Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kuchnia inna

Grupy

Szukaj w grupach

 

kuchnia inna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-02-15 14:55:40

Temat: kuchnia inna
Od: a...@w...com (Anna Sekulska) szukaj wiadomości tego autora

tak w temacie fascynacji inna kuchnia, to dwa lata temu w wakacje bylam
w Karpaczu. Zrujnowalam sie na kolacje w restauracji hotelu Promyk.
Tajskiej restauracji. To co wszyscy pisza na temat wspanialosci rest.
tajskiej na Marszalkowskiej w Warszawie to jakies bajeczki. Nigdy
pozniej nie jadlam juz nic tak dobrego. W czerwcu, jesli restauracja
jeszcze istnieje, jedziemy tam tylko na kolacje.

A moze ktos z Szanownych Grupowiczow zna jakis odlotowy, tajski przepis.

Anka
--
Najnowsze oferty pracy: http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-praca-oferowana/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-02-15 18:39:54

Temat: Re: kuchnia inna
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Anna Sekulska wrote:

> tak w temacie fascynacji inna kuchnia, to dwa lata temu w wakacje bylam
> w Karpaczu. Zrujnowalam sie na kolacje w restauracji hotelu Promyk.
> Tajskiej restauracji. To co wszyscy pisza na temat wspanialosci rest.
> tajskiej na Marszalkowskiej w Warszawie to jakies bajeczki. Nigdy
> pozniej nie jadlam juz nic tak dobrego. W czerwcu, jesli restauracja
> jeszcze istnieje, jedziemy tam tylko na kolacje.
>
> A moze ktos z Szanownych Grupowiczow zna jakis odlotowy, tajski przepis.
>
> Anka
> --
> Najnowsze oferty pracy: http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-praca-oferowana/

Polecam Ci ten website:

http://www.cs.cmu.edu/~mjw/recipes/ethnic/thai/

Slav


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-15 18:51:21

Temat: Re: kuchnia inna
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

A to co jeszcze znalazlem

Slav

P.s. Mysle, ze pewnne ingrediencje beda nieosiagalne.

Tom Yum Soup

4 cups Thai Chicken Broth (recipe below)
1/2 cup peeled shrimp
1 (15-ounce) can straw mushrooms, drained and
rinsed
6 to 8 roasted dried Thai chiles
3 tablespoons fish sauce
3 tablespoons lime juice
1 1/2 tablespoons chile paste in soybean oil
2 to 4 kaffir lime leaves
Cilantro sprigs
Bring Thai Chicken Broth to simmer over
medium-high
heat in large pot. Add shrimp, mushrooms and chiles
and
cook until shrimp turn pink, about 1 minute. Stir
in fish
sauce, lime juice and chile paste. Garnish with
lime leaves
and cilantro.
Variation: Try adding other seafood or
vegetables such
as bamboo shoots and baby corn. For a main dish,
add
ramen or other noodles.

Makes 6 servings.

Thai Chicken Broth

1 chicken carcass
8 to 10 cups water
3/4 to 1 cup thinly sliced galangal
6 stalks lemon grass, lower thick portion
only,
pounded
10 kaffir (Thai) lime leavesPlace chicken
carcass in
Dutch oven. Add water, galangal and lemon grass.
Roll lime
leaves and crush lightly by hand, then add to pan.
Bring to
boil, then reduce heat and simmer 30 to 45 minutes.
Strain.

Makes 6 cups.

Low-Fat Thai Stick

1/4 pound shrimp
2 egg whites
1 tablespoon sesame oil
1 tablespoon rice flour
Salt, to taste
White pepper, to taste
6 to 8 bamboo skewers
1 (16-ounce) package fresh egg noodles
Oil
Dipping Sauce (recipe follows)
Peel and clean shrimp, leaving on tail, then
butterfly.
Combine egg whites, sesame oil, rice flour,
salt and
white pepper. Add to shrimp, tossing to coat, and
marinate
at least 30 minutes.
Thread each shrimp on 8-inch bamboo skewer,
starting
from tail end. Loosely wrap each shrimp with 6 to 8

noodles. Deep-fry over medium heat until golden
brown,
about 2 minutes, turning to help noodles expand.
Serve with
dipping sauce.

Makes 8 servings.


Dipping Sauce

1/2 cup vinegar
1 cup sugar
1/2 cup crushed dry-roasted unsalted peanuts
1 tablespoon Thai ground dried red chiles (see
Note)
Salt, to taste
Heat vinegar over medium heat until it almost
comes to
boil. Add sugar and boil until mixture thickens, 3
to 4
minutes. Add peanuts, ground chiles and salt to
taste.
Remove from heat and set aside to cool. Makes about
1 cup.

Note: Thai ground chiles are more coarsely
ground than
regular chili powder.


Pad Thai

1 (14-ounce) package medium dried rice noodles
2 tablespoons fish sauce
1 1/2 teaspoons bottled tamarind paste
2 tablespoons lime juice
1 1/2 teaspoons vinegar
2 tablespoons sugar
2 tablespoons oil
3 to 4 cloves garlic, crushed
1 1/2 tablespoons packaged salted turnip
1/4 cup dried shrimp
1/2 cup sliced baked tofu
1/2 cup chicken, cut into 1-inch lengths
2 eggs
8 shrimp, peeled and cleaned
1/2 teaspoon paprika
1/2 cup green onions, cut into 2-inch strips,
or garlic
chives
1/4 cup chopped dry-roasted unsalted peanuts,
divided

1 cup bean sprouts
Soak noodles in water to cover 1 hour. Drain
well
before using.
Stir together fish sauce, tamarind paste, lime
juice,
vinegar and sugar. Set aside. Heat wok over high
heat. Add
oil and coat pan completely. When pan starts to
smoke, add
garlic and stir 5 seconds. Add turnip, dried shrimp
and tofu,
and stir-fry until they begin to soften, 3 to 4
minutes. Add
chicken pieces and stir-fry until no longer pink, 1
to 2
minutes.
Push ingredients in wok to side and let oil
settle in center
of pan. Crack eggs into pan, making sure to break
yolks.
Lightly scramble until half-cooked, about 30
seconds.
Combine with remaining cooked ingredients in pan.
Add
shrimp and cook until chicken and shrimp are medium
done,
about 1 minute. Add 3 cups drained noodles and cook
15
seconds. Add reserved sauce mixture and paprika,
and fold
together until paprika evenly colors noodles and
all liquid is
absorbed, about 2 minutes.
Place green onions in center of noodles, then
spoon some
noodles over green onions to cover and let steam 30

seconds. Stir in 3 tablespoons peanuts. Transfer to
serving
plate and garnish with bean sprouts and remaining
peanuts.
Variation: To make this dish spicy, add a dash
of
crushed dried chiles.

Makes 4 servings.


Padkrapow

2 to 3 tablespoons oil
3 cloves garlic, chopped
3 to 4 large serrano chiles, thinly sliced
1 1/2 cups ground chicken (see note)
1 tablespoon dark soy sauce
1 tablespoon sweet soy sauce
3 1/2 tablespoons fish sauce
1 tablespoon chile paste in soybean oil
1 1/2 cups sliced white onions
1/2 cup sliced green bell pepper
1 cup Thai basil leaves
1 teaspoon white pepper
Heat wok over high heat. Add oil, garlic and
chiles and
cook until garlic begins to brown, about 30
seconds. Add
chicken and cook, stirring, until chicken begins to
brown, 2
to 3 minutes. Add dark and sweet soy sauces and
fish sauce
and stir-fry until liquid is reduced by one-half,
about 3
minutes. Stir in chile paste. Add onions and bell
pepper and
cook until chicken is cooked through, 5 to 6
minutes. Stir in
basil leaves, then add pepper and stir until
combined. Serve
with rice.
Note: Instead of ground chicken, you can use
diced
chicken, diced pork, shrimp or tofu.

Makes 6 servings.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-15 19:01:55

Temat: Re: kuchnia inna
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Slavek wrote:

> Polecam Ci ten website:
>
> http://www.cs.cmu.edu/~mjw/recipes/ethnic/thai/
>
> Slav

I moze jeszcze jeden:

http://thaicuisine.com/recipes/

Slav



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-15 20:51:29

Temat: Re: kuchnia inna
Od: "patudu" <p...@o...poczta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Anna Sekulska <a...@w...com> w
wiadomości do grup dyskusyjnych napisa
ł:9...@g...newsgate.pl...
> A moze ktos z Szanownych Grupowiczow zna jakis odlotowy,
tajski przepis.
>
Jest taka książka w jasnozielonej okładce- Orientalne
przysmaki (autor: Biruta Markuza), cały rozdział poświęcony
kuchni z Tajlandii (oprócz tego Hawaje, Chiny, Malaje,
Indonezja, Burma, Filipiny). Do dostania w podziemiach
Centralnego (oczywiście Warszawa), bliżej stacji WKD, tak
gdzieś pod Jana Pawła, dokładnie nie powiem, bo zawsze sie
tam gubię, w sklepiku z tanią książką. Kosztuje chyba 3 zł.
Całkiem przyjemna rzecz.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

RE: Czy kto? ma scišgniętšcałš Wirt. Kuch. Polsk.?
nakarmić mężczyznę...
kuchnia a Ajurweda
sos do sajgonek
holenderskie cukierki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »