« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-11 21:33:32
Temat: Re: kuchnia arabska -stronkaZnalazlam bardzo fajna stronke z przepisami kuchni arabskiej - niestety po
angielsku - ale moze sie przyda:
http://www.twdg.com/cooking/
na tej stronie sa tez przepisy wegetarianskie.
A zeby mnie Ostry nie wywalil za podawanie samych linkow to przytocze jeden
smakowity przepisik ;-)
katayef (nalesniki/placki z nadzieniem orzechowym) - popularne danie podczas
ramadanu
syrop:
575 ml cukru
250 ml wody
1 lyzeczka soku z cytryny
4 lyzeczki wody pomaranczowej lub wody rozanej
nadzienie:
375 ml orzechow wloskich - drobno posiekanych
2 lyzki cukru
1 lyzeczka cynamonu
ciasto:
625 ml cieplej wody
1 lyzeczka drozdzy
1 lyzeczka cukru
500 ml maki
250 ml semoliny
1/4 lyzeczki soli
375 ml stopionego masla
W rondelku wymieszaj wode z cukrem i zagotuj. Dodaj sok z cytryny i gotuj
przez 2 minuty. Dodaj wode pomaranczowa/rozana, zdejmij z ognia i ochlodz.
Wymieszaj orzechy wloskie, cukier i cynamon i odstaw.
Do duzej miski wlej wode. Dodaj drozdze cukier i pozostaw na 10 min aby
drozdze zaczely pracowac. Dodaj make, semoline i sol i wyrob na gladkie
ciasto. Dodaj 125 ml stopionego masla i znow wyrob. Odstaw w zaciszne
miejsce na 0,5 godziny do wyrosniecia. Nastepnie zagniec jeszcze raz i
odstaw na kolejne pol godziny. Zagniec.
Rozgrzej zeliwna patelnie na malym ogniu. Posmaruj ja maslem. Na rozgrzana
patelnie wylej mala ilosc ciasta (mniej wiecej 3 lyzeczki) i uformuj z niego
placek o srednicy grapefruita. Smaz do czasu gdy wierzch stanie sie suchy a
spod sie zezloci. Nie odwracaj. Wyloz na wysmarowany maslem talerz.
Kontynuuj do wyczerpania ciasta.
Nalesniki napelniaj gdy sa jeszcze cieple - wtedy latwiej sie sklejaja. Na
niezrumieniona czesc nalesnika naloz lyzke nadzienia, zloz (jak pierog) i
sklej przyciskajac krawedzie czubkami palcow. Obie strony wysmaruj obficie
stopionym maslem i uloz na wysmarowanej tluszczem blasze.
Przed podaniem wstaw nalesniki do pieca i podgrzej dokladnie. Rozloz na
talerze i polej syropem.
(ok. 20 nalesnikow)
****************************************************
************
Minds are like parachutes, they must be open to work.
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-12 18:05:40
Temat: Re: kuchnia arabska -stronka
> 4 lyzeczki wody pomaranczowej lub wody rozanej
Czy znacie jeszcze jakies przepisy z wykorzystaniem wody rozanej???
> 250 ml semoliny
mozna ja czyms zastapic???
smacznego i pozdrawiam
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-12 20:06:39
Temat: Re: kuchnia arabska -stronka
Anna wrote:
>
> Czy znacie jeszcze jakies przepisy z wykorzystaniem wody rozanej???
to moze odbiega od tematu ..prosze nie krzyczec ))))ale mozna jej
uzywac tak jak tonik do twarzy .
> smacznego i pozdrawiam
> Anna
pozdrawiam Pazurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-13 15:20:38
Temat: Re: kuchnia arabska -stronka
Użytkownik Anna <a...@r...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@r...fm...
>
>
> > 4 lyzeczki wody pomaranczowej lub wody rozanej
>
> Czy znacie jeszcze jakies przepisy z wykorzystaniem wody rozanej???
>
wody rozanej sie uzywa do halwy, ale niestety nie znam przepisu... kiedys
kumpela robila, to raczej z kuchni afryjanskiej bylo cos...
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-14 01:55:13
Temat: Re: kuchnia arabska -stronka
"Anna" <a...@r...fm> wrote in message news:3A5F4774.B3756755@rmf.fm...
>
>
> > 4 lyzeczki wody pomaranczowej lub wody rozanej
>
> Czy znacie jeszcze jakies przepisy z wykorzystaniem wody rozanej???
>
> > 250 ml semoliny
>
> mozna ja czyms zastapic???
Wg. moich informacji semolina to po prostu kasza manna.
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-15 17:49:26
Temat: Re: kuchnia arabska -stronka
Witold Szczechura wrote:
> > > 250 ml semoliny
> >
> > mozna ja czyms zastapic???
>
> Wg. moich informacji semolina to po prostu kasza manna.
>
> Beata
Moze ma podobna konsystencje, ale to nie to samo. Semolina to maka z
pszenicy durum, zupelnie innej, jak ta, z ktorej robi sie kaszke manne.
No i jest zolta, a nie biala.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-16 00:05:24
Temat: Re: kuchnia arabska -stronkaOn Mon, 15 Jan 2001 09:49:26 -0800, Magdalena Bassett
<m...@w...net> wrote:
>
>
>Witold Szczechura wrote:
>> > > 250 ml semoliny
>> >
>> > mozna ja czyms zastapic???
>>
>> Wg. moich informacji semolina to po prostu kasza manna.
>>
>> Beata
>
>Moze ma podobna konsystencje, ale to nie to samo. Semolina to maka z
>pszenicy durum, zupelnie innej, jak ta, z ktorej robi sie kaszke manne.
>No i jest zolta, a nie biala.
>Magdalena Bassett
a z czego jest kasza manna, bo mnie sie tez wydawalo, ze semolina
i manna to jedno i to samo...
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-17 14:20:33
Temat: Re: kuchnia arabska -stronkaUżytkownik Krysia Thompson <k...@f...unn.ac.uk> w wiadomooci
do grup dyskusyjnych napisał:6...@4...com..
.
> >Moze ma podobna konsystencje, ale to nie to samo. Semolina to maka z
> >pszenicy durum, zupelnie innej, jak ta, z ktorej robi sie kaszke manne.
> >No i jest zolta, a nie biala.
> a z czego jest kasza manna, bo mnie sie tez wydawalo, ze semolina
> i manna to jedno i to samo...
Zobaczcie:
http://www.stoislaw.com.pl/produkty1.html
ale i tak "problem" nierozstrzygniety
pozdr Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-17 16:47:25
Temat: Re: kuchnia arabska -stronkaUżytkownik Krysia Thompson <k...@f...unn.ac.uk> w wiadomooci
do grup dyskusyjnych napisał:6...@4...com..
.
> On Mon, 15 Jan 2001 09:49:26 -0800, Magdalena Bassett
> <m...@w...net> wrote:
> >> Wg. moich informacji semolina to po prostu kasza manna.
> >> Beata
> >
> >Moze ma podobna konsystencje, ale to nie to samo. Semolina to maka z
> >pszenicy durum, zupelnie innej, jak ta, z ktorej robi sie kaszke manne.
> >No i jest zolta, a nie biala.
> >Magdalena Bassett
>
>
> a z czego jest kasza manna, bo mnie sie tez wydawalo, ze semolina
> i manna to jedno i to samo...
> Krysia
Jak sie nazywa w róznych jezykach kasza manna
semolina = sémola = semola
ale semolina to tez i typ maki pszennej w PL
pozdr Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-18 17:29:26
Temat: Re: kuchnia arabska -stronka
Jerzy wrote:
> > a z czego jest kasza manna, bo mnie sie tez wydawalo, ze semolina
> > i manna to jedno i to samo...
> Zobaczcie:
> http://www.stoislaw.com.pl/produkty1.html
To dlaczego semolina z pszenicy durum jest zolta, a kaszka manna jest biala?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |