| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-25 20:45:48
Temat: Odp: pozegnanie sliwek?
Użytkownik Teresa K <t...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9rb2a9$3l0$...@i...srv.wp-sa.pl...
> dzien dobry wszystkim!
> oj smutno sie robi na mysl, ze na placu juz niedlugo nie
> bedzie tak duzo wspanialosci z 'pola'
> wiec przydaloby sie jeszcze nacieszyc tym wszystkim zanim
> 'szklarniowe' wkroczy na calego ...
> papryka, gruszki ...i sliwki - moze na 'pozegnanie' jakas
> gielda przepisow na super-placek ze sliwkami?
>
> co wy na to?
> pozdrawiam
>
> Tereska
Witam.
Przepisu dokładnie nie pamiętam, ale na pewno będzie miała go Kaliope.
Placek jest na drożdzowym cieście (takim z soboty na niedziele), bo nie
trzeba go wyrabiać. A śliweczki tylko się na nim układa. Oczywiście połówki
bez pestek. Lubie zjeść ale żeby nie było za dużo roboty. Placek palce lizać
a pracy niewiele.
Pozdrawiam Ramzes.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-26 08:18:01
Temat: pozegnanie sliwek? dzien dobry wszystkim!
oj smutno sie robi na mysl, ze na placu juz niedlugo nie
bedzie tak duzo wspanialosci z 'pola'
wiec przydaloby sie jeszcze nacieszyc tym wszystkim zanim
'szklarniowe' wkroczy na calego ...
papryka, gruszki ...i sliwki - moze na 'pozegnanie' jakas
gielda przepisow na super-placek ze sliwkami?
co wy na to?
pozdrawiam
Tereska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 22:27:20
Temat: Re: pozegnanie sliwek?
> Witam.
> Przepisu dokładnie nie pamiętam, ale na pewno będzie miała go Kaliope.
> Placek jest na drożdzowym cieście (takim z soboty na niedziele), bo nie
> trzeba go wyrabiać.
Hejeczka!
Czuję się wywołana do odpowiedzi;-)))))
Ciasto drożdżowe z soboty na niedzielę
4 jajka
3/4 szklanki mleka
kostka margaryny
szklanka cukru
6 dkg drożdży
1/2 kg mąki
Ubić jajka, dodać cukier, letnia rozpuszczoną margarynę, drożdże wymieszane
z mlekiem, mąkę. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na noc;-)))) Można
wyłożyć owocami, albo dodać rodzynki i skórkę pomarańczową i zrobić
kruszonkę;-) Banalne, a dobre;-)))
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-27 07:21:26
Temat: Re: pozegnanie sliwek?Teresa K <t...@w...pl> napisal(a) nam tak:
sliwki.... wszystko co podaje pochodzi z grupy :))))
wlasne przepisy mam w domku
ciasta:
ciasto ze sliwkami i kruszonka
- 50 dag maki
- 25 dag margaryny (masla)
- 2 zoltka,
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- plaska lyzeczka proszku do pieczenia (choc niekoniecznie).
Z zoltek i reszty zagniatasz kruche ciasto i wkladasz na trochę do
lodowki (godzinka lub dluzej, ile tam masz czasu). 1/3 ciasta
odkladasz, a reszte podpiekasz w temperaturze co najmniej 220 st C.
Wyjmujesz, gdy lekko się zrumieni. ukladasz na nim przepolowione
sliwki i piane ubita z 2 bialek z cukrem (do smaku). Na to pokruszona
reszta ciasta i z powrotem do piekarnika, pieczemy w wysokiej
temperaturze (ok. 220 st) do zrumienienia ciasta.
------------
ciasto szybciutkie z owocami
? 2 szklanki maki + 2 lyzeczki proszku do pieczenia
? 5 jaj + 1 szklanka cukru
? 1 kostka (20 dkg)roztopionego masla
? owoce
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Blaszke wysmaruj tluszczem i wysyp
tarta bulka. Cale jajka ubij z cukrem, dodaj po trochę make z
proszkiem cały czas mieszajac (mikser), na koniec wlej roztopiony
(moze być nawet bardzo goracy) tluszcz. Wymieszaj. Wlej do blaszki,
uloz owoce (czastki lub krazki jabłek, gruszek, polowki wydrylowanych
sliwek, a jak nie masz owocow to dodaj 2 garsci rodzynek i troche
orzechów). Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 25-30 minut.
-----------
ciasto ze sliwkami
- 2,5 szklanki maki
- 2 lyzeczki plaskie proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3/4 kostki miekkiego masla /100 gr/
- 3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy.
jajka razem z cukrem ukrecic mikserem "do bialosci", az beda geste jak
kogiel mogiel, potem wkrecic maslo, potem wsypywac partiami make
przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i cały czas krecic. powinno
być dosc gestawe, ale raczej nie rozcienczac mlekiem zeby sliwki nie
opadly. A sliwek tak na oko daje z pol kilo albo nieco wiecej.
-------
ciasto ze sliwkami 2
- 60 dkg rabarbaru (ok 1 kg węgierek)
- 15 dkg maki
- 7,5 dkg maki ziemniaczanej
- 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (polskiego)
- 15 dkg cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 3 zoltka
- 15 dkg margaryny
- sól
Cukier, jajka + zoltka i margaryne utrzec, dodac obie maki, proszek,
zapach. Ciasto będzie dosc geste. Wyłozyc na blache, oczywiscie
wysmarowana itd. W wylozone na blasze ciasto wcisnac owoce (sliwki
oczywiscie wypestkowane, a jesli rabarbar to pokrojony na centymetrowe
plasterki). Piec w 200 stop.
------
Tarta sliwkowa
? 20 dkg maki
? 10 dkg margaryny
? 2-3 łyżki kwasnej smietany
? szczypta soli
Make przesiac z sola, posiekac z margaryna. Wlac smietanę i zagniesc
ciasto, schlodzic przez godzinę (albo i dłuzej) w lodowce. Forme do
tarty (lub tortownice) wylepic ciastem, posypac 2 lyzkami cukru pudru,
ulozyc wypestkowane sliwki. Podpiec w bardzo goracym piekarniku. Ubic
2 jajka ze szklanka smietany i polowa szklanki cukru pudru, polac tym
owoce i zapiec na zloty kolor. Jesli ktos tak jak ja kocha cynamon,
moze posypac ciasto cynamonem i/lub dodac cynamonu do kruchego ciasta.
--------
starczy? :))))))
oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--
Wiktor Hugo
Ach! jak Opatrznosc jest wielka! Kazdemu dała swoje cacko:
lalke - dziecieciu, dziecie - kobiecie, a mezczyznie - kobiete.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |