Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Poseidon" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ziemniaki opiekane
Date: Sun, 26 Mar 2006 13:33:12 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 37
Message-ID: <e05u5t$b49$1@news.onet.pl>
References: <e04e9s$91t$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: ip196-c3.gl.digi.pl
X-Trace: news.onet.pl 1143372797 11401 213.227.74.196 (26 Mar 2006 11:33:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Mar 2006 11:33:17 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Sender: jdmSkkcnk0vDqq4C5r1pmyGPQ6KKA2IYCeyPFDrdJW4=
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-Antivirus: avast! (VPS 0612-4, 2006-03-25), Outbound message
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264045
Ukryj nagłówki
ziemniaki opiekane ze zlocista skorka najlepiej zrobic na patelni -
niekoniecznie na glebokim tluszczu
wystarczy ze ziemniaki podgotujesz w garnku (tak na pol miekko - czyli wyjac
gdy jeszcze nie sa calkiem gotowe) potem wrzucisz wszystkie na patelnie -
wczesniej podlewajac odrobine olejem, nastepnie najlepiej posypac przyprawa
do ziemniakow PRYMAT albo inna podobna (jest tego mnostwo na rynku),
przykryc pokrywka (strasznie pryskaja!!) i sprawdzac co kilkanascie minut
jak sie skorka przypieka - obracac je ze wszystkich stron, po 20 min sa
doskonale do podania!! i wcale nie ociekaja tluszczem
pozdrowienia!!
Marcin
Użytkownik " Szymon" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e04e9s$91t$1@inews.gazeta.pl...
> Witam wszystkich,
>
> zastanawiam się, jak zrobić ziemniaki opiekane - takie, jak teraz często
są
> podawane w restauracjach typu "chłopskie jadło" - czyli z zezłoconą,
> chrupiącą skórką. Próbowałem po prostu piec ziemniaki w naczyniu
> żaroodpornym, ale wychodzą bez tej skórki. Znalazłem przepis, według
którego
> należy ugotować ziemniaki, a następnie smażyć je w głębokim tłuszczu. Czy
> rzeczywiście bez głębokiego tłuszczu ani rusz? I czy wtedy tak
przygotowane
> ziemniaki mają prawo nazywać się opiekanymi?
>
> pozdrawiam,
>
> Szymon
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
|