Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia lasagne i wymiary

Grupy

Szukaj w grupach

 

lasagne i wymiary

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-25 20:30:54

Temat: Odp: lasagne i wymiary
Od: "Ramzes" <m...@k...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych napisał:j...@4...com..
.
>
> >Jak to poukładać? Jak makaron jest za mały, to poukładać z boku skrawki?
Czy
> >płaty powinny na siebie zachodzić? Czy jak będa na styk, to się za łatwo
nie
> >rozleci?
> >
>
> jak beda powaznie zachodzic na sibie to sie w praniu, pardon,
> pieczeniu skleja na takie twarde gumowatecos. makaron sam z sibie
> puchnie w gotowanieu, ja ukladam dosc porzadnie cale platy aby
> wiekdzosc naczynia byla przykryta, reszte pozypuje bezladnie
> polamanymi szczatkami starjac sie je jako tako dopasowac, co w
> calosci nie ma wiekszego znaczenia i tak.
> Takie danie sie nie rozlatuje bo nie ma gdzie
>
> Krysia
> P.S. Poza ty zainwestowalam w prostokatne naczynie, do ktorego
> musze bardzo malo lamac.
> K.T. - starannie opakowana
Ja gotuje w duzym naczyniu(najwiekszy gar w domu), jak makaron dodaje
tylko troche oliwy. jak sie troche polamia to nie szkodzi przy ukladani sie
posztukuje. Ramzes


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-26 08:43:37

Temat: lasagne i wymiary
Od: "Zuzanna Pazera" <z...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć Wszystkim !

Przymierzam się do zrobienia pierwszego (pierwszej ?) w życiu lasagne. I mam
taki problem: płaty makaronu mają jakiśtam wymiar, a naczynie zupełnie inny.
Jak to poukładać? Jak makaron jest za mały, to poukładać z boku skrawki? Czy
płaty powinny na siebie zachodzić? Czy jak będa na styk, to się za łatwo nie
rozleci?

Proszę pomóżcie !!!!


Zuzanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-26 08:59:47

Temat: Re: lasagne i wymiary
Od: kw <k...@a...wbc.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora


zauwazylem ze wiekszosc gotowych platow lasagne ma jednakowy wymiar i ze w
sklepach /duzych marketach/ z gospodarstwem kuchennym mozna nabyc takie
aluminiowe wytloczki /jednorazowki/ i one wlasnie maja wymiar pasujacy do
jednego platka makaronu - jest to idealna porcja dla dwoch osob i wchodzi tam
5-6 listkow - polecam ten sposob bo jest bardzo wygodny

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-26 09:25:00

Temat: Re: lasagne i wymiary
Od: "Ana" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "kw" <k...@a...wbc.lublin.pl> napisal w wiadomosci
news:3BD92602.C4E94444@avalon.wbc.lublin.pl...
>
> zauwazylem ze wiekszosc gotowych platow lasagne ma jednakowy wymiar i ze w
> sklepach /duzych marketach/ z gospodarstwem kuchennym mozna nabyc takie
> aluminiowe wytloczki /jednorazowki/ i one wlasnie maja wymiar pasujacy do
> jednego platka makaronu - jest to idealna porcja dla dwoch osob i wchodzi
tam
> 5-6 listkow - polecam ten sposob bo jest bardzo wygodny

A ja po prostu lamie platki i uzupelniam braki po bokach. Troche to
pracochlonne, ale za drugim czy trzecim razem juz idzie duzo sprawniej.
Nic mi sie nie rozlatuje, a platki na siebie raczej nie powinny zachodzic,
bo sie moga "niedomiekcic" w trakcie pieczenia. Ja uzywam surowego ciasta,
znaczy suchegom wiec musi sie niezle wymoczyc w sosiku, zeby zmieknac
(mniam)
Ale mi narobilas apetytu !!!
Pozdrawiam
AniaK


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-26 09:27:08

Temat: Re: lasagne i wymiary
Od: kw <k...@a...wbc.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

tez tak robilem i tez nabralem ochoty - ale dzisiaj bede mial kopytka i krupnik

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-26 14:15:45

Temat: Re: lasagne i wymiary
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Jak to poukładać? Jak makaron jest za mały, to poukładać z boku skrawki? Czy
>płaty powinny na siebie zachodzić? Czy jak będa na styk, to się za łatwo nie
>rozleci?
>

jak beda powaznie zachodzic na sibie to sie w praniu, pardon,
pieczeniu skleja na takie twarde gumowatecos. makaron sam z sibie
puchnie w gotowanieu, ja ukladam dosc porzadnie cale platy aby
wiekdzosc naczynia byla przykryta, reszte pozypuje bezladnie
polamanymi szczatkami starjac sie je jako tako dopasowac, co w
calosci nie ma wiekszego znaczenia i tak.
Takie danie sie nie rozlatuje bo nie ma gdzie

Krysia
P.S. Poza ty zainwestowalam w prostokatne naczynie, do ktorego
musze bardzo malo lamac.
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-01 14:20:34

Temat: Re: lasagne i wymiary
Od: l...@i...uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon) szukaj wiadomości tego autora

kw <k...@a...wbc.lublin.pl> wrote:

>
>zauwazylem ze wiekszosc gotowych platow lasagne ma jednakowy wymiar i ze w
>sklepach /duzych marketach/ z gospodarstwem kuchennym mozna nabyc takie
>aluminiowe wytloczki /jednorazowki/ i one wlasnie maja wymiar pasujacy do
>jednego platka makaronu - jest to idealna porcja dla dwoch osob i wchodzi tam

No to ja mam pecha, bo co kupie takie aluminowe akcesoria to platy sa od
nich o jakies pol cm wieksze i musze lamac (w kazdym razie ten co idzie na
samo dno to zawsze)


Pozdrawiam.


Lechu

--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | ICQ UIN: 59825820
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| Voice & SMS +48-501-930896

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-01 14:20:35

Temat: Re: lasagne i wymiary
Od: l...@i...uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon) szukaj wiadomości tego autora

"Zuzanna Pazera" <z...@m...pl> wrote:

>Cześć Wszystkim !
>
>Przymierzam się do zrobienia pierwszego (pierwszej ?) w życiu lasagne. I mam
>taki problem: płaty makaronu mają jakiśtam wymiar, a naczynie zupełnie inny.
>Jak to poukładać? Jak makaron jest za mały, to poukładać z boku skrawki? Czy
>płaty powinny na siebie zachodzić? Czy jak będa na styk, to się za łatwo nie
>rozleci?

Jesli naczynie jest mniejsze to klopot - trzeba zlamac i sie nie
przejmowac. Wazne tylko zeby wyzsze warstry miescily sie juz bez lamania.

Jesli naczynie jest wieksze to nie ma problemu. Ja ukladam wowczas
najczesniej na srodku ale mozna inaczej jesli sie woli mniej regularnie :-)


Pozdrawiam.


Lechu

--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | ICQ UIN: 59825820
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| Voice & SMS +48-501-930896

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 15:04:24

Temat: Re: lasagne i wymiary
Od: dwws <c...@z...dwws.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Przymierzam się do zrobienia pierwszego (pierwszej ?) w życiu lasagne. I mam
> taki problem: płaty makaronu mają jakiśtam wymiar, a naczynie zupełnie inny.
> Jak to poukładać? Jak makaron jest za mały, to poukładać z boku skrawki? Czy
> płaty powinny na siebie zachodzić? Czy jak będa na styk, to się za łatwo nie
> rozleci?
>
> Proszę pomóżcie !!!!
>
>
> Zuzanna
>
>
Jesli to Twoja pierwsza lasagna to najlepiej uzyc makaronu z adntacja
praboiled lub vorgekocht. Najlepiej znalezc zas taki makaron, ktory bedzie
jak najlepiej pasowal do naczynia tak prznajmniej jego dluzsze boki dotykaly
scianki naczynia w ktorym bedzie zapiekane. Mozna oczywiscie robic
sztukowanie ale oslabia to efekt estetyczny, choc nie ma wplywu na smak.
Najlepiej jednak pukladac kolejne warstwy bez sztukowania przelozyc
nadzieniem i zalac sosem
Czarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 15:19:58

Temat: Re: lasagne i wymiary
Od: "Marek Lang" <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


dwws <c...@z...dwws.pl> wrote in message
news:B811AF08.1B9F%c.gmyz@zycie.dwws.pl...
> > Przymierzam się do zrobienia pierwszego (pierwszej ?) w życiu lasagne. I
mam
> > taki problem: płaty makaronu mają jakiśtam wymiar, a naczynie zupełnie
inny.
> > Jak to poukładać? Jak makaron jest za mały, to poukładać z boku skrawki?
Czy
> > płaty powinny na siebie zachodzić? Czy jak będa na styk, to się za łatwo
nie
> > rozleci?
> >
> > Proszę pomóżcie !!!!
> >
> >
> > Zuzanna
> >
> >
> Jesli to Twoja pierwsza lasagna to najlepiej uzyc makaronu z adntacja
> praboiled lub vorgekocht. Najlepiej znalezc zas taki makaron, ktory bedzie
> jak najlepiej pasowal do naczynia tak prznajmniej jego dluzsze boki
dotykaly
> scianki naczynia w ktorym bedzie zapiekane. Mozna oczywiscie robic
> sztukowanie ale oslabia to efekt estetyczny, choc nie ma wplywu na smak.
> Najlepiej jednak pukladac kolejne warstwy bez sztukowania przelozyc
> nadzieniem i zalac sosem

Dodam jeszcze, ze jezeli platy beda na siebie zachodzic, to w miejscu w
ktorym sa dwie warstwy. makaron bedzie twardy. Chyba najlepiej zrobic
makaron osobiscie - wtedy mozna dopasowac wielkosc i ksztalt do naczynia :-)

Pozdrawiam,

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pozegnanie sliwek?
pozegnanie sliwek?
Co to jest - z kuchni tajlandzkiej
ciasto do paszteckow
co podajecie na imieniny?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »