeta.pl...
> rzeczywiście bez głębokiego tłuszczu ani rusz? I czy wtedy tak
przygotowane
> ziemniaki mają prawo nazywać się opiekanymi?
Brytyjczycy (przynajmniej niektórzy) przygotowuja pieczone ziemniaki w
kawałkach najpierw je krótko gotujac (obrane i pokrojone) potem opiekając w
piekarniku najczęsciej na funkcji grilla. Chyba blaszkę w piekarniku smaruje
sie oliwą i ziemniaki tez lekko nia polewa.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-25 22:05:27
Temat: Re: Ziemniaki opiekaneposzukaj "ziemnaki po amerykańsku"
Użytkownik " Szymon" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e04e9s$91t$1@inews.gazeta.pl...
> Witam wszystkich,
>
> zastanawiam się, jak zrobić ziemniaki opiekane - takie, jak teraz często
są
> podawane w restauracjach typu "chłopskie jadło" - czyli z zezłoconą,
> chrupiącą skórką. Próbowałem po prostu piec ziemniaki w naczyniu
> żaroodpornym, ale wychodzą bez tej skórki. Znalazłem przepis, według
którego
> należy ugotować ziemniaki, a następnie smażyć je w głębokim tłuszczu. Czy
> rzeczywiście bez głębokiego tłuszczu ani rusz? I czy wtedy tak
przygotowane
> ziemniaki mają prawo nazywać się opiekanymi?
>
> pozdrawiam,
>
> Szymon
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-25 22:19:44
Temat: Re: Ziemniaki opiekaneUżytkownik Szymon napisał:
> zastanawiam się, jak zrobić ziemniaki opiekane -
ja troche z innej beczki , ale tez z ziemniaczkami ;)
kup najlepiej mlode ziemniaki (takie nie poprzerastane, z ladna skora)
wyczyscic pod woda i wrzucic w "mundurkach" do wody :)
gotowac , a spozyc najlepiej z maselkiem i sola ;)
z tych gotowanych w skorce mozna zrobic ziemniaczki odgrzewane , np.
rozgniesc lub pokroic w plastry i na maslo lub smalec ;)
pozdrawiam
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-25 22:20:30
Temat: Re: Ziemniaki opiekaneUżytkownik KSZYCHOOO napisał:
> z tych gotowanych w skorce mozna zrobic ziemniaczki odgrzewane , np.
> rozgniesc lub pokroic w plastry i na maslo lub smalec ;)
zapomnialem dodac:
najlepiej wszamac z kefilem lub maslanka ;)
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-25 22:22:26
Temat: Re: Ziemniaki opiekane
Użytkownik "KSZYCHOOO" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:e04fk6$e8a$1@inews.gazeta.pl...
> wyczyscic pod woda i wrzucic w "mundurkach" do wody :)
Od jakiegos czasu gotuje ziemniaki na parze, takze te w skórkach. Ziemniaki
z wody się chowają, a czas gotowania ten sam, lub nawet krótszy.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-25 22:41:39
Temat: Re: Ziemniaki opiekaneIn news:e04e9s$91t$1@inews.gazeta.pl,
Szymon wrote:
> zastanawiam się, jak zrobić ziemniaki opiekane - takie, jak teraz
> często są podawane w restauracjach typu "chłopskie jadło" - czyli z
> zezłoconą, chrupiącą skórką. Próbowałem po prostu piec ziemniaki w
> naczyniu żaroodpornym, ale wychodzą bez tej skórki. Znalazłem
> przepis, według którego należy ugotować ziemniaki, a następnie smażyć
> je w głębokim tłuszczu. Czy rzeczywiście bez głębokiego tłuszczu ani
> rusz?
Rusz. Proszę:
http://groups.google.co.uk/group/pl.rec.kuchnia/msg/
71603baff99e43f9
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-26 07:08:01
Temat: Re: Ziemniaki opiekane
Użytkownik "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> Rusz. Proszę:
>
> http://groups.google.co.uk/group/pl.rec.kuchnia/msg/
71603baff99e43f9
Właśnie miałam powiedzieć, że Twój patent - ten z wstępnym ugotowaniem -
jest najlepszy :-)
Sprawdziłam osobiście, czasem zmieniam - dodaję trochę ziół do tej oliwy.
Gotowej mieszanki do ziemniaków, albo rozmarynu na pryzkład, w zależności od
tego, do czego te ziemniaki będą.
Pozdrawiam
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-26 11:33:12
Temat: Re: Ziemniaki opiekaneziemniaki opiekane ze zlocista skorka najlepiej zrobic na patelni -
niekoniecznie na glebokim tluszczu
wystarczy ze ziemniaki podgotujesz w garnku (tak na pol miekko - czyli wyjac
gdy jeszcze nie sa calkiem gotowe) potem wrzucisz wszystkie na patelnie -
wczesniej podlewajac odrobine olejem, nastepnie najlepiej posypac przyprawa
do ziemniakow PRYMAT albo inna podobna (jest tego mnostwo na rynku),
przykryc pokrywka (strasznie pryskaja!!) i sprawdzac co kilkanascie minut
jak sie skorka przypieka - obracac je ze wszystkich stron, po 20 min sa
doskonale do podania!! i wcale nie ociekaja tluszczem
pozdrowienia!!
Marcin
Użytkownik " Szymon" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e04e9s$91t$1@inews.gazeta.pl...
> Witam wszystkich,
>
> zastanawiam się, jak zrobić ziemniaki opiekane - takie, jak teraz często
są
> podawane w restauracjach typu "chłopskie jadło" - czyli z zezłoconą,
> chrupiącą skórką. Próbowałem po prostu piec ziemniaki w naczyniu
> żaroodpornym, ale wychodzą bez tej skórki. Znalazłem przepis, według
którego
> należy ugotować ziemniaki, a następnie smażyć je w głębokim tłuszczu. Czy
> rzeczywiście bez głębokiego tłuszczu ani rusz? I czy wtedy tak
przygotowane
> ziemniaki mają prawo nazywać się opiekanymi?
>
> pozdrawiam,
>
> Szymon
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-27 08:53:37
Temat: Re: Ziemniaki opiekane Szymon napisał(a):
. Znalazłem przepis, według którego
> należy ugotować ziemniaki, a następnie smażyć je w głębokim tłuszczu. Czy
> rzeczywiście bez głębokiego tłuszczu ani rusz? I czy wtedy tak przygotowane
> ziemniaki mają prawo nazywać się opiekanymi?
Obrać ziemniaki, pokroić na kawałki, oblać je oliwą lub olejem i
dokładnie "opaćkać". Przyprawić - ja daję sól i czerwoną poprykę.
Wrzucić do gorącego piekarnika, najlepiej na ruszt, a pod nim do
jakiegoś naczynia wlać wodę. Piec aż będą miękkie.
aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |