Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kulebiak

Grupy

Szukaj w grupach

 

kulebiak

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-10 09:32:11

Temat: kulebiak
Od: "teresa" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

czy jedliście coś takiego, jak to się zawija?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-10 11:36:56

Temat: Re: kulebiak
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <br6p6n$8ki$1@news.lublin.pl>, teresa <t...@o...pl>
wrote:

> czy jedliście coś takiego,

Tak.

> jak to się zawija?

Na okrągło.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-10 20:01:00

Temat: Odp: kulebiak
Od: "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik teresa <t...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:br6p6n$8ki$...@n...lublin.pl...
> czy jedliście coś takiego, jak to się zawija?
>
>

Nigdy tego nie jadlam, ale kiedys wyszperalam taki przepis w necie, chyba na
wp.

Kulebiak po litewsku
Ciasto:
30 dag mąki wrocławskiej,
150 ml mleka,
2 dag drożdży,
5 dag masła,
2 żółtka,
sól

Nadzienie:
10 dag kaszy gryczanej,
8 dag cebuli,
2 dag tłuszczu,
20 dag pieczeni wieprzowej,
jajo,
sól,
pieprz


Kaszę opłukać, zalać wrzącą wodą ( 200 ml ), zagotować mieszając. Naczynie z
kaszą wstawić do większego naczynia z gotującą wodą, przykryć i gotować do
miękkości. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z kaszą
i drobno pokrajanym mięsem, doprawić do smaku. Drożdże rozetrzeć z częścią
ciepłego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 min. Następnie wlewać
powoli do przesianej mąki razem z pozostałym mlekiem i żółtkami, wyrobić
ciasto tak aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto odstaje od ręki
i ścianek naczynia, wlewać powoli roztopiony tłuszcz ciągle wyrabiając.
Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na
stolnice, rozciągnąć rękami prostokąt, wyrównać wałkiem. Wzdłuż dłuższego
boku prostokąta nałożyć nadzienie, zawinąć nadając kształt podłużny, ułożyć
na blasze wysmarowanej tłuszczem. powierzchnię kulebiaka ozdobić kawałkami
ciasta, posmarować rozmąconym jajem, nakłuć widelcem i upiec w gorącym
piekarniku. Podawać po wyjęciu z piekarnika pokrojony na kawałki.

Pozdrawiam i zycze smacznego.
Prosze, daj znac, jak zrobisz.
Basia.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mielone
zupa pomidorowa
Majonez
ciasto biszkoptowe
przepis

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »