Data: 2006-03-26 11:33:12
Temat: Re: Ziemniaki opiekane
Od: "Poseidon" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ziemniaki opiekane ze zlocista skorka najlepiej zrobic na patelni -
niekoniecznie na glebokim tluszczu
wystarczy ze ziemniaki podgotujesz w garnku (tak na pol miekko - czyli wyjac
gdy jeszcze nie sa calkiem gotowe) potem wrzucisz wszystkie na patelnie -
wczesniej podlewajac odrobine olejem, nastepnie najlepiej posypac przyprawa
do ziemniakow PRYMAT albo inna podobna (jest tego mnostwo na rynku),
przykryc pokrywka (strasznie pryskaja!!) i sprawdzac co kilkanascie minut
jak sie skorka przypieka - obracac je ze wszystkich stron, po 20 min sa
doskonale do podania!! i wcale nie ociekaja tluszczem
pozdrowienia!!
Marcin
Użytkownik " Szymon" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e04e9s$91t$1@inews.gazeta.pl...
> Witam wszystkich,
>
> zastanawiam się, jak zrobić ziemniaki opiekane - takie, jak teraz często
są
> podawane w restauracjach typu "chłopskie jadło" - czyli z zezłoconą,
> chrupiącą skórką. Próbowałem po prostu piec ziemniaki w naczyniu
> żaroodpornym, ale wychodzą bez tej skórki. Znalazłem przepis, według
którego
> należy ugotować ziemniaki, a następnie smażyć je w głębokim tłuszczu. Czy
> rzeczywiście bez głębokiego tłuszczu ani rusz? I czy wtedy tak
przygotowane
> ziemniaki mają prawo nazywać się opiekanymi?
>
> pozdrawiam,
>
> Szymon
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
|